TÜP BEBEK İLE AŞILAMA ARASINDAKİ FARK NEDİR?

Tüp Bebek Mi Yoksa Aşılama Mı?

Anne ve baba olmak isteyip olamayan çiftlere çare olarak geliştirilmiş aşılama ve tüp bebek tedavileri çözüm oluyor. Peki tüp bebek tedavisi ile aşılama arasındaki fark ne?

TÜP BEBEK İLE AŞILAMA ARASINDAKİ FARK NEDİR?

Anne ve baba olmak isteyip olamayan çiftlere çare olarak geliştirilmiş aşılama ve tüp bebek tedavileri çözüm oluyor. Bu alanda yapılan bilimsel ve teknolojik gelişmeler, en etkin olan aşılama ve  tüp bebek yöntemi gebe kalma oranlarını son yıllarda anlamlı bir şekilde yükseltmiş durumda. 

Evli çiftlerin yaklaşık beşte biri istedikleri zaman çocuk sahibi olmakta sorun yaşıyor. Özellikle kadınlarda eğitim ve kariyer odağından kaynaklı geç yaşlarda yapılan evlilikler ve artmış tütün kullanımı, düzensiz hayat ve beslenme üreme kapasitesinde ciddi bir azalmaya neden oluyor..

Yapılan araştırmalar ile birlikte çıkan veriler de erkeklerin sperm üretiminin de son 50 yılda ciddi bir düşüş yaşadığını ifade ediyor. Tütün kullanımının yanı sıra hormonlu ve toksinli gıdalar ile muhtelif çevresel faktörler de sperm sayısındaki bu azalmanın önemli sebepleri arasındadır.

Tanımlanamayan infertilite veya olumsuz şahsi çabalar son yıllara kadar en sık aşılama yöntemi ile çözümlenmeye çalışıldı. Ama bu uygulamanın yanı sıra yaygın olarak kullanılmış ve tüp bebek yöntemine geçmeden önce bazı klinikler ve hekimler en az  3 veya 6 kez bu yöntemi denemişlerdir. 

AŞILAMA YÖNTEMİNİN GEREKLİ OLDUĞU DURUMLAR

  • Sperm değerlerinde hafif düşüklüklerde (Hafif erkek faktörü)
  • Hafif endometriosis (Halk arasında çikolata kisti hastalığı) olduğunda
  • Rahim ağzı (Cervix) problemlerinde
  • Açıklanamayan infertilite (Hem erkek hem de kadında bir problem bulunamaması) varlığında

TÜP BEBEK TEDAVİSİ HANGİ DURUMLARDA GEREKLİ?

  • İleri derecede endometriosis veya batında yaygın yapışıklık
  • Kadının her iki tüpünün kapalı  olması veya tüplerde oluşmuş ciddi hasar
  • Sperm değerlerinde ciddi düşüklük (erkek faktörü)
  • Daha önce 2-3 başarısız aşılama öyküsü
  • Kadının yumurta rezervinde ciddi azalm

Tedavi için başvuran kişilere düzenli ilişki mi yoksa tüp bebek mi önerilmesi hususunda 4 kritere göre karar verilmeli;

Kadının yaşı, evlilik süresi, çiftin çocuk arzusu ve kadının yumurtalık rezervi. Kadın genç ve kısa süreli evli ise beklenebilir. Yumurta rezervi azalmış ve özellikle 35 yaşın üzerindeki kadınlara aşılamanın önerilmesi uygun değildir.

Bu çiftler için tüp bebek uygun tedavidir. Belirli aralıklar ile yapılan 3-4 adet aşılama tedavisi  ile 1 tüp tedavisinin maliyeti yaklaşık olarak aynıdır. Aşılama tedavisindeki amaç spermi yumurtaların bulunduğu yumurtalıklara yaklaştırmak ve gebelik şansını artırmak iken, tüp bebek tedavisindeki amaç, işi çok fazla şansa bırakmadan embriyoları laboratuvar ortamında yaratarak kadının rahmine yerleştirmek ve bu sayede gebelik şansını en maksimum seviyeye çekmektir. Her iki yöntemin de artıları ve eksileri vardır.Fakat tüp bebek tedavileri uygulama alanı ve oranı düşünüldüğün de daha kesin bir işlem olması nedeni ile karar verirken, birçok faktör ile bu durum da göz önünde bulundurulmalıdır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

#hamileykenben

Hamilelik fotoğraflarınızı İnstagram'da #hamileykenben hashtag’i ile paylaşın, anasayfamızda size ve bebeğinize yer verelim :) Fotoğraflarınız editör onayından sonra sitemizde yer almaktadır.

MAİL ABONELİĞİ
Bu site, sağlık hizmeti vermemektedir, sitedeki bilgiler tıbbi bir öneri yerine geçmez ve sadece bilgi amaçlıdır. Hastalıkların tanı ve tedavileri yalnızca uzman doktorlar tarafından gerçekleştirilebilir.