Hamilelikte ilk 3 ay yapılmaması gerekenler nelerdir?

Hamilelikte ilk üç ay nelerden uzak durulmalı?

Hamilelik sürecinde kadınların ilk üç ayda dikkat etmesi gerekenler, düşük gibi riskleri en aza indirebilir. Detayları sizler için derledik…

Hamilelikte ilk 3 ay yapılmaması gerekenler nelerdir?

Gebelik, ilk gününden son gününe kadar birçok konuda dikkatli olunması gereken bir süreçtir. Gebeliğin ilk üç aylık dönemi ise bu süreçte en çok dikkat edilmesi gereken dönemlerden biridir. Son adet tarihi başlangıç alınarak, 1. ve 12. haftalar arasını kapsayan hamilelikte ilk üç ay, bebek gelişiminde oldukça önemlidir. Bu dönemde bebek bir hücreden, tüm organları oluşmuş bir fetüs olmaya doğru hızlı bir gelişim gösterir. Bu süreç, düşük riskinin en yüksek olduğu periyottur, bu nedenle anne adayları ilk 3 ayda belli durumlardan kaçınmalıdır.

Hamilelikte ilk 3 ayda neler olur? Nelere dikkat edilmelidir?

Bebek gelişiminde ilk 12 hafta, kritik bir öneme sahiptir. Her şeyden önce bebeğin kalp atışı 2. ay içinde başlar ve kalp gelişimi sürer. Buna ek olarak beyin oluşumu ilk 3 ay içinde gerçekleşir, bununla birlikte sinir sistemi ve sindirim sistemi, kas ve iskelet sistemi de ilk 3 ayda oluşumunu hızlandırır. İlk üç aylık süreçte anne adaylarının dikkat etmesi gereken birçok nokta mevcuttur.

Anne adayları için gebeliğin ilk üç ayında yapılması gerekenlerin başında tabii ki doktor kontrolü gelmektedir. Gebeliğin takibi için gerekli kan tahlillerinin ve tetkiklerinin yapılması, gelişimin takip edilmesi çok önemlidir. Geçmişte düşük yaşamış kadınlar için, doktor tarafından farklı yönlendirmeler yapılabilir. Bu nedenle gebeliğin ilk üç aylık döneminde yapılması gerekenler ya da uzak durulması gereken riskli konular herkes için aynı olmayabilir. Bununla birlikte, zararlı olduğu bilinen ve tüm anne adaylarının uzak durması gereken birçok nokta mevcut.

Hamilelikte ilk üç ay nelerden uzak durulmalı?

Hamilelik sürecinde kadınların ilk üç ayda dikkat etmesi gerekenler, düşük gibi riskleri en aza indirebilir. Anne adaylarının uzak durması gereken konular şu şekilde sıralanabilir:

  • Hamilelikte ilk üç ayda, düzenli olarak kullanılan ilaçlar konusunda doktora danışılmalıdır. Özellikle kan sulandırıcı özelliğe sahip ilaçların kullanımında doktora bilgi verilmelidir.
  • Radyasyon, gebeliğin ilk üç ayında uzak durulması gereken bir şeydir. Bu nedenle tomografi ya da grafi işlemlerinden uzak durulmalıdır. AVM’lerdeki kontrol noktalarından dahi geçilmesi önerilmez.
  • Kimyasal maddelere temas minimum seviyede tutulmalıdır. Temizlik ya da kozmetik maddeleri kimyasal içerikli ise temas edilmemelidir.
  • Gebeliğin ilk üç ayında yaşanabilen enfeksiyonlar bu durumun bebekte anomali problemleri yaşanmasına neden olabilir. Kızamık ya da su çiçeği gibi enfeksiyonlardan bu nedenle kaçınılmalıdır. Bu tip enfeksiyonları tetikleyebilen beslenme alışkanlıklarından, özellikle de iyi yıkanmamış sebze ve çiğ et tüketiminden uzak durulmalıdır.
  • Alkol ve sigara tüketimi mevcutsa, bu sürçete kesinlikle bırakılmalıdır.
  • Vitamin ve mineral takviyeleri ilk üç aylık süreçte önerilir. Özellikle folik asit, anne adaylarının ilk üç ay alması gereken bir takviyedir.
  • Düzenli ve sağlıklı beslenme, her dönemde olduğu gibi gebeliğin ilk döneminde çok önemlidir. Vitamin, mineral, protein gibi besin değerleri açısından zengin, sağlıklı ürünler tercih edilmelidir. Paketli gıda, asitli içecek gibi ürünlerden uzak durulmalıdır. Çay ve kahve gibi içeceklerin aşırı tüketilmemesine dikkat edilmelidir.
  • Bitki çayı gibi, ödem attırabilen çaylar düşük riski yaratabilmektedir.
  • Midye ve karides gibi deniz ürünleri önerilmemektedir.
  • Kilo aldırıcı özelliğe sahip hamur işi ve şerbetli tatlı gibi besinlerin tüketimi önerilmemektedir.
  • Yoğun spor yapmak, hamam gibi aşırı sıcak ortamlara gitmek, ağır şeyleri kaldırmak kaçınılması gerekenler arasındadır.

Hamilelik sürecinde, doktor tarafından uygun görüldüğünde hafif egzersizler yapılabilir. Aşırı yemekten uzak durularak dengeli beslenmeye dikkat edilmelidir. Hem anne adaylarının hem de bebeği sağlığı için bu konularda hassas olmak önemlidir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

#hamileykenben

Hamilelik fotoğraflarınızı İnstagram'da #hamileykenben hashtag’i ile paylaşın, anasayfamızda size ve bebeğinize yer verelim :) Fotoğraflarınız editör onayından sonra sitemizde yer almaktadır.

MAİL ABONELİĞİ
Bu site, sağlık hizmeti vermemektedir, sitedeki bilgiler tıbbi bir öneri yerine geçmez ve sadece bilgi amaçlıdır. Hastalıkların tanı ve tedavileri yalnızca uzman doktorlar tarafından gerçekleştirilebilir.