Bebeklere Uyku Alışkanlığı Kazandırmanın 15 Yolu

Bebeklerde Uyku

Bebeklerde uyku en büyük problemlerden bir tanesi olmaktadır. Uykusunu tam almayan bebekler her an huzursuz olacaktır. Bunun için yemek yemesi için kazandırılan alışkanlıklar gibi uyku için de alışkanlıkların kazandırılması gerekir. Alışanlık kazandırmak için gerekli unsurlara dikkat etmek hem anne hem de bebek için faydalı ve hızlı olmasını sağlayacaktır.

Bebeklere Uyku Alışkanlığı Kazandırmanın 15 Yolu

Uyku Alışkanlığı Kazandırmak

Anne açısından bebeklerinin beslenmeleri ne kadar önemliyse uyku da o kadar önemli olmaktadır. Bebeklerin her şeylerinin planlı ve düzenli bir şekilde olmasını isterler. Bunun için her şeyde bir alışkanlık kazandırılması gerekir. Bebeklerin diğer alışkanlıkları ve düzeni tam olarak yerine oturduysa bu durumda uyku da bire bir etkilenecektir. Çünkü karnı tok ve altı temiz olan bebekler rahat bir uykuya dalabileceklerdir. Fakat bunların tam olmaması bebeklerin hem uykularının bölünmesine hem de yarım kalmasına neden olacaktır. Bu da gün boyu hem bebeklerin hem de annenin huzursuz olmasına neden olur.

Bebeklerin daha yeni doğdukları anda rahat bir şekilde uykuya dalması için annesi ile uyuması tercih edilir. Tabi ki bu tercihlerde dikkat edilmesi gereken noktalar da bulunur. Bebekler anne ile o an uykuya dalsa bile farklı bir yatak içerisine geçirilmesi gerekir. Bu durum ile hem bebeklerin karınlarının acıkması hem gaz sancısı çekilmesi hem de onu rahatsız eden durumların olması anında müdahale edilmesini sunar. Bu şekilde bebeklerin sesleri rahat bir şekilde duyabilir, müdahale edilmesini kolaylaştırır.

Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar

Bebekler uyurken dikkat edilmesi gereken noktalar bulunur. Eğer bir bebeğe uyku alışkanlığı kazandırmak isteniliyorsa onlara gerekli işlemlerin yapılması ön planda tutulması gerekir. Bunların neler olduğuna bakılacak olunursa;

