Kemik Kaybı (Osteopeni) Nedir?
Gebelikteki bel ve sırt ağrıları en güzel döneminizin kabusu olmasın!
Gebelik döneminde ortaya çıkan bel ve sırt ağrılarına neden olan çeşitli faktörler mevcuttur. Özellikle iri bebek sahibi kadınlarda ve fazla kilosu olan anne adaylarında bel ve sırt ağrılarına daha fazla rastlanmaktadır. Bunun yanı sıra hormon değişimleri de bel ve sırt ağrılarını tetikleyen etkenler arasında yer almaktadır. Tüm bu etkenleri ve tedaviye katkı sağlayacak faktörleri öğrenerek bel ve sırt ağrılarınızı hafifletebilirsiniz. Makalemizin devamını okuyarak olası bel ve sırt ağrılarınıza karşı önlem almanız mümkün olmaktadır. İşte o öneriler.
Gebelik dönemlerinde en çok görülen şikâyetlerden biri de bel ağrılarıdır. Zor doğumlara ve iş gücü kayıplarına neden olabilmektedir. Hamilelik ilerledikçe sırt ve bel ağrıları da artış gösterecektir. Özellikle gebeliğin son ayında birçok hareketin yapılmasına engeldir. Hamilelik süresi boyunca artan gebelik hormonları, doğumda bebeğin geçişini kolaylaştırmak için bel yapısını değiştirmektedir. Aynı zamanda bu durumun yaşanması ve omurga eklemlerinin de yumuşamasıyla beraber ağrılar baş göstermektedir. Bu yüzden hamile kadınlar rahat yürümek için omuzlarını geriye doğru yaslar ve karnını ileri doğru çıkararak hareket ederler. Omurganın düzleşmesine ve bel ile sırt kaslarında gerilmeye sebep olan bu hareketler sonucu bel ağrıları ortaya çıkmaktadır.
Gebelik süresinin 5 ve 7. Aylarında gebe kadınlarda görülen bel ağrıları, doğum sonrasında kendini hissettirmeyecektir. Bu ağrılar kadın doğum uzmanları tarafından hamileliğin kaçınılmaz bir durumu olarak açıklanmaktadır. Yaşanan bu ağrılar doğumdan 1-3 ay sonra ortadan kaybolmaktadır.
Hamilelikte Bel-Sırt Ağrılarının Nedenleri
Gebelik süresinde sıkça karşılaşılan leğen kemiği çevresinde yer alan kas ve eklemlerin gerilmesi ve gevşemesi, bel ve sırt ağrılarının ortaya çıkmasına doğrudan etkilidir. Bu dönemde görülen ağrılar hormonal, damarsal ya da farklı nedenlere bağlı olarak gelişmektedir.
Uzmanların araştırmalarına göre gebelikte görülen bel ağrısının, herkesçe kabul edilen kilo alımı ve göbek büyümesinin sonucunda vücudun şeklinin değişmesine bağlı olmadığı belirtilmektedir. Gebelik öncesinde özellikle bel çukuru fazla olan kadınların gebelik süresi boyunca bel ağrısına yatkın olduğu gözlemlenmiştir. Gebelikte rahimdeki büyüme, karın ve sırt kasları arasında dengesizliğe neden olduğu için rahmin ağırlığı da direkt olarak baskıya neden olmaktadır.
Bu durumlarla beraber psikolojik faktörler de hamilelik döneminde bel-sırt ağrılarının yaşanmasına neden olabilir. D vitamini eksikliği bu ağrıların artmasında da etkilidir. Çünkü kemiklerde kırılmalar ve yumuşamalara neden olan D vitamininin bu anlamda tüketilmesi çok önemlidir.
Gebelik öncesinde vücudunuzun fit yapıda olması, karın ve sırt kaslarının kuvvetli olmasını beraberinde getirecek fakat yaşanabilecek ağrıların seviyesini azaltmayabilir. Bu yüzden alacağınız tedbirler ile hamilelik sürecini rahat geçirebilirsiniz.
Hamilelikte bel ağrısı için sizlere önerilerimiz bu şekildedir. Dikkat edeceğiniz bu uygulamalar ile rahat bir hamilelik dönemi geçirebilir ve sağlıklı bir şekilde doğum yapabilirsiniz.
Hamilelik fotoğraflarınızı İnstagram'da #hamileykenben hashtag’i ile paylaşın, anasayfamızda size ve bebeğinize yer verelim :) Fotoğraflarınız editör onayından sonra sitemizde yer almaktadır.
2 yorum
Rahat giysiler giyip de istirahat etmekten başka çare yok valla özellikle zayıf birisi iseniz daha çok bel ağrınız oluyor 🙁
Merhaba.Ben 6 aylık hamile bir kadınım.Öncelikle yemeklerden sonra çoğu zaman çok şiddetli karın ağrıları çekiyorum.Hatta bazen canımdan can gidiyor gibi hissediyorum.Çok ağır şeyler yemediğim halde bu acıyı çekiyorum.Televizyonda bazı ilaçlar öneriyorlar bu tarz durumdakiler için ama ne kadar güvenilir bilmiyorum.Bu konuda bana önerebileceğiniz şey nedir? Doktora gitmeyi düşünüyorum ama bunu doktora gitmeden halletmenin yollarını arıyorum.Teşekkür ederim.