Bağlanan Tüplerin Açılması Sonrası Hamile Kalınabilir mi?

Tüplerin bağlanması hamilelikten korur mu?

Tüplerin bağlanması hamilelikten koruyucu bir yöntemdir. Bu etki tüplerin bağlanmasından hemen sonra başlayarak, ömür boyunca devam eder. Gebelikten korunma amacıyla tüplerini bağlatmak isteyen kişilerin bu kararı iyi düşünerek alması gerekir. Çünkü bu yöntemin geri dönüşü çok zordur. Kadının yeniden hamile kalma isteği varsa, bu yöntemin dışındaki gebelikten korunma yollarını tercih etmelidir.

Bağlanan Tüplerin Açılması Sonrası Hamile Kalınabilir mi?

Kadının gebe kalabilmesi için, erkekten gelecek sperm hücresinin kadının yumurta hücresiyle fallop tüplerinde buluşarak döllenmesi gerekir. Tüplerde oluşacak herhangi bir hasar, tıkanıklık ve enfeksiyon gibi nedenler kadında kısırlığa yani infertilite’ye neden olur. Bunun gibi tıbbi yollardan tüplerdeki geçirgenlik engellenirse, sperm ve yumurta buluşamadığı için döllenme gerçekleşmez. Buda cerrahi sterilizasyon denilen bir doğum kontrol yöntemidir. Tüplerin bağlanması ya da tüp ligastonu her zaman gebelikten korunma amacıyla kullanılabilir. Daha sonradan gebelik isteğiyle bağlanan tüplerin açılmasının istenmesi durumunda tüplerin açılması mümkün olmayabilir. Bu yüzden tüpleri bağlatmadan önce bu etken göz önüne alınmalıdır.

Tüplerin bağlanması kimin için uygundur, tüpler açıldığında hamile kalınır mı?
Bu yöntemin daha çok 35 yaşını geçmiş, aile bireyleri tamamlanmış ve bundan sonra bebek istemeyen kadınlar için uygun olduğu belirtilir. Tüplerin bağlanmasının en belirgin özelliği, gebelikten korunmanın kalıcı olmasıdır. Bunun geri dönüşü güçtür. Ancak bazı hallerde tüpler açılabilir. Bu işlem yeni bir operasyonla gerçekleştirilir. Tüplerin açılması uzman bir hekim tarafından yapılsa da, başarı oranı yüksek olsa da, kadının yeniden hamile kalma olasılığı % 50 kadardır.

Tüplerin bağlanması nasıl olur?
Tüplerin bağlanması için uygulana teknikler laparoskopi ve mini laparoskopi tekniğidir. Bazı durumlarda sezaryen yapıldığı sırada iki taraflı olarak tüpler bağlanabilir.

Minilaparotomi tekniğiyle tüplerin bağlanması: Bu teknikle kadının kasık bölgesinden aşılan 3-4 cm kadar kesiden kordonlara ulaşılır ve tüpler bağlanır. Bağlama türü de farklı olabilir. Bu teknik 70 kg üzerindeki kadınlarda, batın içi yapışıklıkların olduğu kadınlarda, endometriozis hikayesi olanlarda, batın cerrahisi geçirmiş olanlarda başarılı sonuç vermez.

Laparoskopi tekniğiyle tüplerin bağlanması: Bu teknikte göbekten giriş yapılarak kordonlar iki taraflı olacak şekilde bağlanır. Bu yöntem aynı zamanda kansız operasyon olarak bilinir. Operasyon yapıldıktan sonra kadında ağrı hissi de az olur. Hastanede yatışa da gerek kalmaz.

Bu tekniklerle tüplerin bağlanması doğumun ardından veya sezaryen sırasında da yapılabilir. Eğer doğumdan sonra yapılmayacaksa, lohusalık dönemi bittikten sonra yapılabilir. Bu şekilde gebelikten korunma oranı %100 civarındadır. Çok düşük oranda da bağlanan tüplerin açılmasıyla gebelik olasılığı bulunmaktadır. Tüplerin bağlanması adetin bitişinden sonra, kadının hamile olmadığından kesin emin olunarak yapılır. Bu cerrahi girişim ufak bir operasyondur. Kadın hemen taburcu edilir. Kontrol zamanı ise işlemden yaklaşık bir ay sonradır.

