Polikistik Overde Gebelik (Hamile Kalmak)

Polikistik Over Sendromu Hastaları Hamile Kalabilir Mi?

Hormonal problemlere yol açan polikistik over sendromu, infertilite (kısırlık) durumunun başlıca nedenleri arasında yer almaktadır. Polikistik over sendromu görüldüğü takdirde kişide interfilite, adet düzensizliği, aşırı tüylenme gibi durumlar meydana gelebilmektedir. Polikistik over sendromu yaşayan kadınların ise belli yöntemler aracılığıyla hamile kalma ihtimallerinin arttırılabildiği bilinmektedir.

Polikistik Overde Gebelik (Hamile Kalmak)

Polikistik over sendromu hamileliğin önündeki en büyük engeller arasında yer almaktadır. İnfertilite (kısırlık) probleminde en sık görülen nedenlerden biri polikistik over sendromudur. Bu duruma sahip olmak yumurtlama bozukluğuna neden olabileceği için gebelik konusunda birtakım problemlere yol açabilmektedir.

Polikistik Over Sendromu Görülen Kişilerde Neden Gebelik Daha Geç Elde Edilir?

Polikistik over sendromu yaşayan tüm kadınlarda hamileliğin geç veya zor edildiği bilgisi doğru değildir. Polikistik over sendromuna sahip olan bazı kadınlarda herhangi bir problem veya gecikme yaşanmadan bebek sahibi olunduğu bilinmektedir. Polikistik over sendromu yaşayan kadınların geç veya zor hamile kalmasının sebebinin ise yumurtlama problemlerinden ötürü kaynaklandığı bilinmektedir. Bu durum hormonal problemlere yol açabilmektedir ve bunun sonucunda yumurtlama düzeni etkilenebilmektedir. Yumurtlamanın gerçekleşmemesinin veya yumurtlama düzeninin etkilenmesinin kadının doğurganlığı üzerinde olumsuz etkileri olduğu bilinmektedir. Bu duruma sahip olan tüm kadınlarda hamile kalmaya dair problem yaşanabilmesi söz konusu değildir. Polikistik over sendromuna sahip olan bazı kadınlar hiçbir tedavi yöntemine başvurmadan hamile kalabilmektedirler. Bu nedenle polikistik over sendromuna sahip olan kadınlar herhangi bir tedavi yöntemine başvurmadan hamile kalamayacaklarına dair bir düşünceye sahip olmamalıdırlar.

Polikistik Over Sendromu Görülen Kişilerde Hamilelik İçin Ne Gibi Tedavi Yöntemleri Uygulanabilir?

Polikistik over sendromunun yumurtlama ile ilgili problemleri yaratması sonucunda kişiye yumurtlamayı düzenleyici tedavi yöntemleri önerilir. Bu tedavi yöntemleri mutlaka bir doktor gözetiminde uygulanmalıdır. Tüm polikistik over sendromu rahatsızlığına sahip kişilerin gebeliği zor elde ettikleri veya gebe kalamadıkları bilgisi doğru değildir. Polikistik over sendromu görülen bazı hastalarda hiçbir yönteme gerek kalmadan gebeliğin gerçekleştiği görülür. Polikistik over sendromu her kadında infertilite (kısırlık) durumuna yol açmamaktadır. Gebeliğin geç görülmesi ihtimali ise polikistik over sendromu görülen kadınlarda yumurtlama problemlerinin yaşanmasından ötürü meydana gelmektedir.

