1 Aylık Bebek Günde Kaç Kez Kaka Yapar?
Dikiş Yerinde Sertleşme
Sezaryen ameliyatından sonra uygulanan dikişlerde hafif bir ödem oluşması normal kabul edilir. Bu ödem dikiş yerinde sertleşme olarak da kendini gösterir. Sertleşme ve şişlik birkaç günde azalmaya başlar. Azalmazsa mutlaka hekime görünmek gerekir.
Normal doğum yerine sezaryenle doğum yapmış olan kadınlarda, ameliyat tamamlandıktan sonra kesi uygulanan bölgeye dikiş atılarak cilt kapatılır. Özellikle enfeksiyon riskinin doğmaması için atılan dikişlerin sık olması gerekir. Olası komplikasyonların da gelişmemesi bakımından sezaryen sonrasında dikiş büyük önem taşıyor. Bu ameliyatta yapılan kesi genellikle pfannenstiel insizyon türündedir. Ancak bazı durumlarda göbekten aşağı yönlü olan ve yatak yerine dikey bir hat çizen kesi de uygulanabilir. Sezaryende yapılan kesi hangi türde olursa olsun, mutlaka kesi yerine dikiş atılır. Uterus, fasya, cilt altı ve cilt katmanlarına uygulanan dikişler pek çok farklı teknikle yapılabilir.
Subkutikuler Sütur Dikiş
Bu dikişte kullanılan ipler vücutta kendi kendine eridiği için ileride dikiş alınmasına gerek olmaz. Bu dikiş atma yönteminde tekli dikiş atılmaz. Tek iple devamlı olarak atılır. Estetik dikiş olarak da bilinen bu dikiş dışarıdan görünmez ve dikiş izleri de diğer yöntemlere nazaran çok daha azdır.
Staple Dikiş
Tel zımba gibi uygulanan bir dikiş atma yöntemidir. Tekli olarak dokular birbirine yakınlaştırılarak atılır. Zımba telini andırması korku uyandırabiliyor olsa da aslında dikişlerin alınması son derece pratik bir şekilde gerçekleştirilir. Sezaryenden sonra yaklaşık bir hafta sonrasında dikişler alınır.
Tekli İplik Dikiş
Bu dikiş yönteminde kullanılan dikiş ipleri vücutta kendiliğinden erimez. Bu nedenle sezaryandan yaklaşık bir hafta sonrasında dikişlerin alınması gerekir. Tek tek dikip ipi kullanılarak uygulanır.
Strip Dikiş
Bu yöntemde strip adı verilen ve son derece ince bir yapıya sahip olan bant kesi yerine yapıştırılır. Amaç keşide ayrılan dokuları yapıştırmaktır. Aslında dikiş atmaktan daha pratik bir yöntem olsa da sadece küçük kesilere uygulanabilir.
Sezaryen sonrasında en çok kullanılan dikişler genellikle ilk iki yöntem oluyor. Yapılan incelemeler, hangi yöntemin uygulandığının sezaryen sonrasında hissedilen ağrı seviyesini etkilemedi ve aynı zamanda enfeksiyon riskinin dikiş yöntemine göre azalıp azalmadığını ortaya koyuyor. Ancak yaranın iyileşme hızında ve aynı zamanda dikişlerin açılma riskinde hangi dikiş yönteminin tercih edildiği belirleyici olabiliyor.
Sezaryen Dikişleri Ne Zaman İyileşir?
Aslında sezaryen sonrasında uygulanan dikişlerin ne zaman iyileştiği kişinin cilt durumuna göre farklılık gösterebiliyor. Genellikle cildin en üst tabakasının birleşmesi maksimum 48 saat içerisinde gerçekleşse de bazı kişilerde 24 saat, bazı kişilerde ise 48 saatten daha uzun sürebiliyor. Ameliyattan 2 ya da 3 gün sonra cildin alt katmanlarında da iyileşme başlıyor ve yaklaşık olarak bir hafta ila 10 gün içerisinde de tam bir iyileşme gerçekleşiyor. Ancak banyo yapılması için tam bir iyileşmenin olmasını beklemeye gerek olmuyor. Ameliyattan 3 gün sonrasında aksini gerektirecek bir durum söz konusu olmazsa banyo yapılabiliyor.
Sezaryen Dikişleri Ne Zaman Alınır?
Dikiş atmada eğer vücutta kendiliğinden eriyen dikiş ipleri kullanılmışsa, dikiş alınmasına gerek olmaz. Vücutta erimeyen dikiş ipleri kullanılmışsa ameliyattan bir hafta sonrasında dikişler alınır. Yaranın tam kapanmamış olması halinde birkaç gün daha beklenmesi hekim tarafından istenebilir.