Tüplerin bağlanması kadınlarda ne zaman yapılır?
Tüp ligasyonları yani tüplerin bağlanması çoğunlukla sezaryan sırasında yapılır. Ancak bu operasyon her zaman, her yaşta kadın için laparoskopi tekniğiyle uygulanabilir. Sadece sezaryen dışında yapıldığında, kadının hamile olmadığı hakkında bir test yapılması gerekir. Adet kanamalarının ilk günlerinde de yapılması hamilelik riskini ortadan kaldırır. Tüplerin bağlanması için, yapılan operasyona eşlerin ikisi de rıza göstermelidir.

Bağlanan tüplerin açılması sonrası hamile kalınabilir mi?
Tüplerin bağlanması esnasında kullanılan teknik nedeniyle kanalların yeniden açılması mikrocerrahi işlemlerle mümkün olabilir. Yapılan araştırmalarda tüpleri açılan kadınların üçte ikisinin yeniden gebe kaldığı belirlenmiştir. Hamile kalmaları ilk bir yıl içinde gerçekleşmiştir. Eğer bir kadının tüpleri bağlandıktan sonra, açıldıysa hamile kalmasını sağlamak için tüp bebek yönteminin tercih edilmesi gerekir. Buna rağmen hamilelik oranı % 100 kadar olmaz. Kadının yaşı ilerledikçe hamilelik başarı oranı da azalır.

Tüplerin yeniden açılmasıyla hamile kalmayı isteyenlere de tüp bebek tedavisi uygulanabilir. Buna çiftlerin kendisi karar vermelidir. Genel olarak tüp bebek tedavisinden sonra ya da geri dönüşüm cerrahisinden sonra hamilelik oranı en fazla % 50-70 civarındadır. Kadınlarda tüplerin açılmasından sonra dış gebelik riski de vardır. Bu oran elde edilen hamileliklerde % 10 kadardır. Bu yüzden hamileliklerden sonra, ilk olarak dış gebelik değerlendirmesi yapılır.

Bağlanan tüplerin yeniden açılması (Tubal reanastamoz)
Uzmanlar sonradan bebek istemeyen kişilerin tüplerin bağlatılması yolunu tercih etmelerini her zaman belirtirler. Buna rağmen tüplerini bağlatan kadınlarda, nadiren bebek düşünen kişiler olmaktadır. Bu durumda kanalların yeniden uç uca bağlandığı mikrocerrahi teknikleriyle tüpler açılabilir. Bu operasyona tubal reanastamoz adı verilir. Ancak tüplerin bağlanmasının geri dönüşümü kolay değildir. Başarı oranı % 60-80 kadardır. Bu oran üzerinden kadının hamile kalma oranı da % 50 kadardır.

1 Yorum

  • Emine dedi ki:

    Merhaba ?44 yaşındayım tüplerimi 12 yıl önce sezeryan doğumyaptığım esnada bağlatmıştım bir buçuk ay oldu adetim gecikti kordonlarım açılmış hamile kalmış olabilirmiyim testte yapmadım cesaretin yok bilgi verirmisiniz

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

#hamileykenben

Hamilelik fotoğraflarınızı İnstagram'da #hamileykenben hashtag’i ile paylaşın, anasayfamızda size ve bebeğinize yer verelim :) Fotoğraflarınız editör onayından sonra sitemizde yer almaktadır.

MAİL ABONELİĞİ
Bu site, sağlık hizmeti vermemektedir, sitedeki bilgiler tıbbi bir öneri yerine geçmez ve sadece bilgi amaçlıdır. Hastalıkların tanı ve tedavileri yalnızca uzman doktorlar tarafından gerçekleştirilebilir.