Emzirme Döneminde Göğüs Bakımı Nasıl Yapılır?

Emzirme Dönemi

Anne adayları emzirme dönemleri içinde göğüslerinin bakımlarına da dikkat etmesi gerekir. Belirli noktalara dikkat etmek hem bebeklerin daha sağlıklı emzirilmesine hem de annelerin daha sağlıklı olmasına katkı sağlar. Eğer anneler göğüs bakımlarına dikkat etmezse farklı sağlık sorunları ile karşılaşabilir ve bebeklerini emzirmek konusunda zorluk çekebilirler. Islak mendil gibi kimyasal içerikli maddeler annelerin göğüs bakımını olumsuz yönde etkilerken farklı faktörler de sağlıkların gitmesine neden olabilir.

Emzirme Döneminde Göğüs Bakımı Nasıl Yapılır?

Önemli Etkenler

Annelerin emzirme dönemleri içerisinde dikkat etmesi gereken bir hayli durum bulunmaktadır. Bunlardan bir tanesi de göğüslerin temizliklerini yaparken kimyasal yapıda olan ıslak mendillerden uzak durmak da gerekir. Emzirme hem anne hem de bebekler için oldukça önemli bir deneyim olmaktadır. Fakat anne adayları bu dönemler içerisinde bebeklerini doğru emzirme yolları ile emzirmez ile farklı sorunlar ile karşılaşılmasına neden olacaktır. Göğüs bakımlarının yanlış yapılması annelerin göğüs kısımlarında çatlaklar, kızarıklıklar ya da şişlik olmasına neden olacaktır. Bu durum da emzirme süreçlerinin oldukça meziyetli ve zor geçmesine de neden olacaktır. Bu noktada dikkat edilmesi gereken noktalara da eksiksiz bir şekilde dikkat etmek önemli olacaktır. Bunların neler olduğu incelenecek olursa;

  • Meme uç kısımlarının korunmasında büyük önem nokta doğru emzirmede olmaktadır. Eğer bebekler emerken annelerin meme ucu kısımlarını sadece ağzını alıyor ve bu şekilde emiyorsa annelerin göğüs uçlarında çatlaklar meydana gelecektir. Bu nedenden dolayı da ağrılar kaçınılmaz olmaktadır. Anne adayları emme anları içerisinde bebeklerin ağız kısımlarını tam açarak meme ucunun yanı sıra iki ya da üç cm kadar göğsün de bebeklerin ağız kısımlarına girmesi sağlanacaktır. Memelerin bir kısmının bebeklerin ağızlarında olması göğüslerin zarar görmesine de engel olacaktır.
  • Göğüslere kimyasal madde değmemesi gerekir. Bunun için temizlikleri sabun ya da ıslak mendil ile temizlememek gerekir. Daha çok pH değeri 5.5 olan ya da dermatolojik olarak test edilen sabunların kullanılması doğru olacaktır. Emzirmenin ardından sağlık açısında ılık su ile göğüs kısımlarını temizlemek yeterli olacaktır.
  • Göğüs kısımlarının kızarıklık ya da farklı bir sorun ile karşılaşılmasına engel olmak için emzirmenin ardından birkaç damla sütün göğüste kurumasını sağlamak gerekir. Bu durum da göğüslerin kızarmasına ya da çatlak olmasına engel olacaktır.
  • Göğüs bakımında lanolin sürmek etkili yöntemlerden bir tanesi olacaktır. Kuruyan ve hassas hale gelen bölgelere sürmek kısa süre içerisinde yok olmasına katkı sağlayacaktır.
  • Emzirmeye ara vermeden devam etmek gerekir. Göğüs kısımlarında çatlak olması durumlarında anne adayları ağrıdan dolayı emzirmekten geri kalabilir. Bunun için anneler daha çok emzirmeden uzak kalmak yerine bebeklerini emzirmeye devam etmesi gerekir. Aksi bir durumda göğüs kısımlarında hem şişlik hem ağrı hem de iltihap meydana gelecektir. Çünkü göğüs kısımlarında annelerin bebekleri emzirmiyor olması sütlerin birikmesine ve bu da durumların meydana gelmesine neden olur.
  • Anneler bebekleri doğru bir şekilde emzirmesi gerekir. Eğer anneler memeleri bebeklerin ağız kısımlarında doğru almasını sağlayamıyor ise çatlak olmasına neden olur. Bunun için sadece uç kısımlarını vermek yerine iki ya da üç cm boyutunda parmaklar ile annelerin memelerini bebeklerin ağızlarına vermesi gerekir.
  • Banyo sırasında memelere masaj yapmakta fayda vardır. Memelerde ağrı ya da şişlik gibi durumlar olabilir. Bunun için günde ortalama olarak üç ya da on dakika arasında sıcak kompresör uygulanabilir. Bunu da banyo sırasında masaj yaparak uygulayabilirsiniz. Genelde kadınların meme kısımlarında süt kanallarında oluşan hafif tıkanıklıklar ya da emzirenlerin devam etmeleri ile açılması meydana gelebilir. Tabi ki kadınların göğüs kısımlarında yoğun şişlik ve artma, ağrılar, halsizlik ya da terleme gibi durumlar da meydana gelebilir. Bu durum da göğüs iltihabı oluşmasına neden olacaktır. Böyle durumlara evlerde yapılacak yolların etki etmesi pek de gözlenmeyecek olmasından dolayı mutlaka doktora gitmek de fayda olacaktır.
  • Göğüs cildinde kaşıntı olabilir. Sulanma, döküntü oluşmasının yanı sıra kremler ya da bulaşıcı olmayan mantar türünde gerçekleşen kandida da oluşabilir. Böyle bir sıkıntı ile karşılaşılmasının arından kesinlik ile doktora gidilmesi de gerekmektedir.

