Haftalara Göre Fetusun Boyu Ve Kilosu

Gebelikte haftalara göre fetusun boyu ve kilosu farklı olabilir

Gebelikte fetusun gelişimini takip etmek için kilo ölçümü yapılması en sağlıklısıdır. Çünkü boy ölçümü ilk aylardan sonra fetusun pozisyonu nedeniyle ultrasonla doğru ölçülemez. Yapısal ve genetik özellikler nedeniyle fetusun boyu ve kilosu belli değerlerde seyredebilir. Fetusun sağlıklı bir gelişimi bulunuyorsa, boy ve kilo ölçüm değeri de normal kabul edilir.

Haftalara Göre Fetusun Boyu Ve Kilosu

Fetusun gebelikteki büyüme hızı ve kilosu farklı olabilir. Bu bebeğin doğum kilosuna da yansır. Haftalara göre fetusun boyu ve kilosu belirlenirken yaklaşık değerler göz önüne alınır. Bu nedenle verilen değerlere göre bebeğinizin boy ve kilosu farklılık gösterebilir. Doktorunuz sizlere bu konuda açıklayıcı bir değerlendirme yapacaktır. Haftasına göre bebeğin daha küçük olması gelişme geriliğini göstermez. Bu onun yapısal bir özelliği olabilir. Normalde doğum kilosu 2500-4000 gram arasında olan bebekler normal, 4500 gramın üzerindekiler iri bebek olarak tanımlanır. Bebeklere boy ölçümü ancak dik durabildiği ilk aylarda yapılabilir. Bundan sonra pozisyonu dik olmadığından, gelişiminin takibi için kilo ölçümü yapılır. Boy takibinin yapılması gerekmez.

Haftalara göre fetusun boy ve kilosu

1-4 hafta: Gebeliğin başlangıcı olarak son adet tarihinin ilk günü kabul edildiğinden, gebeliğin rahme yerleştiği dönem 4. haftada gerçekleşir. Bu dönemden önce gebelikten söz edilemez. Gebeliğin ultrasonda izlenmesi de 4 haftada olabilir.

5. Hafta: Bu haftada gebelik ürünü 1-3 mm boyuna ulaşmıştır. Henüz kilosu bakımından bir şey söylenemez. Ultrasonda izlendiği bu haftada fetusta beyin, sinir, kalp ve damar sistemleri ile diğer organlar gelişmeye başlar. Belki kalp atışı da duyulabilir.

6-7. Hafta: Fetusun boyu yaklaşık 7-8 mm kadar olur. Solunum ve sindirim sistemleri belirginleşmeye başlamıştır. Kollar ve bacaklar şekillenmeye başlar. Ancak parmakları, kol ve bacakları henüz netleşmez.

8-9. Hafta: Bebeğin boyu 2 cm, kilosu ise ortalama 2 gram olur. Kolları, parmakları ve dirsekleri şekillenmeye başlamıştır. Parmaklarının arası henüz yapışıktır. Embriyonik dönem 9. Haftayla birlikte sona erecektir. Artık fetal dönem başlayacak ve bundan sonra gebelik fetus olarak tanımlanacaktır.

10-11. Hafta: Fetus rahim içindeki amnion sıvısında hareket eder. Ancak hareketleri hissedilemez. Bu haftalarda fetusun boyu 4 cm, kilosu ise 7 gram civarındadır. Boyunun yarısı kadar kafası vardır.

12-13. Hafta: Fetusun organlarının şekillendiği 12. haftada boyu 5 cm kadar, kilosu da 15 gram kadardır. 13. haftada boyu 7 cm, kilosu da 20 gram olur.

14. Hafta: Amniyon suyuyla nefes almaya başlayan fetus  bu haftada 9 cm boyda, 45 gram ağırlıkta olur.

15. Hafta: Bu haftada fetus 10 cm boyunda, kilosu da 70 gram olur. Fetusun cildinde ayva tüyü denilen tüyler olur. Bu durum 26. Haftaya kadar devam eder.

16.-17. Hafta: Annenin fetusun hareketlerini hissettiği bu haftalarda boyu 13 cm olur, kilosu ise 140 gram olur. Bundan sonra fetusun kilo alma hızı artar. Her hafta boyu ve kilosu hızlı bir değişim içinde olur.

18. Hafta: Bu haftada fetusun bağırsaklarında dışkı birikmeye başlar. Artık fetus tekme atmaya, yer değiştirmeye başlar, hıçkırır. Boyu 14 cm olan fetusun kilosu 200 gram olur.

19. Hafta: Fetusun cildindeki ayva tüylerine verniks kazeoza denilen kaygan madde eklenir. Bu madde cildin amniyon suyundan zarar görmesini önler. Bu hafta fetus 15 cm boyunda, 250 gram ağırlığında olur.

20. Hafta: Gebeliğin yarılandığı bu haftada fetus 20 cm boyunda, 300 gram ağırlığında olur.

21. Hafta: Bu hafta fetus uyur ve uyanmaya başlar. Saçları, kirpikleri, kaşları belirginleşir. Boyu 27 cm, kilosu ise 350 gram olur.

22. Hafta: Artık fetus bu hafta dışarıdan gelen seslere tepki verecek kadar büyümüştür. Daha belirgin tekme atmaya başlar. Boyu yaklaşık 28-30 cm, kilosu ise 430 gram kadar olur.

23-29 Hafta: Fetusun boyu bu haftalar arasında daha durağan bir seyir izler. Yaklaşık 30-37 cm arasında boya ulaşan fetus, 500-1000 gram arasında kiloya sahip olur. 27. Haftada fetus gebeliğin son trimesterine girmiş olur. Tepkileri daha hassas olur, seslere karşı algılaması artar.

29-34. Hafta: Fetus bu haftalar arasında yaklaşık 35-45 cm boya ulaşır. Ağırlığı ise 1100-2150 gram arasında olur. Artık yaşamsal olayları kontrol edebilecek kadar gelişen fetusun cilt rengi de yeni doğanlarda olduğu gibi pembeleşir.

35-39. Hafta: İyice gelişen fetus bu haftalarda 40-52 cm boyunda olur. Kilosu da hızla artmaya başlar. Bu haftalarda 2000-3500 gram arasında kiloya ulaşır. Kafa ve karın çevresi 38 haftada eşitlenmiştir. Organların çoğunluğu olgunlaşmış, doğum kanalına doğru inmeye başlamıştır. Artık doğuma hazırlık vardır.

40-41. Hafta: Normalde 40 hafta doğumun olması gereken haftadır. Bazı bebekler bu haftayı bile beklemeden doğmuş olabilir. Nadiren doğum 41. Haftada gerçekleşebilir. Bu haftada da doğum olmazsa buna geç doğum denir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

#hamileykenben

Hamilelik fotoğraflarınızı İnstagram'da #hamileykenben hashtag’i ile paylaşın, anasayfamızda size ve bebeğinize yer verelim :) Fotoğraflarınız editör onayından sonra sitemizde yer almaktadır.

MAİL ABONELİĞİ
Bu site, sağlık hizmeti vermemektedir, sitedeki bilgiler tıbbi bir öneri yerine geçmez ve sadece bilgi amaçlıdır. Hastalıkların tanı ve tedavileri yalnızca uzman doktorlar tarafından gerçekleştirilebilir.