BEBEKLERDE BURUN TIKANIKLIĞI NEDENLERİ VE TEDAVİSİ

Bebeklerdeki Burun Tıkanıklığı Nasıl Giderilir?

Annelerin bebeklerde en sık gözlemledikleri sorunlardan birisi de burun tıkanıklığıdır. Bu durum neden meydana gelir, nasıl giderilir?

BEBEKLERDE BURUN TIKANIKLIĞI NEDENLERİ VE TEDAVİSİ

Annelerin bebeklerde en sık gözlemledikleri sorunlardan birisi de burun tıkanıklığıdır. Birçok nedene bağlı olarak oluşan burun tıkanıklığı en çok üst solunum yolu hastalıkları sebebiyle yaşanmaktadır. Bu dönemde bebekler oldukça huysuz olmaktadır.

Yenidoğan Bebeklerde Burun Tıkanıklığının Nedenleri

Yenidoğan bebeklerde burun tıkanmasının sebebim aslında bebeklerin burun yapısının küçük olması ve burun içi etlerinin ödemli olması ile açıklanabilir. Bebeklerde ilk 6 ay burundan nefes alıp verme sağlandığı için rahatlığı ve sağlığı adına açık olmalıdır.

Burundan alınan hava ısınır ve filtrelenerek akciğerlere ulaşır. Ancak bir bebeğin burnu tıkalı olduğu zaman ağzından nefes almak zorunda kalır. Ancak bu durumda soğuk ve filtrelenmeyen hava akciğerlere ulaşır ve bu durumda üst solunum yolu enfeksiyonları oluşur. Bunun sonucunda huzursuzluk, emme problemi ve nefes alıp vermede zorluk yaşanmaktadır.

Bebeklerde Burun Tıkanıklığının Nedenleri

Tüm bebekler için burun tıkanıklığı nedenleri şöyle sıralanabilir;

  • Soğuk algınlığı ve benzeri üst solunum yolu hastalıkları
  • Alerjik reaksiyonlar
  • Bunun içine nesne tıkanması
  • Havadaki nem oranının azalması

Bebeklerin burun tıkanıklığı dönemlerde mikrop nedeniyle geniz eti büyüyebilir. Nefes almakta zorluk çeken bebeklerde ağızdan nefes almakla birlikte ağız kuruluğu yaşanabilir. Özellikle 0-2 yaş bebeklerde nesnelere olan ilgi sebebiyle ağza ya da buruna nesne kaçma ihtimali vardır. Bu durumlarda acil müdahalede bulunmak gerekmektedir.

Burun Tıkanıklığı Sonuçları

Bebeğin doğumundan 6 aylık olana kadarki sürede burun tıkanıklığı basit bir sorun gibi gözükse de ciddi sorunlara yol açabilir. Burun tıkanıklığı sebebiyle rahat nefes alamayan bebekler gaz sancısı çeker, emmek istemez ve doğru tedavi uygulanmazsa üst solunum yolu enfeksiyonu ve benzeri hastalıklara sebep olabilir.

Burun Tıkanıklığı Tedavisi

Anneler burun bakımınız evde kolaylıkla yapabilir. Bu bakımı özellikle beslenme öncesinde yapmak gereklidir. En çok serum fizyolojik adı verilen tuzlu sular damlatılarak temizlenir. Bu tuzlu sulardan 4 ya da 5 damla damlatmak yeterli olacaktır.

Bebeklerde Aspiratör Kullanmak Zararlı Mı?

Günlük temizlikte burun aspiratörü kullanmak şart değildir. Çünkü sürekli olarak burun aspiratörü kullanmak bebeğin burun içi mukozasına olumsuz etkiler yaratabilir. Ancak grip nezle ve benzeri yoğun tıkanıklık olan zamanlarda burun aspiratöründen destek almak mümkündür.

Burun Tıkanıklığına İyi Gelen Çözümler

Aynı zamanda bebeklerde burun tıkanıklığı yaşandığı zaman anneler odayı nemlendirme imkânını deneyebilir. Çünkü odada nemin az olması virüs ve bakterilerin üremesine neden olur. Aynı zamanda fazla nem de aynı etkiyi yapmaktadır. Bu nedenle bebeğin bulunduğu odanın nem dengesini önemi büyüktür.

Sık sık havalandırma yapılmalı ve odanın nem seviyesi dengede tutulmalıdır. 20 ile 24 derece arasındaki sıcaklık seviyesi oldukça idealidir. Bunun yanı sıra burun tıkanıklığı sırasında bebeğe ılık bir banyo yaptırmak mukusu yumuşatarak rahat bir nefes almasını sağlamaktadır. Bu sorun sebebiyle geceleri uyuyamayan bebekler için yastığı daha dik tutmak etkili olmaktadır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

#hamileykenben

Hamilelik fotoğraflarınızı İnstagram'da #hamileykenben hashtag’i ile paylaşın, anasayfamızda size ve bebeğinize yer verelim :) Fotoğraflarınız editör onayından sonra sitemizde yer almaktadır.

MAİL ABONELİĞİ
Bu site, sağlık hizmeti vermemektedir, sitedeki bilgiler tıbbi bir öneri yerine geçmez ve sadece bilgi amaçlıdır. Hastalıkların tanı ve tedavileri yalnızca uzman doktorlar tarafından gerçekleştirilebilir.