Hamilelikte Meme Bakımı
Hangi Durumlarda Tüp Bebek Tedavisi Yapılır?
Cinsel ilişkide herhangi bir korunma yöntemi kullanılmadığı halde 1 sene boyunca hamile kalınamıyorsa eğer Tüp Bebek Merkezine başvurulmalıdır. Genellikle tüp bebek denemesinin 3 kez yapılması uzmanlar tarafından önerilmektedir.
Tüp bebek tedavisinin sonuncu aşaması olan embriyo transferinden 12 gün sonra gebelik testi veya kan testi yaptırılır. Hamilelik gerçekleşmişse eğer kanama olmaz ve kan sonucu da negatif çıkmaz. Bunun sonrasında da hamilelik belirtileri görülmeye başlayacaktır. Hamilelik belirtileri arasında en yaygın olan bel ağrılarıdır. Bu bel ağrıları embriyo oluşumunu tamamlayıncaya dek devam edecektir. Kanama olmayan ve negatif sonuç çıkmayan embriyo transferi sonrasında oluşan diğer belirtiler de kasık ağrısı ve kusmadır.
Diğer hamilelik belirtileri de şunlardır:
Çocuk sahibi olamayan çiftlere tüp bebek yöntemi uzun süredir yapılmaktadır. Günümüzde yapılan kısırlık tedavilerinin başında tüp bebek tedavisi gelmektedir. Kısırlık, tüplerde ki tıkanıklık, erkeğin sperm kalitesinin düşüklüğü, ileri yaş ya da kilo sorunlarından kaynaklanan durumlarda tüp bebek tedavisi ile çiftler bebek sahibi olabilmektedir. Kadın ve erkek üreme hücrelerinin laboratuvar ortamında bir araya getirilerek döllenmesini sağlayan bir tedavi sürecidir. Döllenmiş olan yumurtalar bölünmeye başlayarak embriyo oluşumunun ilk aşamaları laboratuvar ortamında gerçekleşir. Oluşan embriyo sonrasında anne adayının rahmine yerleştirilir. Bu aşamanın sonunda elde edilmiş olan gebeliğin, doğal yollarla olan gebelikten hiçbir farkı kalmaz. Doğal gebelikten tek farkı döllenme işleminin laboratuvar ortamında yapılmış olmasıdır.
Cinsel ilişkide herhangi bir korunma yöntemi kullanılmadığı halde 1 sene boyunca hamile kalınamıyorsa eğer Tüp Bebek Merkezine başvurulmalıdır. Genellikle tüp bebek denemesinin 3 kez yapılması uzmanlar tarafından önerilmektedir. Bu sayıdan daha fazla deneme yapılabilir ama maalesef gebelik oluşma olasılığı artık çok düşüktür.
Yaşı artık ilerlemiş ve yumurtalıklarında sorun olan bir kadın için tüp bebek tedavisinde herhangi bir yöntem maalesef yoktur. Ülkemizde yaşı ilerlemiş olan bir kadın düşük yumurtalık rezervine sahipse yumurta dondurma işlemi yaptırarak hamile kalabilmektedir. 35 yaşın üzerinde oluşan gebelikler yüksek risk sınıfına girmektedir. Bu sebepten de Perintoloji uzmanları tarafından yakından takip edilmelidir.
Tüp bebek tedavisinde başarı oranı anne adayının yaşıyla ve embriyo kalitesi ile alakalıdır. Tüp bebek başarı oranı 30 yaşın altındaki kadınlarda %55 %60 arasında iken 40 yaşın üzerindeki kadınlarda bu oran %15 %20 arasında olmaktadır.
Hamilelik fotoğraflarınızı İnstagram'da #hamileykenben hashtag’i ile paylaşın, anasayfamızda size ve bebeğinize yer verelim :) Fotoğraflarınız editör onayından sonra sitemizde yer almaktadır.