Sezaryen Dikişinin Açılması
Sezaryen sonrasında dikişlerin açılması aslında çok ender görülen bir durumdur. Çünkü dikişte oldukça sık ilmekler atılır. Ancak ani hareketler gibi çeşitli nedenlerle ender de olsa gerçekleşebilen bir durumdur. Dikiş açılması halinde mutlaka zaman kaybedilmeden bu bölgeye pansuman yapılması gerekir. Aksi halde enfeksiyon riski güçlenecektir. Dikiş açıldığından pansuman yapıldıktan sonra kendiliğinden kapanması daha doğru olsa da erken dönemde dikiş açılırsa yeniden dikiş atmak gerekebilir. Bazen tam bir dikiş açılması gerçekleşmeyebilir. Bu durumda cildin altında bulunan ve sarı renkte olan doku görünür. Bu bölgeden sıvı gelmesi de dikişlerin iç kısımda açıldığını göstergesidir.
Sezaryen Dikişlerinde Yanma, Kaşıntı, Uyuşukluk ve Ağrı Olması
Ameliyattan sonraki ilk günlerde ağrı ve yanma hissinin olması son derece normaldir. Sadece dikiş yerinde değil çevresinde de ağrı ve yanma hissi oluşabilir. Ağrının dikiş yerinin sağ ucunda daha fazla olması da normal kabul edilir. Aynı zamanda kesinin kenar kısımlarında da uyuşukluk hissi oluşabilir. Bu da normal kabul edilen bir durumdur. Hatta pek çok kişide uyuşukluk 1 aydan daha uzun dahi sürebilir. Kesinin iyileşmesi döneminde hafif kaşıntılar meydana gelebilir. Ancak tüm bu şikayetlerin fazla olması durumunda mutlaka hekime başvurmak gerekir.
Sezaryen Dikişinde Kötü Koku, Akıntı, Kızarıklık
Dikiş bölgesinin mutlaka temiz tutulması ve pansumanların da aksatılmaması gerekir. Bu bölgede enfeksiyon gelişmemesi iyileşme sürecinde büyük önem taşır. Ancak kızarıklık olması, sıcaklığında artma olması, sarı ya da yeşile çalan renkte bir akıntı olması ve kötü koku olması enfeksiyon belirtisi olarak kabul edilir. Bu nedenle kızarıklık, akıntı, kötü koku gibi durumlarda hiç vakit kaybetmeden hekime başvurulması gerekecektir. Şayet enfeksiyon teşhisi konarsa antibiyotik kullanımı, yara bölgesine pansuman yapılması gibi bazı yöntemlerin izlenmesi gerekir. Aksi halde enfeksiyon hayati tehlike doğurabilir.
Sezaryen Dikişinde Kanama
İlk gün dikiş yerinde çok az olmakla birlikte bir kanama meydana gelebilir. İlk gün dikiş sonrasında kesi yerinin üzerine gazlı bez ya da flaster konur. Hafif kanama nedeniyle kırmızılıklar flaster üzerinden de görülebilir. Ancak kanamanın fazla olması durumunda mutlaka müdahale edilmesi gerekir. Özellikle kanamaya akıntı eşlik ediyorsa asla zaman kaybedilmeden bir sağlık kuruluşuna gidilmesi gerekir. Ameliyattan sonraki 2 gün içerisinde kanamanın durması gerekir. Eğer hasta taburcu olduktan sonra halen kanama devam ediyorsa yine sağlık kuruluşuna gidilmesi gereklidir.
Sezaryende Estetik Dikiş Uygulaması
Toplumda gizli dikiş ya da estetik dikiş olarak bilinen ve cildin alt kısmına, görünmeyecek şekilde uygulanan bu dikiş sub-kutiküler dikiştir. Aslında çok sayıda kişi lazerle dikiş atıldığını düşünse de böyle bir uygulama yok. Sadece dışarıdan görünmeyen bir dikiş uygulaması yapılır ve dolayısıyla dikiş izi olmaz. Ancak kesinin hafif izi kalacaktır. Bu dikiş işleminde vücutta zamanla kendiliğinden eriyen dikiş ipleri kullanılır. Dolayısıyla yaranın iyileşmesi sonrasında dikiş alınmasına da gerek kalmaz. İlmek şeklinde uygulanmayan bu dikişte kesinin bir ucundan başlanır ve diğer ucuna dek tek iplik kullanılarak dikiş tamamlanır.
Hamilelik fotoğraflarınızı İnstagram'da #hamileykenben hashtag’i ile paylaşın, anasayfamızda size ve bebeğinize yer verelim :) Fotoğraflarınız editör onayından sonra sitemizde yer almaktadır.
1 Yorum
Matematik ve Bilgisayar bölümü okuyan biri için çok fazla bilgi birikimi 🙂