Menarş (İlk Adet Görme)

Menarş Nedir ve Ne Zaman Başlar?

Menarş, kız çocuklarının ergenliğe ilk geçiş döneminde meydana gelen adet döngüsüne verilen isimdir. Menarş döneminin başlangıcı her kız çocuğunda aynı yaşta görülmemesi normal bir durumdur. Fakat menarş dönemi 9 ile 16 yaşları arasında hala başlamadıysa bunun bir sorunun belirtisi olabileceği ihtimali de göz önüne alınmalı ve bir uzmana danışılmalıdır.

Menarş (İlk Adet Görme)

Menarş, ergenlik dönemini takip eden ilk 1 yıl içerisinde görülmektedir. Başlamadığı takdirde neden kaynaklandığı araştırılmalıdır. Vücut kendini menarş için hazırlamaktadır fakat herhangi bir neden sebebiyle bu dönemin başlamamış olması ciddi bir sorunun belirtisi olabilmekle birlikte hiçbir sorunla ilişkili de olmayabilir. Kız çocuklarının vücudunun üreme için uygunluğunu gösteren menarş döneminin her kız çocuğunda aynı yaşta görülmemesi durumu oldukça normaldir. Menarşın başlaması için vücut gerek ağırlık gerek üreme gibi konularda kendisini hazırlamış olmalıdır.

Menarş döneminin geç başlamasının nedenleri nelerdir?
Menarş döneminin gerekenden erken veya geç gerçekleşmesinin sebepleri arasında şunlar yer alabilmektedir:

  • Aşırı kilo alımı: Kişilerin gerekenden aşırı fazla kilo sahibi olmaları ve obezite hastalığına sahip olmaları ciddi bir problem olmakla birlikte birtakım farklı problemlerin de sebebi olabilmektedir. Aşırı kilo sahibi olmakla birlikte birden aşırı kilo alımı da vücuttaki dengeleri bozacak ve kadın vücudunda belli bir sürede gerçekleşen adet döngüsünü de etkileyecektir.
  • Yetersiz beslenme: Aşırı kilo alımının tüm vücudu etkileyen bir problem olması gibi kişilerin gereğinden az beslenmesi de vücut fonksiyonlarını olumsuz yönde etkileyecektir. Vücudun belli bir düzeni ve ihtiyaçları olduğu bilinmeli ve beslenme konusunda da bu düzen sekteye uğratılmayacak şekilde davranılmalıdır. Kilo vermek amacıyla doktor tavsiyesine uymadan kişilerin kendilerini aç bırakma yoluyla yaptıkları diyetler uzun vadede ciddi problemlere yol açmaktadır. Kötü beslenme her ne kadar problem yaratıyor ise yetersiz beslenme de o kadar problem yaratmaktadır. Gereğinden az veya fazla beslenme vücudu neredeyse tüm konularda olumsuz etkileyen unsurlar arasında yer almaktadır.
  • Diyabet: Adet döngüsünün etkileyen tek neden olmamakla birlikte kişilerde diyabet rahatsızlığı bulunması ve bunun kötü giden bir diyabet olması durumunda mutlaka bir doktora danışılmalıdır. Diyabetteki en önemli unsurlardan biri olan kan şekerinin iyi kontrollü olması da dikkat edilmesi gereken bir diğer unsurdur.
  • Hormonların düzgün çalışmaması: Adet döngüsünün hormonlarla doğrudan bir ilişkisi olduğu konusu aşikardır. Bu nedenle hormonların yetersiz çalışması veya fazla çalışması gibi durumlarla birlikte bazı hormonların azlığı, baskınlığı durumları da adet döngüsünün başlangıcı olan menarşın geç başlamasına neden olabilir.
  • Kronik hastalıklar: Eğer kalp, karaciğer, böbrek rahatsızlığı gibi kronik bir rahatsızlığınız varsa menarş döneminin geç başlamasını etkileyebilir. Bu nedenle geç menarş için muayene edilmek oldukça önemlidir. Çünkü farkında olmadığınız bir rahatsızlığının varlığını gösterebilir. Erken teşhis için vücutta meydana gelen tüm etkenler dikkate alınmalıdır ve bir uzmana danışılmalıdır. Özellikle meme gelişmesinden 5 yıl içerisinde menarş dönemi başlamadı ise kesinlikle uzmana danışmak gerekmektedir, büyük bir olasılıkla bahsedilen etkenlerden birini taşıyor olduğunuz sonucu ortaya çıkacaktır. 16 yaşına kadar adet görmeme durumu herhangi bir problem olup olmadığından şüphelenmek için yeterli bir nedendir. Ergenlik tüylenme, meme büyümesi, cinsel organların belirginleşmesi gibi tüm unsurları görülmesine karşı menarşın gerçekleşmemesi ciddi bir problemin göstergesi olabilir.