Memelerin bakımında bu noktaların eksiksiz bir şekilde yapılması anne adaylarının sağlık sorunlarından kurtulmasına neden olur. İlerleyen durumlarda anneler eğer bu durumlara uygun çözümleri uygulamaz ya da daha ilerlemesine izin verirse kötü olan durumlar ile karşılaşabilirler.

Göğüslerde Meydana Gelen Sağlık Sorunları

Kadınların emzirmesi sırasında eğer düzgün bir şekilde her şeyi gerçekleştirmezseler farklı sorunlar ile karşılaşmaları söz konusu olabilir. Bunlar bazen geçici durumlar olabilirken bazen de büyük sağlık sorunlarına neden olabilir. Artık ilerleyen dönemler içinde bebeklerin emzirilmesine bile engel olabilirler.  Çünkü göğüs kısımlarında ilerleyen durumlarda şişlik çatlak ya da iltihap gibi durumlar meydana gelebilir. Bu sorunların neler olduğuna bakılacak olunursa;

  • Memelerden aşırı derecede süt gelmesi farklı sorunlara işaret edecektir. Bazı anlarda istemsiz olarak fazla süt akışı olur. Göğüs kısımlarında şişkinlik ile beraber gelecek ağırlara da neden olabilir. Bu anlarda anne adaylarının ağrılardan kurtulmak için bebekleri daha sık emzirmesi gerekiyor. Eğer bebekler annelerini sık bir şekilde emmiyorsa da bunun için göğüs pompası kullanılabilir. Her iki memenin de pompa yardımı ile eşit miktarda sağılıyor olmasına dikkat etmek gerekir. Sadece sağma sırasında değil emzirme sırasında da her ikisinden eşit miktarda emzirilmiş olmasına dikkat edilmelidir. Bu ağrıları bir nebze de olsa azaltmak için sıcak bir duş almak her açıdan iyi gelebilir.
  • Memelerde bir anda gelişen ağrı ve acı hissi de olabilir. Cildin hassas olmasından kaynaklanabilirken meme başlarının temiz tutulması ve bu anlarda onları sıkmayacak ve tahriş etmeyecek ürünlerin kullanılması önemli olmaktadır. Mememler yıkanırken sabunlar ya da ıslak mendiller gibi kimyasal ürünler kullanılmamalıdır. Bunun yerine sıcak su kullanmak yeterli olacaktır. Tabi ki emme sırasında oluşan bu durumlar bebeklerin annelerini yanlış teknikler ile emmesinden de kaynaklı olabilir. Bu durumlarda anne adayları dikkatli bir şekilde davranarak bebeklerini doğru bir şekilde emzirmeleri yeterli olacaktır. Bebeklerin emmesi sırasında düzgün tutulması ve düzgün pozisyonda emzirilmesi her açıdan önemli olacaktır. Bebekler emerken her an aynı duruşta olması yerine farklı pozisyonların sağlanması da gereklidir. Böylelik ile memelerden bebekler daha rahat bir emme sağlamış ve aynı yere baskı uygulamamış da olurlar.
  • Emzirme sırasında annelerin psikolojik durumları da önemli olmaktadır. Hem bebekler daha rahat emecek ve ağrıların azalmasına da katkı sağlayacaktır.
  • Memeler tahriş olmuş da olabilir. Bu duruma neden olan ana etken bebeklerin yanlış emmelerinden kaynaklanmaktadır. Bu yüzden meme uç kısımlarında tahrişler ya da yaralar da oluşabilir. Farklı yapıda durumlara engel olmak adına bebeklerin anneler düzgün bir şekilde emmesine engel olunabilir. Acılar devam ederse de meme başlıkları kullanılması uygun olacaktır.
  • Annelerin meme uç kısımları önemli faktörlerden olmaktadır. Uzun ya da kısa gibi meme uç kısımlarına sahip olmak kadınların meme sorunları yaşamasına neden olur. Emme sırasında olan yanlışlıklar yine emme sırasından dolayı oluşurken doğumdan sonra olan bir durum değildir. Bunun abartılmasına gerek olmasa da doktora başvuru yapmak yeterli olacaktır.