  • Bebekler uyumadan önce onlara hareketli aktiviteler yaptırılması gerekir. Masaj, jimnastik ya da hareketli oyunlar gibi aktivitelerin yapılması bebeklerin yorulmasını ve daha hızlı uyumasını sağlar.
  • Bebeklerin ve çocukların aynı saatlerde uyumasına dikkat edilmelidir. Bünye sürekli aynı saate alışacak olmasından dolayı saatin geldiği an çocuklar anında uyuyacaktır.
  • Banyo en temel etkenlerden bir tanesidir. Uyutmadan önce çocuklara ve bebeklere banyo yaptırmak onların daha hızlı uyumasını sağlar.
  • Şıklıkları ya da kalın olmaları ile tercih edilen kıyafetlerden uzak kalınmalıdır. Çünkü bu kıyafetler rahat uykudan ziyade rahatsız olmalarını sağlar.
  • Her gün farklı bir yerde yatmasına izin vermek yerine aynı yerde uyumasına dikkat etmek gerekir. Çünkü çocukların alıştıkları yer ona daha iyi gelecektir.
  • Ne çok soğuk ne de çok sıcak ortamlarda çocukların uyutulmaması gerekir. İki ortamda da çocukların hasta olma riskleri bulunmaktadır.
  • Bebekler uyku alanlarında oldukça zorluk çekmektedir. Bebeklerin bu süreçleri içerisinde aile bireylerinin sabırlı olması gerekir.
  • Bebeklerin uyuması için ailelerin sallaması ya da kucaklarında tutmalarına gerek yoktur.
  • Çocuklar uyku anları geldiklerinde bazen uyumak istemez ve bunun için ağlarlar. Fakat bu anlarda anneler onları yalnız bırakır giderler. Her ne kadar kendilerine göre bu durum doğru olsa bile yapılmaması gerekir. Çocuklar bu anlarda uykudan daha çok soğuyacaklardır.
  • Çocukların uyuması için ortamların sessiz ve tamamen karanlık olması gerekir. Çünkü aydınlık ya da ses olan ortamlarda çocukların dikkatleri dağılır ve uyumakta zorluk çekerler.
  • Çocukların sesli bir hayata alışması sağlanmalıdır. İlerleyen zamanlarda sesli ortamlara alışması daha kaliteli bir uyku çekmelerini sağlar. Evlerin içinde oluşan olağan üstü sesler ile değil bir yandan da uyku sırasında hafif yapıda olan müziklere alışmasının sağlanması gerekir. Mırıldanarak söylenen şarkılar, ninniler ya da anlatılan masallar çocukların uykuya daha hızlı dalması konusunda etkili olan unsurlardandır. Bu durumlar bebeklerin uykuya geçişleri konusunda önemli etkenlerdendir. Çocuklar böyle sesli ortamlara alıştıklarında ilerleyen zamanlarda farklı ortamlar içerisinde de rahat bir şekilde uyuyabileceklerdir.
  • Çocuklar gece uykudan uyanarak ailelerin yanlarına gelebilir. Bu anlarda anneler her ne kadar bebeklerine ya da çocuklarına kıyamasalar bile yataklarına tekrar götürülmesi gerekir. Gerekirse belirli bir süre çocukların yanlarına uzanılabilir ya da onların yanında da oturulabilir.
  • Çocuklar uykudan uyanarak bazı anlarda oyun da oynamak isteyebilirler. Bu anlarda çocuklara fazla sert çıkmadan onları sakin bir şekilde tekrar yataklarına götürmek ve tekrar uykuya dalmasını da sağlamak gerekir.
  • Çocukların ilk bebeklik dönemlerinde uyku için gece ve gündüz için gerekli ayrımların öğrenmesinin sağlanılması gerekir. Çünkü bu anlarda bebekler ayrımları anlayamaz ise gündüz uyuyarak geceleri uyanık kalabilir. Bu da annelerin gece boyunca zorluk çekmelerine de neden olabilir.
  • Çocukların çok alıştıkları ve sevdikleri oyuncaklar da bulunabilir. Onlar ile uyumak istedikleri an çocuklara karşı çıkmak yerine izin verilmesi gerekir. Bu onlar ile güven içerisinde sağlıklı olarak uyumaların sağlar.

Bunun gibi durumlara dikkat ederek çocuklarda uyku alışkanlıkları gibi dikkat edilmesi gereken unsurların kazanılması da sağlanır.

Alışkanlıklarda Yapılan Yanlışlar

Uyku alışkanlıklarında yapılan yanlışlar da alışkanlıkların kazanılmasında sürenin daha çok uzamasına neden olur. Eğer bu yanlışlar olmadan çocuklara düzgün bir şekilde yaklaşılırsa gerekli alışkanlıklar da daha hızlı bir şekilde kazanılabilir. Alışkanlıkları kazandırmak sırasında yapılan yanlışlar;

