Kist Nedir, Belirtileri Nelerdir?
Erken Doğum Nedir?
Hamileliğin 36 ila 41. haftaları arasında gerçekleşen doğumlar normal doğum olarak kabul edilir. Ancak çeşitli nedenlere bağlı olarak hamileliğin 20 ila 36. haftaları arasında da doğum gerçekleşebilir. Bu doğumlar erken doğum olarak adlandırılır.
Anne adayının karın boşluğundan rahim bölgesine ulaşılması ve bebeğin çıkarılması şeklinde gerçekleştirilen sezaryen ile doğum aslında cerrahi bir operasyondur. Günümüzde, eski dönemlere nazaran çok daha fazla tercih edilen bu doğum şekli, kimi zaman zorunlu olarak yapılırken kimi zaman da anne adayının talebi üzerine gerçekleştiriliyor. Normal yoldan doğum yapmasında anne ya da bebeğin sağlığı bakımından sakınca olduğunda hekim tarafından sezaryen ile doğum kararı alınabiliyor. Fakat doğum esnasında yaşanacak acıdan korkmak gibi çeşitli psikolojik nedenler de hekim tarafından sezaryen kararı alınmasını beraberinde getirebiliyor.
Sezaryen ile doğum yapmanın en önemli faydası anne adayının acı çekmiyor olmasıdır. Anestezi uygulanarak bu cerrahi operasyon gerçekleştirilir ve dolayısıyla doğum esnasında anne hiçbir acı hissetmez. Sonrasında ise dikiş yerlerinde ve kasık bölgesinde hafif ağrı oluşabilir. Dolayısıyla anne adayları için sezaryen ile doğum yapmak çok daha cazip bir seçenek olabiliyor.
Sezaryen ile Doğumun Avantajları Neler?
Öncelikle bilinmesi gereken husus, sezaryen ile doğum yapmanın bebeğe hiçbir zarar vermediğidir. Halk arasında bebeğin sezaryenle doğduğunda gelişiminin daha geriden geldiği şeklinde tamamen yanlış olan bir inanç var. Oysa sezaryen ile doğan bir bebekle normal doğumla dünyaya gelen bir bebeğin gelişiminde hiçbir fark olmaz. Sezaryen ile doğum bebeğe bir zarar vermez.
Sezaryenle doğumun en önemli avantajı, normal doğumlarda oldukça sık yaşanan kordon dolanmasının sezaryenle doğumda olmamasıdır. Göbek kordonu normal doğum esnasında bebeğe dolanabiliyor ve bebeğe giden oksijen miktarı azalıyor. Bebeğe ulaşan kan da azaldığından ya da tamamen kesildiğinden beyin hücreleri ölmeye başlıyor. Bu duruma derhal müdahale edildiğinde bebekte bir zarar oluşmuyor ancak müdahalede saniyelerin dahi büyük önemi olduğu da unutulmamalıdır. Sezaryenle doğumda tüm bu risk ortadan kalkıyor.
Anne karnındaki bebeğin hafif iri olması normal doğumu sıkıntıya sokabiliyor. Ancak iri bebeklerin sezaryenle doğmasında bir sakınca olmuyor. Bebek için doğum süreci son derece rahat bir şekilde tamamlanıyor. Bu da sezaryenle doğumun önemli avantajları arasında yer alıyor. Bebek açısından riskler minimum seviyeye iniyor.
Normal doğumda anne adayının yaşadığı acı nedeniyle kendini çok kasması ve ıkınması, kaslarına aşırı yüklenmesini de beraberinde getiriyor. Buna bağlı olarak doğumdan sonra anneler yaklaşık 1 aya kadar uzayabilen vücut ağrıları yaşayabiliyor. Ancak sezaryenle doğumda böyle bir durum yaşanmadığından anneler bir hafta sonrasında tamamen iyi hissedebiliyor. Bu bir haftalık süreçte sadece dikiş yerlerinde hafif acı hissi yaşanıyor.
Sezaryenle doğumun duygusal açıdan da bir avantajı var. Anne adayı hiçbir acı hissetmeden bebeğinin doğumuna şahitlik edebiliyor. Ancak normal doğumda yaşanan acıya bağlı olarak bebeğin doğum esnasında duygusal açıdan anne adayları aynı etkiyi yaşayamayabiliyor.
Sezaryen ile Doğumu Zorunlu Kılan Faktörler
Hamilelik fotoğraflarınızı İnstagram'da #hamileykenben hashtag’i ile paylaşın, anasayfamızda size ve bebeğinize yer verelim :) Fotoğraflarınız editör onayından sonra sitemizde yer almaktadır.