  • Süt kanalları istemsiz bir şekilde tıkanmış da olabilir. Annelerin farklı durumlardan dolayı süt kanalları tıkanması meydana gelebilir. Tıkanmalar sonucunda kadınların göğüs kısımlarında iltihaplanmalar dahi meydana gelebilir. Bebekler tıkalı olan memelerden süt emmesi imkansız hale gelecektir. Eğer bebekler sütleri ememiyorsa onların eksiksiz olarak boşaltılmasını sağlamak gerekir. Uç kısımlarında süt damlaları da kalmamalıdır. Emzirme sonrasında göğüs kısımları kuru bir bez ile silinerek temizlenmesi gerekir. Eğer süt göğüs kısımlarında kurur ise bu da tıkanma gibi durumlara neden olacaktır.
  • Memelerde iltihap oluşumu hem bebekler için hem de anneler için önemli olan durumlardan olmaktadır. Bebeklerini emzirmeye başlamış annelerin ciddi problemlerinden olmaktadır. Bazen tahrişlerden bazen şişliklerden bazen de aşırı süt birikmesinden meydana gelir. Tahrişlerin sonrasında göğüs kısımları içinde mikrop üreyebilir ve ardından iltihap oluşabilir. Sadece tahrişlerden sonra da değil göğüslerin tıkanması ya da içerisinde aşırı derecede süt birikmesinden de kaynaklanabilir. Bu anlar için kadınların dikkatli olması gerekir. Meme kısımlarını bebeklerin ağızlarına doğru almaması, zamanında tedavi edilmemesi de etkili olacaktır. Eğer kadınların göğüs kısımlarında şiddetli yapıda ağrı oluşuyorsa kısa sürede tedavi edilmesi gerekir. Aksi halde kadınların göğüs kısımlarında apse olabilir. İltihaplı sütleri göğüslerden sağarak boşaltmak gerekir. Bebeklerin beslenmelerini sağlamak için biberon ya da çay kaşığı yardımı ile işlemler de yapılabilir.
  • Bebekler bazı anlarda annelerini emmek istemeyebilir. Bu anlarda göğüslerde şişme ya da süt birikmesi de olabilir. Bebeklerin memeleri ret etmesi rahatsızlıkları beraberinde getirmektedir. Her ne olur ise olsun ya bebekleri emzirmeleri ya da sütleri sağmaları da gerekecektir. Bebekleri yeterince emzirilmiş olmasına dikkat etmek gerekir.
  • Kendini gergin ya da stresli hissetme önemli etkenlerdir. Birçok kadın doğurdukları bebekleri ilk emzirmeye başladıkları zamanlar ister istemez kendilerini gergin ya da stresli hissedebilirler. Anneler için bu olağan ve alışılan bir durumdur. Çünkü anneler bebekleri ilk emzirecekleri için tedirginlikler de yaşayacaklardır.

Böyle durumlarda annelerin yaşayacakları durumlar bebeklerini ve kendilerini etkilerler. Tabi ki her iki tarafın da sağlıklarını korumak yeteri kadar beslenmelerini sağlamak için her şeyi dikkatli bir şekilde yapmak konusunda faydaları yerini almaktadır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

#hamileykenben

Hamilelik fotoğraflarınızı İnstagram'da #hamileykenben hashtag’i ile paylaşın, anasayfamızda size ve bebeğinize yer verelim :) Fotoğraflarınız editör onayından sonra sitemizde yer almaktadır.

MAİL ABONELİĞİ
Bu site, sağlık hizmeti vermemektedir, sitedeki bilgiler tıbbi bir öneri yerine geçmez ve sadece bilgi amaçlıdır. Hastalıkların tanı ve tedavileri yalnızca uzman doktorlar tarafından gerçekleştirilebilir.