İkincil Kısırlık Nedir? (Sekonder İnfertilite)

İkincil Kısırlık Ne Demek?

Aynı çiftin daha önceden hamilelik hikayesi varsa, buna da ikincil kısırlık (sekonder infertilite) deniliyor. İkincil kısırlık teşhisi konarken, canlı doğumun olması şart değildir, önemli olan gebelik oluşumudur.

İkincil Kısırlık Nedir? (Sekonder İnfertilite)

Daha önceden bebek sahibi olanlar, ikinci bebek isteyip de hamile kalamayınca, ilk hamilelik sürecinden daha fazla sıkıntı yaşıyorlar. Daha önce hamile kalındığı için kısırlık sorunu akla gelmiyor ve değişik nedenlerin peşinde koşuluyor. Tıp dilinde ise buna ikincil kısırlık (sekonder infertilite) deniyor.

İkincil Kısırlık Nedir?

Normal şartlarda altı ay korunmadan, altı ay düzenli ilişkiye girip hamileliğin oluşmadığı durumlara kısırlık deniyor. Özellikle bu 35 yaş ve altında olan çiftler için geçerli oluyor. Söz konusu çiftte daha önce hamilelik olmamışsa, buna birincil kısırlık (primer infertilite) denmektedir.

Aynı çiftin daha önceden hamilelik hikayesi varsa, buna da ikincil kısırlık (sekonder infertilite) deniliyor. İkincil kısırlık teşhisi konarken, canlı doğumun olması şart değildir, önemli olan gebelik oluşumudur. Bu nedenle, düşük veya cansız doğumlar da ikincil kısırlık tanısının değerlendirmesine alınmaktadır. İkincil kısırlık, sadece ikinci bebeğe hamile kalamamakla sınırlı değildir. Burada çocuk sayısı değil en az bir gebelik oluşumu aranmaktadır.

İkincil Kısırlık Nedenleri Nelerdir?

İkincil kısırlıkların en yaygın nedenlerinin başında yaş ilerlemesi geliyor. Birinci gebelikten sonra, tekrar bebek istenmemesi ve yaşlar ilerledikçe bebek yapmaya karar verilmesi, en çok karşılaşılan neden olmaktadır. İkincil kısırlık, hem kadın hem de erkekteki rahatsızlıklardan oluşabilmektedir.

Kadınlarda görülen ikincil kısırlık vakalarının başlıca nedenleri, şu şekilde sıralanıyor;

  • Yaşın ilerlemiş olması: özellikle kadınlarda 35 yaşından sonra gebe kalma oranı % 20 daha azalmaktadır.
  • Polikistik over sendromu: yumurtalıklarda oluşan kistler, aynı zamanda adet düzensizliğine de neden olmaktadır.
  • Erken menapoza giriş
  • Vajinismus: vajina kaslarının istemsiz kasılarak, girişi engellemesi
  • Tüplerde tıkanıklık oluşumu: genellikle enfeksiyonlardan kaynaklanıyor
  • Tekrarlanan düşük vakaları
  • Düşük yumurta rezervi: kadınlarda yumurta rezervleri, normalin altında olsa da gebelik oluşabilir. Rezervin azlığı gebelik ihtimalini de azaltabilmektedir.

Erkeklerde ikincil kısırlığın nedenleri arasında ise; varikosel rahatsızlığı ve spermin az veya hiç olmaması sayılıyor.

İkincil Kısırlığın Belirtileri Nelerdir?

Birincil kısırlık ile ikincil kısırlık arasında farklı belirtiler olmamaktadır. Her ikisinin de en önemli belirtisi gebeliğin oluşmamasıdır. İkincil kısırlıkta tanının konulması için, mutlaka korunmadan ve düzenli cinsel ilişkiye girilmiş olma şartı aranır. Doktorlar, belirli bir süre sonunda ve yapılan tahlil ile görüntüleme teknikleri ile ikincil kısırlık tanısı koymaktadır.

İkincil Kısırlığın Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

İkincil kısırlıklarda özel bir tedavi yöntemi uygulanmamaktadır.

Bu rahatsızlıkta da normal kısırlık tedavileri (kadınlar için) uygulanır ve bunlar şu şekildedir;

  • Tüp bebek tedavileri
  • Yumurta gençleştirme işlemi: özellikle 38 yaş üzeri ve yumurta rezervi az olan kadınlarda uygulanır. Kendi kanından laboratuvar ortamında elde edilen katkısız ürün (PRP) tekrar yumurtalıklara enjekte edilir.
  • Aşılama tedavisi: sperm laboratuvar ortamında hazırlanarak, yumurtalara enjekte edilir. bu tedavide spermin sağlıklı ve kaliteli olması, gebelik şansını arttırmaktadır.
  • Yumurtaların dondurulması: daha sonraki yaşlarda gebelik düşünen kadınların, sağlıklı yumurtaları dondurularak saklanır. Gebelik istendiği zaman bu sağlıklı yumurtalar tekrar kadına enjekte edilir. Bu yöntem ile yumurtalar, normal olarak 5 yıl saklanabilmektedir.
  • Embriyo tıraşlama (embriyonun dışında bulunan zarın inceltilmesi)
  • Yardımcı tomurcuklanma yöntemi: lazer ile yumurta kılıfının açılarak, yumurtanın dışarı çıkması sağlanıyor. Bu yöntem sayesinde ikiz gebelik oluşumu da yaygındır.
  • Ko – kültür uygulaması: daha önceden kalitesi düşük embriyo oluşumu tespit edilen hastalara uygulanır. Rahim içinden alınan hücrelerden elde edilen kültürler, destek amacı ile tekrar rahime enjekte edilir.

Erkek ikincil kısırlıklarında ise varikosel ameliyatı, sperm arttırıcı ilaçlar ve mikroenjeksiyon ile yumurtalıklara sağlıklı sperm enjektesi yöntemleri uygulanmaktadır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

#hamileykenben

Hamilelik fotoğraflarınızı İnstagram'da #hamileykenben hashtag’i ile paylaşın, anasayfamızda size ve bebeğinize yer verelim :) Fotoğraflarınız editör onayından sonra sitemizde yer almaktadır.

MAİL ABONELİĞİ
Bu site, sağlık hizmeti vermemektedir, sitedeki bilgiler tıbbi bir öneri yerine geçmez ve sadece bilgi amaçlıdır. Hastalıkların tanı ve tedavileri yalnızca uzman doktorlar tarafından gerçekleştirilebilir.