Hamile İken Kız Çocuğu Sahibi Olmanın Belirtileri Nelerdir
Sezaryenle Doğum
Normal doğumun sakıncalı olduğu durumlarda sezaryen ile doğum gerçekleştirilir. Bu işlemde öncelikle anne adayının belden aşağısı uyuşturulur ve kesi uygulanarak bebek anne karnından çıkarılır. Ardından kesi uygulanan yere dikiş atılır.
Sezaryen ile doğum aslında cerrahi bir operasyondur. Genellikle sezaryen öncesinde anne adayının sadece belden aşağısı uyuşturulur. Ancak bazı özel durumlarda ya da anne adayının özel talebi doğrultusunda genel anestezi de uygulanabilir. Belden aşağısının uyuşturulması ise spinal anestezi veya epidural anestezi ile yapılıyor. Her iki anestezi şeklinde de hastanın bilinci açık kalır. Bazı ender durumlarda ise spinal ve epidural anestezi bir arada uygulanabilir. Bu durumda her iki anestezi şekli, kombine şekilde yapılıyor. Şayet anne adayı normal doğum yapacaksa bu durumda epidural anestezi yapılır.
Spinal Anestezi Nasıl Yapılır?
Anestezi uygulamasında öncelikle anne adayı oturur pozisyonda olur. Anestezi hekiminin talebine göre yan yatış pozisyonu da alınabilir. Anne adayının bel bölümü steril bir şekle getirilir. Ardından çok ince bir iğne kullanılarak bele girilir ve anestezi ilacı enjekte yöntemi ile gönderilir. Bu işlem yaklaşık 1 ya da 2 dakikada tamamlanır. İlaç gönderildikten sonra birkaç dakika içerisinde anne adayının ayaklarında ve bacaklarında karıncalanma meydana gelmeye başlar. Hemen ardından da uyuşma gerçekleşir. Uyuşukluk sadece belden aşağısında gerçekleşir. Bu konuda en çok merak edilen hususların başında epidural anestezinin bebeğe zarar verip vermediğidir. Bu işlem bebeğe asla zarar vermez. Bu nedenle tüm dünyada güvenle uygulanan bir anestezi şeklidir.
Epidural Anestezi Nasıl Yapılır?
Epidural anestezi normal doğum yapacak olan anne adaylarına uygulanır. Spinal anesteziden farklı olarak bu anestezide daha az ilaç vücuda gönderilir. Anne adayı bacaklarını hareket ettirebilir. Çünkü epidural anestezi uyuşma elde etmekten ziyade acının daha az hissedilmesi, daha doğrusu beyne iletilmesini önlemek amacıyla gerçekleştirilir. Tıpkı spinal anestezide olduğu gibi belden ince bir iğne ile omuriliğe ulaşılması ve ilacın enjekte edilmesi şeklinde uygulanır.
Kombine Spinal ve Epidural Anestezi
Gerektiğinde kombine şekilde uygulanabilen spinal ve epidural anestezi işlemi aslında anne adayının hiçbir şekilde ağrı hissetmemesi gibi bir avantaj sunar. Kombine bir şekilde uygulandığında da genel anesteziden farklı olarak anne adayının bilinci açık kalır. Bebeğinin doğumuna şahitlik edebildiği için anne adayları genel anestezi yerine bu anestezi şekline yönelebilir. Genel anestezi ile vücuda gönderilen ilaç bazen çeşitli yan etkiler doğurabiliyor. Bu noktada kombine uygulanan spinal ve epidural anestezi daha güvenli olabiliyor.
Spinal ve Epidural Anestezi Kimlere Uygulanabilir?
Anestezi yöntemleri değerlendirildiğinde, spinal ve epidural anestezi daha güvenli bulunsa da bazı kişilere uygulanmasında ciddi sakıncalar olabiliyor. Örneğin kan sulandırma özelliğine sahip bir ilacı kullanan anne adayına sezaryen öncesinde spinal veya epidural anestezi uygulanamıyor. Vücudunun herhangi bir yerinde enfeksiyon olan kişilerde, kanaması olan kişilerde de sakıncalı olabiliyor. Bel fıtığı sorunu yaşayanlar da bu anesteziden faydalanamayan kişiler arasında yer alıyor. herhangi bir nedene bağlı olarak bel ameliyatı geçirmiş olanlar yine sakıncalı grubunda değerlendirilir.
Epidural Anestezinin Yan Etkileri Neler?
Bu anestezi şeklinin yan etkileri arasında en sık görülen hipotansiyon ortaya çıkması, ilk sırada yer alıyor. Ancak anestezi işleminden önce anne adayına serum desteği verilerek hipotansiyon riski minimum seviyeye çekilebiliyor. Ancak yine de anestezi sonrasında hastanın sürekli olarak tansiyon ölçümünün yapılması da gerekiyor.
Bir diğer yan etki de beyin fonksiyonları ile kalp dolaşım sisteminde bazı sorunlara sebebiyet verebilmesidir. Ancak bu yan etki son derece ender görülüyor. Bu ender durumlarda da anne adayına olması gerekenden daha fazla ilaç verildiği gözlemlendi. Yine nadir görülmesiyle birlikte ritim bozukluğu ile ani kas kasılmaları da yan etki olarak ortaya çıkabiliyor. Geçici olmakla birlikte idrar yapmakta zorlanma epidural anestezinin bir diğer yan etkisidir.
Spinal Anestezinin Yan Etkileri Neler?
Spinal anestezinin en ciddi yan etkisi kafa bölgesindeki kraniel basıncın artmasıdır. Bu durum çok ciddi ağrılara neden olabildiği için anne adayının başının dik tutulması gerekir. Çünkü anestezi sonrasında anne adayının başının dik tutulması, bu yan etki riskini azaltır. Mide bulantısı ve aynı zamanda tansiyon düşmesi de yine yan etkiler arasında sayılabilir. Baş dönmesi, kusma, solunum sıkıntısı yaşama gibi sıkıntılar da yaşanabilir.
Hamilelik fotoğraflarınızı İnstagram'da #hamileykenben hashtag’i ile paylaşın, anasayfamızda size ve bebeğinize yer verelim :) Fotoğraflarınız editör onayından sonra sitemizde yer almaktadır.