Labial Füzyon (Labial Sineşi)

Labial Füzyon vücudun doğal korunma mekanizmasıdır

Türkçe anlamı Vajinal yapışıklık olan Labial füzyon aşırı temizliğe, idrar ve gaita kirliliğine, dış travmalara karşı doğal bir tepkidir. Vajinadaki küçük dudaklarda oluşan bu yapışıklık, zamanı geldiğinde herhangi bir müdahale olmadan kendiliğinden açılır. Bu nedenle çocuğunuza yeteri kadar zaman tanımalısınız. Vücudu bu yapışıklığı kendi kendine düzeltecektir. Yapışıklığın düzelmesine kadar ona yardımcı olmalı, alt temizliğini özenle yapmalı ve sert hareketlerden kaçınmalısınız.

Labial Füzyon (Labial Sineşi)

Kız çocuklarında vajina girişinde bulunan küçük dudaklardaki yapışmayı ifade eden Labial füzyon (Labial Sineşi) vajinal yapışıklıktır. Bu yapışıklık küçük dudaklarda kısmı olabileceği gibi, bazı hallerde vajina girişini kapatacak derecede olabilir. Bazı hallerde de anüsten idrar deliğine kadar ve klitorisi etkileyecek şekilde bir yapışıklık görülebilir. Bu durum tam yapışıklık olarak tanımlanır. Labial füzyon görülme olasılığı % 1-3 kadardır. Vajina girişindeki küçük dudakların jelatinimsi kıvamda beyaz ya da mavimsi bir salgıyla yapışması şeklinde oluşur. Yapışıklığın başlaması genellikle kız çocuklarının bezli oldukları 1-2 aylık dönemde başlayarak, 5-6 aylık olduklarında ortaya çıkar. Bazılarında oyun çağında da görülebilir.

Labial füzyon (Labial sineşi) nedenleri

Vajinal yapışıklığın tam olarak nedenleri bilinmemektedir. Ancak bunun oluşmasının altında yatabilecek bazı etkenler olduğu düşünülmektedir. Bunlar arasında;

  • Östrojen hormonu eksikliği
  • Kullanılan ıslak mendillerin uygunsuz olması
  • Vajinal bölgedeki tahrişler, temizliğin sert yapılması
  • Mantar enfeksiyonları
  • Alt temizliğinde uygun olmayan şampuan, sabun gibi temizleyicilerin kullanımı
  • Hijyen eksikliği
  • İdrar yolu enfeksiyonu

Bu etkenler arasında en fazla etkili olanın kız bebeklerin alt temizliğinin sürterek yapılması olduğu görüşü hakimdir. Vajinal yapışıklığın oluşmasında bu sert hareketlerin küçük dudakların derisinin düzenini bozması ve bölgede bağ dokusu oluşmasının etkili olduğunu düşünülmektedir. Bağ dokusunun dudakları birbirine yapıştırdığı ve bu sorunun yaşandığı kabul edilir.

Uzmanların bir kısmı da kız çocuklarda bu süreçte vajinanın bir fonksiyonu bulunmadığı için, yapışıklığın vücudun dış uyaranlardan korunma amacıyla, mikroplardan ve kirlilikten korunma için, enfeksiyonlardan korunmak için geliştiğini savunur.

Labial füzyon (Labial sineşi) tedavisi nasıl yapılır?
Vajinal yapışıklık vakalarının % 90-95 oranı genellikle ilk 6 ayda kendiliğinden geçer. Bunun dışındaki vakalarında çoğunluğu 4-5 yaşına kadar tedaviye gerek kalmadan düzelir. % 1-2 oranında da vajinal yapışıklık puberteye kadar sürebilir. Bu nedenle ailelerin panik yapmadan aşağıdaki önerileri uygulaması uygun görülür.

  • Belirli aralıklarla çocukların kontrol edilmesi
  • Çocuğun doktorundan vajinal yapışıklık kontrolü istemek
  • Islak mendillerin bir süre alt temizliğinde kullanılmaması
  • Her tuvalet sonrası alt temizliğinin suyla ve elle yapılması
  • Vajinada büyük ve küçük dudaklar arasındaki yağ tabakasının silinerek nazikçe temizlenmesi gerekir. Bu tabakanın dudakların nemli kalmasını sağladığı ve yapışmaya engel olduğunun dikkate alınması gerekir.
  • Bebeğin alt temizliğinin yapılmasından sonra, uygun bir nemlendirici kremle epitel gelişimine katkıda bulunmak

Labial füzyon (Labial sineşi) durumunda yapılmaması gerekenler

  • Alt temizliğinin pH değeri uygun olmayan ıslak mendillerle ve aşırı sert şekilde silinmemesi
  • Yapışıklığın vücut tarafından yeniden tekrarlama riski olduğundan, elle açılmaya kalkışılmaması
  • Bebeğin altının uzun süre kapalı kalmaması, özellikle idrar ve dışkıyla temas süresinin uzun olmaması gerekir
  • Vajinal yapışıklık için östrojen kremleri kullanılmamalı. Bu tür kremlerin meme başı hassasiyetine, meme başının büyümesine, vücutta renk değişimine, kıllanmaya, küçük dudaklarda kanlanmanın artmasına neden olduğu unutulmamalıdır.
  • Kortizonlu kremlerde latial füzyon için kullanıma uygun değildir.
  • Puberte öncesinde vajinal yapışıklığın doktor tarafından açılmaması gerekir

Labial füzyon (Labial sineşi) cerrahi tedavisi ne zaman yapılmalı?
Nadiren görülen ve idrar deliğini de kapatan tam kapanma durumunda, idrar yapma zorluğu olursa, dirar birikmesi olursa ve kötü kokulu akıntı olursa, yapılacak kontrolün ardından cerrahi olarak yapışıklık açılabilir. Cerrahi olarak yapışıklık açılırsa, doktor önerisiyle 1-3 hafta kadar hafif kortizonlu kremler kullanılabilir. Yine puberte döneminde geçmeyen yapışıklık için, özellikle adet döneminin başlamasından sonra cerrahi tedavi uygulanabilir. Aynı şekilde tedaviden sonra kortizonlu kremler 1-3 hafta kadar kullanılabilir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

#hamileykenben

Hamilelik fotoğraflarınızı İnstagram'da #hamileykenben hashtag’i ile paylaşın, anasayfamızda size ve bebeğinize yer verelim :) Fotoğraflarınız editör onayından sonra sitemizde yer almaktadır.

MAİL ABONELİĞİ
Bu site, sağlık hizmeti vermemektedir, sitedeki bilgiler tıbbi bir öneri yerine geçmez ve sadece bilgi amaçlıdır. Hastalıkların tanı ve tedavileri yalnızca uzman doktorlar tarafından gerçekleştirilebilir.