Doğumdan Sonra Kilo Vermek ve Egzersiz
Ağda ve Lazer Epilasyon Nedir?
Ağda ve lazer epilasyon genellikle bayanların uygulamakta olduğu istenmeyen tüylerin ortadan kalkması için uygulanan işlemler olarak bilinir. Hamilelik döneminde ise ağda, lazer epilasyon konusunda dikkat etmeniz gereken bazı önemli unsurlar vardır. Bu işlemlerin neler olduğu hakkında yazımızın devamında bilgi alabilirsiniz.
Hamilelikte Lazer Epilasyon Uygulanır Mı?
Vücutta bulunmakta olan istenmeyen tüylere ortadan kaldırmak için uygulanabilecek en kolay yöntemlerden bir tanesi lazer epilasyon olarak karşımıza çıkıyor. Lazer epilasyon işlemi toplum arasında bilinenin aksine, vücut için herhangi bir zararlı etki ortaya koymuyor. Lazer tedavi, radyasyon gibi zararlı enerjilerin yerine sadece vücuda ışık enerjisinin gelmesine sebep oluyor. Bu yüzden de hamilelik sürecinde uygulanmakta olan lazer epilasyonların herhangi bir şekilde bebeklere zarar verdiği ile ilgili bir bulgu bulunmamaktadır. Her ne kadar bu konu üzerinde yapılan araştırmalar bebek için zararlı bir durum oraya koymuyor olsa da kesin olarak bir sonuca ulaşmak mümkün değildir. Lazer epilasyonun yansıra bir de iğneli epilasyon kadınlar tarafından sıkça tercih ediliyor. Bu tedavi yöntemi uygulanırken sadece kıl köklerine belirli miktarlarda akım uygulandığı için çok daha bölgesel bir tedavi olduğunu söylemek mümkün. Bölgesel olarak uygulanmakta olan bir tedavi yöntemi ile ilgili olarak yapılan araştırmalarda da herhangi bir zararlı durumun meydana geldiğine ulaşılmamıştır. Doktorların tavsiyelerine bakacak olursak, profesyonel kişiler hamile kaldıktan sonra ilk üç ay içerisinde karın ve göğüs bölgesindeki bulunan kıllara herhangi bir müdahalenin yapılmamasının çok daha faydalı olacağı görüşünde. Çünkü bebek meydana geldikten sonra ilk üç ay içerisinde hayati organları gelişmeye başlayacak ve vücut, daha sonra oluşturacak olan ilk hücrelerden meydana gelecektir. İlk defa gerçekleşen bölünmeler sırasında herhangi bir şekilde radyasyon alınması sonucunda genler mutasyona uğrayabilir. Bu durum kanıtlanmış olmasa da yine de riske atmamak gerekiyor.
Nelere Dikkat Etmek Gerekiyor?
Hamilelik döneminde vücuttaki hormonların seviyesindeki değişiklikten dolayı cilt, eskisinden çok daha hassas bir hale gelebilir. Bu yüzden de daha önceden canınızın acımadı herhangi bir darbeye karşı çok daha fazla tepki gösterebilirsiniz. Genel olarak hamile olan bayanlara, ağda yapılacağı zaman cildin rahatlaması için antiseptik solüsyon kullanılmasını tavsiye ediyoruz. Bahsetmiş olduğumuz bu solüsyon sayesinde cilt üzerinde meydana gelebilecek olan batma ve yanma gibi hisler bir miktar azaltacaktır. Aynı zamanda bu solüsyonlar sadece daha az acı hissetmenize değil, enfeksiyon kapma riskinize karşı da olumlu etkiler ortaya koyacaktır. Solüsyonu uyguladıktan sonra ağda yaparsanız meydana gelen tahriş ve kızarıklıklar eskisine oranla çok daha az olacaktır. Ağda işlemi lazer epilasyon gibi herhangi bir şekilde ışın içermiyor olsa da yine de uygulamadan önce mutlaka doktorunuza danışmanızı tavsiye ediyoruz. Doktorunuzun size verecek olduğu tavsiyeler doğrultusunda hareket etmeniz, sağlıklı bir hamilelik süreci geçirmeniz açısından çok daha faydalı olacaktır.
Ağda Hangi Şartlarda Uygulanmalıdır?
