Bebek Arabası Seçiminde Dikkat Edilecek Unsurlar
İdrar Yolu Enfeksiyonuna Dikkat!
Hamilelikte idrar yolu enfeksiyonu çoğu kadın için risk taşır. Araştırmalarda her on kadının birisinin hamilelikte bu rahatsızlıktan etkilendiğini belirlemiştir. Bunun başlıca nedenlerinden biri gebelik döneminde değişen hormon dengeleridir. Bu rahatsızlığın tedavisinde normalde antibiyotikli ilaçlar kullanılır. Ancak hamilelikte idrar yolu enfeksiyonu tedavisinde antibiyotiklerin kullanımı, dozu, süresi ve türü daha farklı olur. Çünkü antibiyotikler anne ve bebek sağlığına zarar verebilir. Kesinlikle doktorun önermediği ilaçlar bilinçsizce kullanılmamalıdır.
Hamilelik döneminde idrar yolu enfeksiyonu geçirildiğinde, hastalarda görülen belirtiler diğer hastalardan pek farklı değildir. Bu belirtiler arasında en yaygın görülenler;
İdrar yolu enfeksiyonu ile gelişen böbrek yolu enfeksiyonu varsa ortaya çıkan belirtiler;
İdrar yolu enfeksiyonu hamileliğin erken döneminde olursa, bunun fetus için bir zararı olmaz. Fakat enfeksiyonun gecikmeden tedavi edilmesi gerekir. Tedavi edilmediği takdirde, hastalarda böbrek enfeksiyonu meydana gelebileceği için, bebeğin olumsuz etkilenmesi kaçınılmaz olabilir. Böbrek enfeksiyonu meydana gelirse, acilen müdahale edilmelidir. Çünkü bu durum oldukça tehlikelidir. Bebeğin doğum kilosunun düşük olmasına, hatta rahimdeki kasılmaları arttırarak hamileliğin düşükle neticelenmesine neden olabilir. Bu nedenle idrar yolu enfeksiyonu belirtileri olursa, gebe kadınların bunu ihmal etmemesi ve bir an evvel tedaviye başlaması tavsiye edilir.
Progesteron hormonunun yükselmesi: İdrar kanalları, mesane ya da böbreklerde ortaya çıkan idrar yolu enfeksiyonu hamilelikte de ortaya çıkabilir. Özellikle böbrek enfeksiyonu riski hamilelikte daha fazladır. Çünkü hamilelikte progesteron hormonu yükselmekte ve bu yüzden idrar kanallarındaki kas tonusu azalmaktadır. Dolayısıyla idrar yolları genişler ve idrarın kanallarda akış hızında yavaşlama olur. Mesanede de kas tonusu özelliğini kaybeder ve bu yüzden idrarın tam boşaltılamama sorunu yaşanır. Bu idrarın bir kısmının böbreklere geri kaçmasına neden olabilir. Hamilelikte rahim büyüdüğü içinde, idrar torbasına baskı yapar ve idrarın akışına engel olabilir. Bu etkenler idrar yollarında mikropların varlığını arttırır. Dolayısıyla enfeksiyonlara zemin hazırlanır.
Hamilelikte idrar içeriğinde değişme: Normalde hamile olmayan sağlıklı kişilerin idrarın da şeker olmaz. Fakat hamile kadınlarda sağlıklı bile olsalar, idrarda şekere rastlanır. Hamilelikte aynı zamanda idrarın asitlik derecesi de düşük olur. Bu faktörler bakterilerin çoğalmasına uygun ortam hazırlar ve idrar yolu enfeksiyonuna neden olabilir.
Hijyene gereken özenin gösterilmemesi: E. Coli bakterileri idrar yolu enfeksiyonlarının en fazla rastlanan nedenidir. Bu bakterilerin yaşam alanı genel olarak bağırsaklar ve anüs etrafıdır. Tuvalet temizliği önden arkaya yapılmadığı zaman, bakterilerin vajinadan idrar yollarına girmesi kaçınılmaz olur. Bu nedenle temizlik ve hijyen yaşamın her anında çok önemlidir.
Bu etkenlerin dışında hamilelikte idrar yolu enfeksiyonu nedenleri arasında, bebeğin büyümesiyle kadının hareketinin zorlaşması, dolayısıyla kişisel temizlikte yeterince özenin gösterilmemesi, idrar kanallarının böbrek taşı gibi etkenlerle tıkanması, herhangi bir sebeple ya da hastalıkla mesanenin boşaltılmasının engellenmesi, cinsel yaşamın aktif olması gibi nedenlerde bulunabilir.
Hamilelikte idrar yolu enfeksiyonunun tedavi edilmesi için mutlaka tıbbi destek alınmalıdır. Bu tedavi sırasında uygulanan yöntemler ise;
Antibiyotik kullanımı: Hamilelik döneminde de idrar yolu enfeksiyonu tedavisinde antibiyotikler kullanılır. Fakat işini içinde hamilelik olduğu için, ilaçların dozu azaltılır. Doktorun önerdiği şekilde kullanılan antibiyotikler belirtilerin kısa sürede kaybolmasına yardımcı olur. İlaçların kullanım süresi de doktorun önerdiği şekilde olmalıdır. Eğer idrar yolu enfeksiyonu böbreklere kadar ilerlerse, kadının hastanede yatarak tedavi edilmesi gerekebilir. Bu şekilde hamileliğe zararı olmayacak, damardan verilen ilaçlar kullanılabilir.
Bol su içmek ve doğal tedaviler: Hamilelik sürecinde kadının zaten daha fazla su içmesi önerilir. Ancak idrar yolu enfeksiyonu olursa, su içmenin önemi de artar. Çünkü mikroplar idrarla daha kolay dışarı atılır. İdrar yolu enfeksiyonu için hamilelikte uygulanabilecek doğal tedaviler oldukça sınırlıdır. Çünkü doğal bitkisel ürünlerin hamilelikte kullanımı zararlı olabilir. Bu yüzden bir uzmana danışılmalıdır. Bunun için zararsız olabilecek kızılcık şerbeti kullanılabilir. Hamilelikte kızılcık şerbeti güvenli bir şekilde içilebilir. Karın bölgesine düşük sıcak uygulama yapmak ta yararlı olabilir. Bunun fazlası tavsiye edilmez. Ayrıca mesanenin tahrişine neden olabilecek baharatlı besinlerden, kahveden mümkün olduğu kadar uzak durulmalıdır.
Hamilelikte idrar yolu tedavisi sırasında kullanılacak her ilaç için doktora danışılmalıdır. Bir ağrı kesiciyi bile doktorunuza sorarak kullanın. Ayrıca idrarı tutmakta çok sakıncalıdır. Kişisel temizliğe de hamilelikte normalden daha fazla dikkat edilmelidir.
Hamilelik fotoğraflarınızı İnstagram'da #hamileykenben hashtag’i ile paylaşın, anasayfamızda size ve bebeğinize yer verelim :) Fotoğraflarınız editör onayından sonra sitemizde yer almaktadır.
2 yorum
çok sıkıntılı ve acı verici bir şey. hayatımda böyle birşey yaşadığımı hatırlamıyorum… Önerebileceğiniz bir doktor varmı?
verdiğiniz bilgiler cok degerli oldu benim için net açıklamalar için teşekkürler