Polikistik over sendromunun neden olabildiği durumlar başlıca şu şekilde sıralanabilmektedir;

  • İnfertilite durumunun yaşanması
  • Aşırı tüylenme ve kadınlarda beklenmeyen bölgelerde tüylenmelerin görülmesi
  • Yüksek androjenler sebebiyle kan şekerinin yükselmesi
  • Gebelik kayıpları

Bu duruma sahip olan tüm kişilerde aynı tedavi yöntemi uygulanamamaktadır. Hastanın durumuna en uygun olan tedavi yöntemi bir kadın doğum uzmanı tarafından belirlenmelidir. Tedavi yöntemlerinin yanı sıra doktor tarafından kişiye yaşam şeklini değiştirmesi gibi tavsiyeler de verilebilmektedir. Polikistik over sendromu görülen kişilerde hamilelik için uygulanan tedavi yöntemleri ve uygulanması tavsiye edilen durumlar ise başlıca şu şekilde sıralanabilmektedir;

  1. Kişinin yaşam şeklini değiştirmesi (Aşırı kilo sahibi olması durumunda beslenme düzenine dikkat edip kilo vermesi)
  2. Yumurtlamanın gerçekleştirilmesi amacıyla klomifen sitrat (klomen, serophene) türü ilaçların kullanılması
  3. İğne ile yumurtlama tedavisi (gonadotropin)
  4. Aşılama (İntrauterin İnseminasyon-IUI)

Polikistik Over Sendromu Görülen Kişilerde Hangi Durumlarda Tüp Bebek (IVF) Uygulanır?

Polikistik over sendromuna sahip olan hastaların bir kısmında tüp bebek tedavi yöntemine başvurulabilmektedir. Bu hastalarda tüp bebek tedavisine başvurulan durumlar ise başlıca şu şekilde sıralanabilmektedir;

  1. Annenin yaşının 35’in üzerinde olması durumunda
  2. Rahim filmi sırasında tüplerin tıkalı olduğu sonucuna ulaşılması
  3. Endometriozise sahip olan kadının durumunun ilerlemiş olması
  4. Sperm sayısının olması gereken miktarda olmaması
  5. Sperm yapısında anormalliklerin görülmesi
  6. Klomen, gonadotropin, aşılama yöntemlerinin uygulanmasına karşın gebeliğin gerçekleşmemesi

Kişinin polikistik over sendromuna sahip olmaması tüp bebek sahibi olma şansını azaltmamaktadır. Yalnızca polikistik over sendromuna sahip olan hastanın aynı zamanda aşırı kilo (obezite) gibi bir probleme sahip olması durumu gebelik şansını azaltabilmektedir.

Polikistik Over Sendromu Hastalarında Hamilelikte Artan Riskler Nelerdir?

Polikistik over sendromuna sahip olan bazı hastalarda hamilelik sırasında birtakım risklerin mevcut olabildiği bilinmektedir. Bu riskler arasında erken doğumun gerçekleşmesi, gebelik nedeniyle gerçekleşen diyabet, erken gebelik kaybı gebelik nedeniyle gerçekleşen yüksek tansiyon gibi durumlar yer almaktadır. Bu risklerin tüm hastalarda aynı şekilde görülmediği bilinmelidir. Polikistik over sendromu olan tüm kadınların bu hastalıklara ve problemlere sahip olmaları söz konusu değildir. Polikistik over sendromu hastalarında hamilelikte artmakta olan riskler başlıca şu şekilde sıralanabilmektedir;

  1. Gebelikle ilişkili olarak ortaya çıkan yüksek tansiyon
  2. Gebelikle ilişkili olarak ortaya çıkan diyabet (şeker hastalığı)
  3. Erken doğum ihtimali
  4. Bebeklerde düşük doğum ağırlığının görülmesi
  5. Erken gebelik kaybı

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

#hamileykenben

Hamilelik fotoğraflarınızı İnstagram'da #hamileykenben hashtag’i ile paylaşın, anasayfamızda size ve bebeğinize yer verelim :) Fotoğraflarınız editör onayından sonra sitemizde yer almaktadır.

MAİL ABONELİĞİ
Bu site, sağlık hizmeti vermemektedir, sitedeki bilgiler tıbbi bir öneri yerine geçmez ve sadece bilgi amaçlıdır. Hastalıkların tanı ve tedavileri yalnızca uzman doktorlar tarafından gerçekleştirilebilir.