Kriyoterapi: Dondurma Tedavisi

Kriyoterapi anormal yapıdaki dokuların dondurularak tedavi edildiği bir yöntemdir.

Yara dokusu dondurma işlemi olarak bilinen kriyoterapi işlemi o dokunun tahrip edilerek iyileşmesine imkan tanıma operasyonudur. Kriyoterapi işlemi hakkındaki nasıl yapıldığı, neden yapıldığı, acı verip vermediği avantajları ve dezavantajları gibi soruların cevabını içeriğin devamında bulabilirsiniz.

Kriyoterapi Nedir ve Nasıl Uygulanır?
Kriyoterapi işlemi yaranın bulunduğu dokunun dondurularak tahrip edilmesi yöntemiyle uygulanan bir tedavi tekniğidir. Bu işlemde prob ismindeki bir tıbbi alet kullanılmaktadır. Bu tıbbi alet önce hasarlı dokuya dokundurulur ve sonrasında ise bu aletin içinden bir gaz salınarak aletin -90 derece kadar soğuması sağlanır. Böylece soğuk tıbbi aletin temas ettiği bölge dondurulmuş olur. Prob içinden geçecek olan gaz karbondioksit ya da sıvı nitrojen olabilir. 5 dakika kadar süren bu işlem birkaç defa tekrarlanır. Kriyoterapi işlemi rahim ağzı enfeksiyonlarında, kürtaj sırasında hastalık olduğu fark edilmesi, kanser olduğu, gebelik olduğu gibi durumlarda uygulanabilmektedir.

Kriyoterapi işleminden önce hastanın PAP Smear testini yaptırmış olması gerekmektedir. Sonrasında ise kriyoterapi işlemi uygulanır. Kriyoterapi işlemi jinekolojik muayenede olduğu gibi spekulum yardımıyla uygulanır. Bu işlem çoğunlukla rahim ağzında bulunan hücrelerdeki anormalliklerde uygulanmaktadır. Bu işlem esnasında hastaya herhangi bir anestezi türü uygulamaya gerek yoktur. Çünkü rahim ağzı bölgesinde sinir olmadığı için acı hissedilmez. Nadiren rahimde kasılmalar ya da tıbbi aletin meydana getirdiği soğukluktan ötürü sızıyı andıran bir his duyulabilir. Ancak bu durum birkaç saniye içerisinde ortadan kalkar.

Kriyoterapi (Dondurma) İşleminin Riskleri Nelerdir?
Bu işlemim taşıdığı riskler oldukça düşüktür. Hastaya lokal ya da genel anestezi uygulanmadığı için daha az komplikasyonla karşılaşılır. Aşağıda karşılaşılması olası durumlar belirtilmiştir.

  • Hastada tansiyon düşüklüğü yaşanabilir. Bu durum nadiren ortaya çıkar. Buna sebep olan durum ise vagal reflekstir.
  • Prob adı verilen tıbbi aletin kayması sonucu vajen duvarlarına değmesi söz konusu olabilir. Bu durumda ani ve geçici ağrılar yaşanabilir.
  • Kriyoterapi yapılması gereken bölge asimetrik yapıya sahip olabilir. Bu durumda bölge için en uygun prob aletinin seçilmesi gerekir.

Kriyoterapi İşleminin Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir?
Her cerrahi girişimde olduğu gibi kriyoterapi işleminde de bazı avantaj ve dezavantajlar mevcuttur. Bunlar doktorla hastanın detaylı bir şekilde konuşması gereken konulardır. Kriyoterapi işlemi için tecrübeli ve el becerileri yüksek bir hekim tercih etmek dezavantajların ve olumsuz sonuçların azalmasında etkili olmaktadır.
Kriyoterapi avantajları: Uygulama esnasında hastaya anestezi uygulanmaz. Kolay ve kısa süreli bir işlemdir. Maliyeti düşüktür. İşlem esnasında yaralanma riski düşüktür. İşlemden sonra günlük yaşatıya dönülür. Kanama riski oldukça düşüktür. Üremeyi etkilemez.
Kriyoterapi dezavantajları: İşlemden sonra rahim ağzının kapanma ihtimali vardır. İşlemden sonraki ilk 2 hafta boyunca vajinal akıntılardaki şiddet artabilir. İşlem esnasında rahimde kramplar hissedilebilir. Tedavinin başarısızlıkla sonuçlanma ihtimali mevcuttur. İşlemden sonraki birkaç ay boyunca PAP Smear işlemini yaptırmak zor olabilmektedir.

1 Yorum

  • cavidan h. dedi ki:

    maşallah her sorunumuzun tedavisi var çok şükür doktorlarımıza binlerce kez tesekkür ediyoruz ee artık doktorlarımızda dikkatli olucak çünkü biz kadınalr narin insanlarız

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

#hamileykenben

Hamilelik fotoğraflarınızı İnstagram'da #hamileykenben hashtag’i ile paylaşın, anasayfamızda size ve bebeğinize yer verelim :) Fotoğraflarınız editör onayından sonra sitemizde yer almaktadır.

MAİL ABONELİĞİ
Bu site, sağlık hizmeti vermemektedir, sitedeki bilgiler tıbbi bir öneri yerine geçmez ve sadece bilgi amaçlıdır. Hastalıkların tanı ve tedavileri yalnızca uzman doktorlar tarafından gerçekleştirilebilir.