Kemik Yoğunluğu Ölçümü (Kemik Taraması)

Kemik Yoğunluğu Ölçümü Neden ve Kimlere Yapılır?

Kemik yapısında kalsiyum ve fosfor gibi mineraller yer almaktadır. Kemikteki mineral bölümün oranını belirlemek için ise kemik yoğunluğu ölçümü testi kullanılmaktadır. Kemik yoğunluğunun düşük olması kemikteki minerallerin kaybının yüksek olduğunu göstermektedir. Bu durum aynı zamanda kemik erimesinin (osteoporoz) meydana geldiğini de ifade etmektedir.

Kemik Yoğunluğu Ölçümü (Kemik Taraması)

Kemik yoğunluğu ölçümü herkes tarafından yaptırılabilir fakat bazı kişilere özellikle yaptırılması tavsiye edilmektedir. Kemik yoğunluğu ölçümünün tavsiye edildiği kişiler başlıca şu şekilde sıralanmaktadır;

  1. Menopoz dönemine girmemiş olan ve kemik erimesi riskini taşıyan kadınlar
  2. Cerrahi bağlamda doğurganlık ihtimali kalma ihtimali olmayan (yumurtalıkları alınan) kadınlar
  3. Menopoz dönemindeki kadınlar
  4. Kemik kaybına neden olan ilaçlar
  5. Ailesinde osteoporoz görülen kişiler
  6. Omurga kırığı olan kişiler
  7. Kalça kırığı görülen kişiler
  8. Ciddi hipertiroidi hastalığı olan kişiler
  9. Hiperparatiroidi hastalığı olan kişiler
  10. Travma sonucu kırık oluşan kişiler
  11. Testosteron hormonu düşük olan kişiler
  12. Kemik erimesi veya omurga kırığı olma ihtimali görülen kişiler
  13. Aşırı kafein alan kişiler
  14. Aşırı sigara ve alkol kullanan kişiler
  15. Yeterince kalsiyum alamayan kişiler

Kemik Yoğunluğu Ölçümü (Kemik Taraması) Nasıl Yapılır?

Kemik yoğunluğu ölçümü, menopoz dönemi başlamış olan kadınlarda dönemin başlamasıyla birlikte her iki yılda bir yaptırılması tavsiye edilmektedir. Aynı zamanda belli risk faktörleri taşıyan kişilerin de iki yılda bir kemik yoğunluğu ölçümü yaptırması gerekmektedir. Kemik yoğunluğu olan ve risk faktörlerini taşımayan kişilere ise üç-beş yılda bir kemik yoğunluğu ölçümü yaptırmaları tavsiye edilmektedir. Kemik yoğunluğu ölçümü şu şekilde yapılmaktadır;

  1. Hastaya hasta kıyafetleri giydirilir.
  2. Hasta üzerinde görüntüleme cihazı olacak şekilde masaya uzanır.
  3. Var olduğu takdirde doktor tarafından kişinin omurga ve kalçadaki kemik kaybı saptanır.
  4. Daha iyi görüntü elde edilmesi için bacak bölgesi yastıkla desteklenebilir. Aynı zamanda alt omurga ve kalça kemiğinin düzleşmesi için de yastık kullanılabilir.
  5. Omurganın bel bölgesinin düzleşmesi gerekmektedir. Bu nedenle bacaklar karına doğru çekik bir şekilde desteklenmelidir.

Kemik yoğunluğu ölçümü yaklaşık 20 dakika sürmektedir. Ölçüm sırasında alınan radyasyon miktarı ise oldukça düşük olmaktadır. Ölçüm için hastanın aç veya tok olması durumu önemli değildir. Yalnızca kemik yoğunluğu ölçümünden 24 saat öncesine kadar kişilerin kalsiyum tüketmemeleri tavsiye edilmektedir. Ölçüm öncesinde herhangi bir ilaç alınması gerekmemektedir. Kemik yoğunluğu ölçümü sonrasında doktor tarafından belli bir süre sonra ölçümün tekrarlanması talep edilebilmektedir. Bu durum ölçüm sonucunda belirlenen kişinin durumuna göre değişiklik göstermektedir.

Kemik Yoğunluğu Ölçümü Kimlere Yapılır?

Kemik yoğunluğu ölçümü her yaştan kişiye ve cinsiyete uygulanabilmektedir. Fakat özellikle 40 yaşından sonra kadınların kemik kütlesinde kayıplar görülmesi sebebiyle kemik yoğunluğu ölçümü daha gerekli bir hale gelebilmektedir. Kemik kütlesinde kayıplar görülmesi kırık riskini arttırmaktadır. Kemik erimesi ve kırık riskinin hesaplanmasını sağlayan kemik yoğunluğu ölçümü özellikle belli bir yaş sonrasında daha gerekli bir hale gelmektedir. Menopozun başlamasıyla birlikte ilk on yıl içerisinde kadınlarda yaklaşık olarak kemik kütlesinin yüzde 15’inin azaldığı bilinmektedir. Bununla birlikte erkeklerin tüm yaşantıları boyunca kemik kütlelerinin yüzde 20’sinin azaldığı bilinmektedir. Kalsiyum içeriğinin azalması sonucunda kemiğin incelmesi durumu kırık riskinin artmasına neden olmaktadır. Bu durum ise kadınlarda en sık menopoz döneminin başlamasıyla birlikte görülmektedir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

#hamileykenben

Hamilelik fotoğraflarınızı İnstagram'da #hamileykenben hashtag’i ile paylaşın, anasayfamızda size ve bebeğinize yer verelim :) Fotoğraflarınız editör onayından sonra sitemizde yer almaktadır.

MAİL ABONELİĞİ
Bu site, sağlık hizmeti vermemektedir, sitedeki bilgiler tıbbi bir öneri yerine geçmez ve sadece bilgi amaçlıdır. Hastalıkların tanı ve tedavileri yalnızca uzman doktorlar tarafından gerçekleştirilebilir.