Bebeğinizin göz, kulak ve çene yapısı artık oluşmaya başladı. İlerleyen haftalarda bebeğinizin cinsiyetini belirleyecek olan testis ve yumurtaların oluşumu bu haftadan itibaren oluşmaya başlayacak. Anne adayları bu haftalardan itibaren az ve sık aralıklarla yemek yemeye başlamalıdırlar. Bebeğiniz ve gebeliğin geri kalan döneminde sağlıklı kilo almanız için oldukça önemli olan bu noktaya özen göstermelisiniz. Zorlayıcı pozisyonlar dışında cinselliğe devam edebilirsiniz. Bu haftadan itibaren daha hassas bir ruh haline sahip olacak anne adaylarına baba adaylarının da yardımıyla spor, sosyal aktiviteler gibi faaliyetlere katılmaları önerilmektedir.
Hamileliğin sekizinci haftası organların hızla gelişmeye devam ettiği ve kulak kepçesinin büyümeye başladığı dönemdir. Bu haftada ultrasonla görüntüleme yapıldığında daha önce hiç belli olmayan gözler, burun ve kulak net olarak görülebilir. Cinsiyeti bu haftada tahmin etmek zordur. Çünkü bebeğin cinsiyetini belirleyen yumurtalık ya da testis bu haftada oluşmaya başlar. Embriyonun boyu bu haftada 10 ya da 13 mm ve ağırlığı 1 gr.dır. Hamileliğin sekizinci haftası bebek için önemli olan haftanın sonudur. Bu haftaya kadar embriyo olarak adlandırılan bebek artık fetüs olmuştur.
Hamileliğin Sekizinci Haftasında Annede Görülen Değişimler
Hamileliğin sekizinci haftasında annede görülen değişimler çevredeki kişiler tarafından gözlemlenmektedir. Hamileliğin bu döneminde daha önceki haftalarda yaşanan göğüslerde hassasiyet yavaş yavaş azalma gösterirken göğüs bedeni bir iki beden büyüme gösterir. Bu nedenle rahat ve pamuklu iç çamaşırlar tercih ederse anneler daha rahat hareket edebilirler. Yine bu haftalarda annede bebeğin hızla büyümesinden dolayı kasıklarında kasılma ve ağrı olabilir. Bu bütün anneleri korkutsa bile rahimde olan büyümeden kaynaklanmaktadır. Ciltte hormanal dengelerin değişmesinden dolayı sivilceleşme ve lekelenmeler görülmektedir. Bulantı ve kusmaların yanında bu haftalarda midede yanma şikâyetleri oluşmaya başlar.
Hamileliğin Sekizinci Haftasında Beslenme
Hamileliğin sekizinci haftasında ortaya çıkan mide şikâyetlerini en aza indirmek için az ve sık yemeyi tercih etmenin yanı sıra kesinlikle gece yemelerinin hiç olmaması gerekir. Hamileliğin sekizinci haftası beslenme açısından önemli bir dönemdir. Hamile bayanların mutlaka bol meyve yemeleri ve yemeklerden sonra göğüs yukarıda dinlenmeleri mide hazmını kolaylaştırır ve böylece yenen yemeklerin hazmı daha kolaylaşır. Anne eğer mide bulantılarından dolayı hiçbir şey tüketemiyorsa kan ve idrar test sonuçları dikkate alınarak damardan beslenmeleri önerilmektedir.
Hamileliğin Sekizinci Haftasında Spor
Sekizinci haftada kilo alımında artış yavaş yavaş başlaması ile birlikte birçok anne adayını aşırı kilo almaktan ve doğum sonrası kiloları verememekten büyük korku duymaktadırlar. İşte bu açıdan hamileliğin başından itibaren spor yapmak büyük derecede önemlidir. Hamileliğin sekizinci haftasında spor ağır egzersizler değil de hafif yapılan yürüyüş ve yüzme olmalıdır. Bebeği kasacak hareketlerden kesinlikle kaçınılmalıdır. Mümkünse bir spor merkezine yazılmak annenin bir nebze olsun psikolojik olarak rahatlamasını sağlayacaktır.
Hamileliğin Sekizinci Haftasında Cinsel Yaşam
Bebeğin anne karnında zarar görmesini istemeyen bireyler özellikle anneler dışarıdan gelecek her türlü tehlikeye karşıdırlar. Bu sebepten dolayı cinsel yaşamı rafa kaldırmaktadır. Oysa ne diğer haftalarda ne de hamileliğin sekizinci haftasında cinsel yaşamın bebeğe hiçbir zararı olmadığı uzmanlar tarafından defalarca tekrarlanmaktadır.
Hamilelik fotoğraflarınızı İnstagram'da #hamileykenben hashtag’i ile paylaşın, anasayfamızda size ve bebeğinize yer verelim :) Fotoğraflarınız editör onayından sonra sitemizde yer almaktadır.
2 yorum
Akciğerler bu hafta içinde gelişimini hızlandıracak, ancak bu yapıların tamamlanması 34. haftanın sonlarını bulacak.
Bebeğinizin iskelet dokusu taslak olarak çoktan hazır bile. Kıkırdak şeklinde olan bu kemik taslakları gelecek haftalardan itibaren kemikleşmeye başlayacak. El ve ayak parmakları tümüyle oluşmuş olmakla birlikte henüz perdelerle birbirlerine bitişikler.
Bebeğiniz bu hafta içinde geçen haftaki büyüklüğünün iki katına ulaşmış olup, yaklaşık 2 gram ağırlığında!
Yine çok ilginç bir şekilde rahminiz gebelik öncesi dönemin alışkanlıklarını sürdürerek bu hafta içinde, tam adet kanamanıza denk gelen günlerde, adet sancılarına benzer kramp tarzı ağrılar oluşmasına ve hatta bazen kanama bile görmenize neden olabilir. Rahimin bu “programlı davranışı” %20 anne adayının bu kramplar nedeniyle endişelenmesine neden olmaktadır. Gerçekte gebelik devam etmekte, rahim ise sanki adet kanaması olacakmışçasına kurulu bir saat gibi zamanı geldiğinde kasılmaktadır. Bu durum önümüzdeki aydan itibaren büyük olasılıkla normale dönecek olsa bile çok az anne adayında her ay belli zamanlarda kramp tarzı sancılar devam edebilir.
Bu haftalarda uykuya aşırı eğilim, yorgunluk hissi, unutkanlık, göğüslerde dolgunluk, sık idrara çıkma, karnın adeta “davul gibi şişmesi” gibi belirtilerin olması tümüyle normaldir.
Bazı anne adayları da hiç bir değişiklik hissetmediklerinden bebeklerinin sağlığı ile ilgili endişe duyarlar. Gerçekte ise anne adaylarının yaklaşık %20 kadarı bebekleri sağlıklı gelişmesine rağmen gebeliklerini bu şekilde sürdürürler.