Bebek Emmeyi Neden Reddeder?

Bebek Emmeyi Reddederse Ne Yapmalı?

Bebeğiniz birden meme emmeyi reddedebilir. Bu normal bir durumdur. Endişelenmeyin. Peki bu durumla nasıl başa çıkabilirsiniz?

Bebek Emmeyi Neden Reddeder?

Emzirme hem bebek hem de sizin için en önemli eylemdir. Bazen bunu bilmek annede strese neden olabilir. Fakat kısa bir süre sonra her şey yoluna girecek ve bebeğimiz ile birlikte bu döneme alışacaksınız. 

Bazen hiç beklemedik anda bebeğiniz bebek emmekten uzaklaşabilir. Genelde bu bebeğin büyüme ataklarının olduğu döneme rastlar.

Eğer bebeğiniz 3 – 4 ay arasındaysa ve birden hiçbir neden yokken emmeyi bırakabilir. Anneler de bunun açlıktan olduğunu sütünün yetmediğini düşünerek strese girer ve mama vermeye yönlenebilir. Yapılan bu yanlışla birlikte hem bebek memeden tamamen uzaklaşır hem de bu sebepten dolayı annenin süt üretimi de azalır.

BEBEĞİNİZ MEMEYİ REDDEDİYORSA…

Bebeğiniz birden memeyi reddediyorsa öncelikle sakin olun. Bu normal bir durumdur. Bebeğiniz bir süre emmedi diye sütünüzün kesileceğini ve bir daha emziremeyeceğinizi düşünmeyin.

Peki bu dönemde nasıl hareket etmek gerekir?

  • Süt salınımının devam etmesi için bebeğinizin emmediği dönemde memenizi aksatmadan sağın ve sütünüzü saklayın.
  • Bebeğinizi takip eden doktoru bu durumdan haberdar edin ve tavsiyelerine göre hareket edin.
  • Yeni doğan bebeklerin emme becerilerinin zarar görmemesi için özellikle ilk 3 ay biberon ve emzik gibi materyaller kullanmayın.
  • Daha önce de belirtildiği gibi, yeni doğan bebeğin ağız içinin fizyolojik ve anatomik sağlığının emmeye engel bir sorunu olup olmadığı kontrol edilmelidir.
  • Memeyi reddeden bir bebeğin genel sağlık durumunun da kontrol edilmesi son derece büyük önem taşımaktadır. Mesela genel kas, kemik ve beyin sağlığı mutlaka kontrol edilmelidir.
  • Daha önce de ifade ettiğimiz gibi, eğer annenin bu dönemde yaşamış olduğunu varsa stres, kaygı ya da sağlık sorunu, mutlaka değerlendirilmeli ve bunun önüne geçebilmek için gerekli yardım alınmalıdır.
  • Bu zamanlar da bir bebeğin genel sağlık durumu; ateşli hastalıklar, enfeksiyonlar ve ağrılar meme reddine neden olabilir. Mutlaka genel doktor kontrolünü aksatmayın.
  • Yine annenin süt izni bitmesi ile birlikte bebeklerin anneden ayrılması, mekan değişikliği ve düzenlerinin değişmesi ile de memeyi reddetme eğilimime neden olabilir.
  • Eğer bir bebek 6. ayın üzerindeyse ve ek gıda alımına başlanmışsa, ek gıdanın miktarı mutlaka kontrol edilmelidir. Ek gıda ile karnı doyan bir bebek meme emmede isteksiz davranabilir. Fakat unutmamak gerekir ki anne sütü ilk 24 ay bebeklerin temel besinidir ve ek gıda sadece anne sütünün yanında ek olarak tercih edilmelidir.

MEMEYİ REDDEDEN BEBEĞİNİZİ ZORLAMAYIN

Eğer bebeğiniz emmeyi reddediyorsa endişelenmeyin! Hiçbir şey değişmedi sütünüz var ve hala orada duruyor. Bu durum sizinle değil bebeğinizin süreci ile ilgilidir. Ancak memeyi zorlamayla ortamda oluşan olumsuz duygulanım ve koşullar işleri iyice işin içinden çıkılmaz hale getirir. Anne memeyi zorladıkça bu kısır döngü sürer gider. Böylece bir yandan siz yorgun, bebeğiniz de gergin olur. Öncelikle bu koşulları ortadan kaldırarak tekrardan emdirmek gerekir. Yapılacak şey memeyi sadece teklif etmek, almadığı takdirde zorlamamaktır. Bunun için teklif etme sıklığınızı arttırabilirsiniz.

Bu süreçte öncelikle bebeğinizi takip eden doktoru ile bir muayene yaparak bu durumun fizyolojik olup olmadığını kontrol edin. Sonrasında bu işler duygu durumlarımıza kalıyorsa bebeğimiz ile birlikte aşacağız. İlk önce sütünüzü sağmaya devam edin ki azalma olmasın, sonrasında ılık duşlar alıp bebeğimiz ile ten temasını yeniden sağlayalım ki aranızda ki bağ kuvvetlensin. Hem kendiniz hem onun için meditasyon niteliğinde rahatlatacak ortamlar ve müzik kullanarak sakinleşelim. Böyle zamanların sonunda uykuya daldıkları için uykuda emzirmeyi deneyelim. En son olarak ise işin içinden çıkamadığınız durumlarda profesyonel birinden yardım almayı lütfen aksatmayın.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

#hamileykenben

Hamilelik fotoğraflarınızı İnstagram'da #hamileykenben hashtag’i ile paylaşın, anasayfamızda size ve bebeğinize yer verelim :) Fotoğraflarınız editör onayından sonra sitemizde yer almaktadır.

MAİL ABONELİĞİ
Bu site, sağlık hizmeti vermemektedir, sitedeki bilgiler tıbbi bir öneri yerine geçmez ve sadece bilgi amaçlıdır. Hastalıkların tanı ve tedavileri yalnızca uzman doktorlar tarafından gerçekleştirilebilir.