  • Uyku rutinlerini atlamak yapılan en büyük yanlışlardandır. Çünkü çocuklara bir kere alışkanlık kazandırılırken bir kere ara verilmesi çocukların bu durumu sürekli istemesine neden olacaktır. Bünye tam olarak alıştıkları saatler içerisinde ciddi anlamda sorunlar olmadan rutinlerin atlamamasına da özen göstermek gerekir. Uykudan önce çocuklara alışkanlık haline getirilen masalların okunması duş ya da yemek yemesi gibi durumların her gün düzenli olarak yapılması gerekir.
  • Bebekler uyku için farklı sinyaller verir. Bunların farkına varmamak da büyük sorunlardan olmaktadır. Her çocuğun annelerine uykularının gelmesi durumunda farklı farklı sinyaller verir. Bu yüzden annelerin çocuklarına bir hayli dikkat ederek gözlemlemeleri gerekir.
  • Uyku alışkanlıkları sırasında yanlış uykuya geçiş alışkanlıklarının kazandırılmamasına dikkat edilmesi gerekir. Bu çocukların sürekli uykudan önce bunları istemesine neden olur.  Bebekleri uyumadan önce sallamak, onların ağızlarına emzik vermek gibi durumlar çocuklarda en büyük yanlış alışkanlıklardan olacaktır. Ne kadar büyüseler bile bu durumların devam etmesini isteyeceklerdir. Bu yüzden ileriye dönük olan alışkanlıkların kazandırılmasına dikkat edilmelidir.
  • Çocukları uzun süre boyunca bebeklik sürecinde kullanılan beşiklerde tutmamak gerekir. Erken yaşlarda onların kendi boylarına uygun olacak yataklara geçmesi de sağlanmalıdır.
  • Çocukların mümkün olan her yerde uyumasına izin vermemek gerekir. Sürekli yataklarında uyumaları önemli olmaktadır. İlerleyen zamanlarda çocuklar her yerde uyumayı kendilerine alışkanlık edinerek televizyon başında ya da oturdukları yerde uyumaya başlarlar.
  • Çocuklara aile tarafından uyku düzeni kazandırılmaması da bir hayli önemlidir. İlk başlarda aileler bu durumun önemini kavrayamayabilir. Bunun sonunda da çocuklarda uyku düzeni oturmaz ve uyku saatlerini bilmezler.
  • Aileler daha rahat hareket etmek için çocukların geç uyanmalarını isterler. Böyle durumlar için de geç uyuturlar. Çocukları geç uyutup geç uyandırmak çocuklara yapılacak kötülüklerdendir. Tabi ki bu her çocuk için geçerli değildir. Çünkü herkesin belirli bir anda biyolojik saatleri olur. Bir insan ne kadar geç uyursa uyusun biyolojik saatlerinin geldiği an uyanacaklardır. Bu da çocukların uykuyu almalarına engel olurken büyümeleri konusunda da etkili olmaktadır.
  • Bazı anneler bebekleri uyumadığı zamanlarda onları kendi yataklarına alırlar. Fakat bebek bu duruma bir kere alıştıktan sonra sürekli isteyecektir. Her ne olur ise olsun anneler gerekirse çocukları uyuyana kadar onların başlarında oturabilir ya da uzanabilir. Aksi bir durumun olması söz konusu dahi olmamalıdır.
  • Bazı anne ve baba arasında bu konuda çatışmalar olmaktadır. Anne ve babanın uyku konusunda aynı düşüncelere sahip olmaması çocukların uyku konusunda aksilikler yaşamasına neden olur.
  • Aileler çocuklar ile uyku konusunda çabuk pes edebilirler. Bu da onlar arasında sorun yaşanmasına neden olur. Çocuklar ve bebekler her ne kadar bu anlarda mücadele ediyor olsa bile aileler pes etmemelidir. Bunun için anneler pes etmeden çocukları alışkanlıklara kazanana kadar bir hayli yorulmadan devam etmesi gerekir.

Böyle durumlar hem ebeveynler için hem de bebekler için önemli olmaktadır. Yapılmaması gereken yanlışların yapılmaması ve kazanılması gereken alışkanlıkların tam yapılması dahilince çocuklar alışkanlıkları kazanacaktır. Bazıları erken bazıları biraz daha geç olabilir. Bunun için mücadele etmek önemli olarak yerini almaktadır. Çünkü her çocuk er ya da geç bu alışkanlıkları edinecektir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

#hamileykenben

Hamilelik fotoğraflarınızı İnstagram'da #hamileykenben hashtag’i ile paylaşın, anasayfamızda size ve bebeğinize yer verelim :) Fotoğraflarınız editör onayından sonra sitemizde yer almaktadır.

MAİL ABONELİĞİ
Bu site, sağlık hizmeti vermemektedir, sitedeki bilgiler tıbbi bir öneri yerine geçmez ve sadece bilgi amaçlıdır. Hastalıkların tanı ve tedavileri yalnızca uzman doktorlar tarafından gerçekleştirilebilir.