Hamilelikte Yatak İstirahati
Laparotomi ameliyatı karın bölgesini gözlemlemek amacıyla cerrahi operasyonla açma işlemine verilen addır.
Tanısal laparotomi ve terapötik laparotomi olarak 2 farklı grupta incelenen laparotomi ameliyatı, karnın iç kısmında gözlem ya da ameliyat yapmaya olana ktanıyan cerrahi bir operasyondur. Laparotomi ameliyatının hangi durumlarda yapılması gerektiğine dair cevapları içeriğin devamında bulmanız mümkündür.
Laparotomi Nedir?
Laparotomi, karın içinde gözlem ya da ameliyat yapmaya imkan tanıyan cerrahi bir işlemdir. İşlem, karın boşluğunda uygulanır. Bu bölgeye kesi atılarak açılması sağlanır. Kesi bölgesi şüphelenilen hastalığa göre farklılıklar gösterebilir. İşlem esnasında hastaya genel anestezi uygulandığı için hasta herhangi bir acı ya da ağrı duymaz. Hastanın kan tahlili, röntgen, MR gibisonuçlarının teşhis koymada yetersiz olduğu durumlarda laparotomi işlemine de ihtiyaç duyulabilir. Laparotomi işlemi iki farklı nedenle uygulanır. Bunlar tanısal ve tedavi amaçlı yöntemlerdir. Tanısal laparotomide karın içerisinde yalnızca gözlem yapılır. Tedavi amaçlı laparotomi ise aynı zamansa terapötik laparotomi olarak da geçmektedir. Bu işlemde ise açılan karın bölgesinde ameliyat gerçekleştirilerek operasyon tamamlanır. Laparotomi işlemi sırasında karın bölgesindeki iç organlar incelenir. Bu sırada hastalığa neden olan bir durum belirlenirse tedavisi de yapılır. Böylece hasta ikinci kez ameliyat olmak zorunda kalmamış olur. Bu tedavi şekli bazen organ ya da doku çıkarılması bazen de onarılması şeklinde olmaktadır. Özellikle kanser bulgularına rastlanıldığı zaman doku ya da organ çıkarılması işlemi gerçekleşmektedir.
Laparotomi Hangi Durumlarda Uygulanır?
Laparotomi ameliyatı çeşitli sebeplerle uygulanabilmektedir. Bunları aşağıdaki gibi sıralamak mümkündür.
Laparotomi işlemi yukarıdaki belirti ve bulguların varlığında uygulanması gereken bir operasyondur. Özellikle uzun süre geçmeyen ve kendini tekrarlayan karın ağrılarının varlığında laparotomi operasyonu uygulanır. Karın ağrılarına eşlik eden mide bulantısı, kusma, karında şişlik, bağırsak problemleri de laparoskopi işleminin gerekliliğini vurgular. Laparoskopi işlemiyle bu belirtilere neden olan asıl hastalığın bulunması sağlanmış olur.
Ciddi trafik kazalarında, iç kanama durumlarında, karın kısmına şiddetli bir darbe alındığı durumlarda laparoskopi işleminin yapılması gerekebilir. Bu işlem, darbe ya da hastalıkların ciddiyeti hakkında ipuçları verecektir. İşlem sırasında eğer onarımı mümkün olan dokular mevcutsa ameliyatla bu dokular tamir edilir. Herhangi bir organ ciddi derecede hasar görmüş ve onarımı mümkün görülemiyorsa o organın çıkarılarak alınması söz konusu olur. Laparotomi işlemi esnasında hastalığın nedeni biliniyorsa direkt olarak tedavisi uygulanır. Ancak hastalığın nedeni bilinemiyor ve teşhis konulmaya çalışılıyorsa bu durumda hem tanı konması hem de tedavi edilmesi mümkün olabilir.
Hamilelik fotoğraflarınızı İnstagram'da #hamileykenben hashtag’i ile paylaşın, anasayfamızda size ve bebeğinize yer verelim :) Fotoğraflarınız editör onayından sonra sitemizde yer almaktadır.
1 Yorum
evet benim apandist ameliyatı olmuştum ama isminin laparotomi oldugunu bilmiyorduym ve gayet güzel bri ameliyat gecti iyik de olmuşum çünkü agrılarım coktu ve herkese soyluyorum doktor a gitmekten korkmayın