Menarş döneminin gerçekleşmesi gerekenden çok önce gerçekleştiği durumlara tıbbi terminolojide puberte prekoksun adı verilmektedir. Olması gereken süre zarfı dışında gerçekleşme menarş dönemi için erken de olsa geç de olsa bir uzmana danışılmalıdır. Adet görmeye başlanan ilk ayda yumurtlamama durumunun olması muhtemeldir ve bu dönemlerde gece kalma olasılığı oldukça düşüktür.

Adet döngüsünün başlangıcında çok düzensiz, yoğun veya çok az görülmesi durumu muhtemeldir. Bu durum kişi tarafından panikle karşılanmamalı, yine de gerekli önlem alınmalıdır. Başlıca yapılması gereken vücutta bir farklılık veya olması gerekenden farklı olduğunu hissettiğiniz bir durumun gerçekleşmesi durumunda bir uzmana danışmaktır.

Erken Menarş ve Geç Menarş Nedir?
Menarş, her kız çocuğunda aynı dönemde başlamamakla birlikte menarş için normal veya anormal kabul edilen bir süreç de söz konusudur. 9 yaşından önce adet görülmesi durumuna erken menarş denir ve boy kısalığına neden olabilmektedir. Erken ve geç menarşın sebepleri birbirinden farklı olabilmekle birlikte genellikle ortak nedenler de görülebilmektedir. Bu nedenler, kronik rahatsızlıklar, düzensiz ve sağlıksız beslenme gibi unsurlardan oluşabilmektedir.

İlk adet döneminin 16 yaşından sonra dahi başlamıyor olduğu durumlarda ise geç menarş olması durumu söz konusudur. Genç menarş durumunda özellikle dikkat edilmesi gereken unsur ergenliğin diğer belirtilerinin kız çocukta görülüp görülmemiş olmasıdır. Çünkü tüm belirtilerin gerçekleşmesi fakat geç menarş görülmesi durumu ciddi bir durum olabilmektedir. Geç menarş durumu genellikle hormonlar ile ilgili problemlerden kaynaklanmakla birlikte kesin sebebini öğrenebilmek için bir doktor tarafından muayene edilmek gerekmektedir.

Menarş Acı Veren Bir Durum Mu?
Adet döneminde karın ağrısı, kasıklarda sancı, göğüslerin daha hassas olması gibi durumlar her kadında görülebilmekle birlikte bu durumların şiddetleri her kadında aynı olmamaktadır. Adet döngüsüyle ilgili başlangıcından bitişine kadar tüm süreçler kadından kadına farklılık göstermektedir. Özellikle genç kızlarda bu dönemin başlangıcında adet döngüsünün daha farklı olması oldukça sık görülen bir durumdur. Bununla birlikte adet döngüsünde neredeyse tüm kadında görülen sancı ve ağrılar da adet döneminin başlangıcında daha yoğun olabilir. Unutulmamalıdır ki her kadın farklı vücut dengelerine sahip ve bir başkasıyla adet süreci aynı ilerlemediğinde endişelenilmemeli. Bu dönemde en önemli olan unsurlardan biri pozitif olmaktır. Adet sürecini tüm kadınların yaşadığı ve sağlıklı olmanın belirtilerinden biri olduğu unutulmamalıdır. Yaşanılan tüm ağrı, sancı ve sızı doğal bir sürecin ürünüdür.

Tıbbi litatürde oligomenore olarak geçen 35 günden uzun süren bir adet döngüsü varsa ve amenore adlı 6 aydan fazla sürede adet görülmeme durumu varsa muhakkak bir uzmana danışmak gerekmektedir. Bunun yanısıra 80 ml üzeri kan kaybı yaşandığı durumlar da riskli olarak adlandırılır. Bu doğrultuda menarş döneminde görülen belirtiler araştırılmalı fakat çok ciddi boyutta hayatı etkilemeyecek belirtiler için endişelenilmemelidir. Menarş, ilk adet görme durumu olduğundan ötürü bazı belirtiler için kadınlar endişe duyabilir ve olması gerekenden farklı bir durum olduğunu düşünebilir. Eğer vücudunuzda olmaması gerektiğini düşündüğünüz herhangi bir belirtiye sahipseniz mutlaka bir uzmana danışmalısınız.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

#hamileykenben

Hamilelik fotoğraflarınızı İnstagram'da #hamileykenben hashtag’i ile paylaşın, anasayfamızda size ve bebeğinize yer verelim :) Fotoğraflarınız editör onayından sonra sitemizde yer almaktadır.

MAİL ABONELİĞİ
Bu site, sağlık hizmeti vermemektedir, sitedeki bilgiler tıbbi bir öneri yerine geçmez ve sadece bilgi amaçlıdır. Hastalıkların tanı ve tedavileri yalnızca uzman doktorlar tarafından gerçekleştirilebilir.