Ertesi Gün Hapı Gebeliği Nasıl Engeller?

Ertesi günü hapı doğum kontrol yöntemi olarak kullanılır mı?

Ertesi günü hapı gebeliği önlemek amacıyla sürekli olarak kullanılmamalıdır. Bu hapın kullanımı sadece acil durumlar için öngörülür. Ertesi günü hapı kullanmak için doktorunuza danışmayı da ihmal etmemelisiniz. Yoğunlaştırılmış doğum kontrol hapı olan bu hapların yıl içinde en fazla 3-4 defa kullanılması önerilir. Bu haplar sağlıklı bir doğum kontrol yöntemi değildir.

Ertesi Gün Hapı Gebeliği Nasıl Engeller?

Korunmasız bir cinsel ilişkiden sonra gebe kalma endişesi duyanların içtiği ertesi günü hapı, acil durumlarda içilebilir. İlişkinin olduğu günden itibaren 3 gün içinde bu hapın içilmesi gerekir. Bu süre ne kadar kısa olursa, hapın etkisi de fazla olur. Adet dönemi de dahil olmak üzere gebelik endişesi olan her ilişki sonrası bu haplar kullanılabilir. Ertesi günü haplarının bir kısmı sadece progesteron hormonu içerirken, bir kısmında sadece östrojen, bir kısmında ise progesteron hormonuyla birlikte östrojen hormonu da bulunur. Bunların arasında sadece progesteron hormonu içerenlerin gebelikten koruyucu etkisi daha yüksektir. Ayrıca bu haplar diğerleri gibi baş ağrısına, karın ağrısına, mide bulantısı ve kusmaya da neden olmaz.

Ertesi günü hapı gebeliği nasıl engeller?
Ertesi günü hapı içerdiği östrojen ve progesteron hormonları yardımıyla kadında yumurtlamaya engel olur. Ayrıca olası bir döllenmede embriyonun rahimde tutunmasına da mani olur. Bunun nedeni hormonların rahim içi dokusunun kalınlaşmasını önlemesidir. Bu yüzden embriyo kendine yerleşecek uygun bir rahim ortamı bulamaz.

Ertesi günü hapı gebelikten korur mu?
Ertesi günü hapının kullanımı cinsel ilişkiden itibaren 72 saat içinde olabilir. Fakat bu süre ne kadar kısa tutulursa, hapın etkisi artar. Ertesi gün hapının gebelikten koruma etkisi, ilişkiden sonra alındığı süreyle bağlantılıdır. Buna rağmen ertesi gün hapı için % 100 oranında gebelikten koruyucu olduğu söylenemez. Piyasada satılan ertesi günü hapların koruma etkisi % 70-90 arasında değişir. Eğer cinsel ilişkiden sonra ertesi günü hapı kullanılır ve adet kanaması gecikirse, gebelik testi yapılması gerekir. Fakat adetin gecikmesi kadının gebe olduğu anlamına da gelmez. Bu haplar hormon içerdiği için, adet kanamasının gecikmesinde de neden olabilir. Adet döngüsünün aşamasına göre, ertesi günü hapı içildiğinde yumurtlamayı önleyebilir, döllenmeyi bloke ettiği gibi, döllenen yumurtanın rahimde yerleşmesine de engel olabilir.

Ertesi günü hapı devamlı kullanılabilir mi?
Ertesi günü hapı gebeliğin olduğu hakkında bir şüphe olursa yani acil durumlarda kullanılmalıdır. Ancak uzmanlar bu hapların nadiren kullanılmasını önemle belirtirler. Sürekli olarak bu hapları doğum kontrol yöntemi olarak kullanmak sağlıklı değildir. Çünkü bu haplar sadece beklenmeyen durumlarda, hazırlıksız yakalanıldığı hallerde kurtarıcı olarak kullanılır. Genellikle istek dışında tecavüz gibi durumlarda, ilişki sırasında prezervatifin yırtılması gibi hallerde, yanlışlıkla erkeğin vajinaya boşalması, doğum kontrol hapının içilmesinin unutulması gibi hallerde bir defalık kullanımı uygundur. Uzmanların çoğu bu hapların yılda en fazla 3-4 defa kullanılabileceğini belirtirler. Eğer devamlı bir doğum kontrol yöntemi arıyorsanız, bunun için doğum kontrol iğnesi ya da haplarını kullanmanız daha doğru olacaktır.

Ertesi günü hapı nasıl kullanılır?
Ertesi gün hapı ilişkiden sonra mümkün olduğu kadar kısa sürede alınmalıdır. Bu süre en fazla 72 saat olmalıdır. Hapların içinde bulunan iki hapın aynı anda içilmesi gerekir. Hapların içeriğinde progesteron hormonu varsa kadında bulantı ve kusma etkisine neden olabilir. Kadının hapı içtikten sonraki 5 saat içinde kusması halinde, ertesi gün hapının gebelikten koruyucu etkisi de azalmış olur. Bunu yaşayanların yeniden haptan içmesi gerekir. Ertesi günü haplarının esas içeriği yüksek dozda doğum kontrol hapıdır. Bu haplar içildiği zaman zaten bir gebelik varsa, hapın gebeliğe ve bebeğe bir zararı olmaz.

Ertesi günü hapı riskli midir?
Ertesi gün hapı kullanımı herkese tavsiye edilmez. Özellikle aşağıdaki sorunları bulunanlar doktora danışmadan bu hapları kullanmamalıdır;

  • Sebebi bilinmeyen vajinal kanamanın olması halinde
  • Hapın içeriğindeki maddelerden birine ya da hepsine alerjiniz olması halinde
  • Ertesi günü hapının etkinliğini olumsuz etkileyecek bir ilaç kullanıyorsanız, hapı kullanmadan önce doktorunuza danışmalısınız.

Şeker hastası olanlar bu hapı kullanabilir. Fakat hapı kullandıktan sonra kan şekeri kontrolü için doktora danışılması önerilir. Emziren kadınlarda doktora danışmadan bu hapı kullanmamalıdır.

Benzer Konular:

Ertesi Günü Haplarının Yan Etkileri

Doğum Kontrol Hapları Kilo Aldırır mı?

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

#hamileykenben

Hamilelik fotoğraflarınızı İnstagram'da #hamileykenben hashtag’i ile paylaşın, anasayfamızda size ve bebeğinize yer verelim :) Fotoğraflarınız editör onayından sonra sitemizde yer almaktadır.

MAİL ABONELİĞİ
Bu site, sağlık hizmeti vermemektedir, sitedeki bilgiler tıbbi bir öneri yerine geçmez ve sadece bilgi amaçlıdır. Hastalıkların tanı ve tedavileri yalnızca uzman doktorlar tarafından gerçekleştirilebilir.