Hamilelikte döneminde ağda yaptırmak isteyen anne adaylarının bu işlemler sırasında kendilerini kasmaması gerekiyor. Bildiğiniz gibi bebeğin İçerisinde bulunduğu rahim, tamamen kaslardan oluşmuş olan bir bölümdür ve ani kasılmalar sonucunda düşük gibi olumsuz durumların meydana gelmesine sebep olabilir. Aynı zamanda eğer daha önceden Ağda işlemini kendiniz yapıyorsanız, hamilelik sürecinde bu işlemleri profesyonel kişilerin yapması daha uygun olacaktır. Hem fiziksel olarak kısıtlamalara maruz kaldığınız için hem de cildin çok daha hassas hale gelmesinden dolayı ağda merkezlerine giderek bu işlemleri çok daha hijyenik koşullarda uygulayabilirsiniz. Ağda merkezlerinde genel olarak uygulama yapılacak olan bölgenin temizlenmesi konusunda oldukça hassas davranılır. Hamilelik döneminde kadınların vücudu çok daha hassas olacağı için enfeksiyonlara karşı daha az direnç gösterebilir. Bu yüzden de hamilelik süreci boyunca herhangi bir hastalık ile karşı karşıya kalmamak konusunda hassas olmanızı tavsiye ediyoruz.
Genital Bölgeye Ağda Yapılır Mı?
Hamilelik döneminde vücutta bulunmakta olan östrojen ve progesteron hormonlarının seviyelerinin çok daha yüksek derecelere ulaşmasından dolayı vücutta bazı farklı durumlar meydana gelecektir. Hamileliğin yaklaşık olarak üçüncü ayında hormonlar en yüksek seviyeye ulaşacaktır. Bu dönemden sonra vajina etrafında bulunmakta olan kas dokusunda sinirler çok daha aktif bir şekilde çalışacağı için fiziksel temaslara karşı olan hissi attınız çok daha fazla olacaktır. Bu duruma bağlı olarak eğer hamilelik sürecinde vajina bölgesine ağda yapmaya çalışırsanız, çok daha yüksek miktarda ağrı ve acı hissedebilirsiniz. Tabiki uygulanmakta olan çeşitli losyonlar sayesinde bölgesel olarak uyuşturma yapmak da mümkündür. Fakat ağda yapmaya mecbur değilseniz ve sadece bakım için ağda yapmak istiyorsanız, mümkün olduğu kadar bu işlemleri hamilelik süreci bittikten sonra uygulamanızı tavsiye ediyoruz. Böylece hem enfeksiyon kapma riskini ortadan kaldırmış olacak hem de sinirler daha pasif hale geleceği için acı duygunuz azalacaktır.
Hamilelikte İstenmeyen Tüy Oranı Artar Mı?
Vücudumuzdaki tüylerin uzamasına sebep olan etkenlerden bir tanesi de hormon seviyesidir. Erkeklerde bulunmakta olan testosteron ve kadınlarda bulunmakta olan östrojen hormonu bu durumu ciddi anlamda kontrol eder. Eğer vücuttaki testosteron hormonu artarsa kıl oluşumu çok daha fazla olacaktır. Hamilelik sürecinde östrojen hormonu artıp, testosteron minimum seviyeye indiği için normal yaşamınıza göre kıl gelişimi çok daha yavaş olacaktır. Bu yüzden de hamilelik sürecinde aslında çok fazla lazer epilasyon veya AĞDA uygulamanıza gerek yoktur. Eğer düzenli olarak lazer epilasyon uygulamaya devam ediyorsanız bu işlemlere ara vermeniz tavsiye ediyoruz. Hamilelik sürecini tamamlandıktan sonra vücuttaki hormonların seviyesi eski haline döneceği için daha önceden uygulamaya başladığınız lazer epilasyon gibi sürekli olan tedavilere kaldığınız yerden devam edebilirsiniz. Eğer hamilelik sürecinde kıl oluşumu artıyorsa vücutta hormon dengesizliği söz konusu olabilir. Bu konu hakkında kesin bir şekilde bilgi almak istiyorsanız doktor kontrolünden geçmenizi tavsiye ediyoruz. Kan yolu ile yapılacak olan hormon testleri sonrasında vücutta gerekli olan hormonların seviyesini ölçtürebilir ve herhangi bir anormallik meydana gelirse bu durumu kısa süre içerisinde tedavi ettirebilirsiniz.
Lazer Epilasyon Radyasyon Yayarak Bebeğe Zarar Verir Mi?
Bildiğiniz gibi lazer epilasyon işlemleri sırasında kullanılmakta olan cihazlar sayesinde vücuttaki istenmeyen tüyler kısa süre içerisinde ortadan kaldırılabiliyor. Peki lazer epilasyon işlemi uygulanırken kullanılmakta olan ışınlar, bebeğe herhangi bir zarar veriyor mu? Lazer epilasyon yöntemleri kullanılırken bilinenin aksine radyasyon yerine sadece ışık dalgası yaymakta olan teknolojide kullanıldığı için bebeğin yeni oluşmakta olan hücrelere herhangi bir şekilde zarar gelmeyecektir.
Hamilelik fotoğraflarınızı İnstagram'da #hamileykenben hashtag’i ile paylaşın, anasayfamızda size ve bebeğinize yer verelim :) Fotoğraflarınız editör onayından sonra sitemizde yer almaktadır.