Çikolata Kisti Nedir, Tedavisi Nasıl Olur?

Endometriozis hastalığı olarak da bilinen çikolata kisti hastalığının tedavi edilmesi mümkündür!

Çikolata kisti hastalığı, çoğunlukla hamilelik isteyen kadınların karşılaştığı sorunların başında gelmektedir. Bu hastalığı çeşitli tedavi yöntemleri bulunmaktadır. Bunlar gözlem, ilaç tedavisi, cerrahi operasyon, hormon tedavisi ve rahmin – yumurtalıkların alınması şeklinde kategorize edilmektedir. Kişinin ihtiyacı olan tedavi yöntemine kadın hastalıkları ve doğum uzmanının yaptığı muayene ve tetkikler sonucu karar verilmektedir.

Çikolata Kisti Nedir, Tedavisi Nasıl Olur?

Gebeliğin yerleştiği rahimdeki iç dokunun, vücudun farklı bir bölümünde ve özellikle yumurtalarda yerleşmesiyle oluşan çikolata kisti, endometriozis hastalığı olarak da tanımlanır. Yumurtalıklarda oluşan bu kistleri iç yapısı, rahim dokusuyla aynıdır. Kadınlardaki üreme hormonlarına karşı, rahim iç dokusunun verdiği gibi yanıt vermektedir. Adet dönemine girildiğinde, bu kistin içinde kanama görüşür. Bu nama iç kısımda birikir ve zaman içerisinde koyu kıvama gelir. Oluşan bu sıvının görsel olarak erimiş çikolataya benzemesi yönünden çikolata kisti adı verilmiştir. Bazı durumlarda ağrılara neden olur ve ultrason yöntemiyle görülebilmektedir.

Bu kistler bazı kadınlarda, olumsuz belirtilere neden olmadan ilerleme gösterebilir ya da cinsel ilişki sırasında geçmeyen ağrılara neden olabilmektedir. Aynı zamanda adet düzensizliklerini de beraberinde getirmektedir. Bu sebepten dolayı belirti göstermeyen ve farklı durumlarda tedavi edilebilen bu kistler, gözlem yapılarak takip edilmektedir. Hastanın yaşına ve gebe kalma isteğine göre tedavi yöntemleri uygulanabilmektedir. İlâç uygulaması ve cerrahi müdahaleler bu tedavi yöntemleri arasındadır.

Tedavi Yaklaşımları

Çikolata kistinde hastaların durumuna göre tedavi yaklaşımları uygulanmaktadır. Tedavi çeşitlerini sizler için sıraladık.
Kisti olan ve farklı yakınması olmayan kadınlar: Bu hasta guruplarında cerrahi müdahalelere gerek kalmadan, bir süre kist gözetim altında tutulur. Yapılan kan tetkiklerinde çikolata kistinin 5 cm’yi geçmesi durumlarında cerrahi müdahalelere başvurulabilir. Yapılacak olan mücadele öncesi, hastanın yumurtalık kapasitesi çeşitli ölçümlerle değerlendirilir. Bu değerlendirme sonucunda eğer kadın yumurtalık kapasitesi düşük ise ve kadının çocuksuz olması halinde cerrahi girişimlerden uzak durulmalıdır.

Ağrı şikâyeti olan kadınlar: Bu yakınma ile doktora başvuran kadınlarda cerrahi uygulamalar yapılmalıdır. Uygulanan cerrahi müdahalenin laparoskopik olarak yapılması önemlidir. Çünkü bu yöntem hastanın konforu açısından ve karın bölgesinin açılarak yapılmasından önemli olduğu için kullanılan etkili yöntemlerin başında gelmektedir. Yapılacak müdahale sırasında, kadının yumurtalık kapasitesine zarar verilmemesi amaçlanmaktadır.

Gebe kalamama şikâyeti olan kadınlar: İlk olarak bu hastalarda yumurta rezervi değerlendirilir. Yeterli görülen durumlarda kistin tek taraflı olması da göz önünde bulundurulur ve laparoskopi uygulanır. Eğer kist iki taraflı seyir halinde bulunuyorsa tüp bebek tedavisi uygulanabilmektedir. Yapılan araştırmalarda tüp bebek tedavisinin sonuçlarının bu kisti etkilemediği görülmüştür.

Çikolata Kisti Tedavileri

Bu kistte uygulanacak olan tedavi yöntemleri çok aşamalıdır ve aşağıda sizler için bu uygulamaların tamamı hakkında detaylı bilgiler sunuyoruz.

İlâç Tedavileri: İlâç tedavisinde hastanın kist ağrılarının azalması amaçlanır. Ağrılı adet kanamalarının azaltılması için bazı ağrı kesiciler önerilmektedir.

Cerrahi Tedaviler: Şiddetli ağrı yakınması ile doktora başvuran hastalarda uygulanmaktadır. Açık ameliyatın yanında laparoskopik cerrahi müdahaleler tercih edilmektedir. Bu tedavinin uygulanabilmesi için hastanın yaşı, ağrı şikâyetlerinin şiddeti, çocuk sahibi olmak isteyip istemediği gibi durumlar dikkate alınmaktadır. Çikolata kistinin en etkili tedavi yöntemi cerrahi müdahaleler olsa da, kistin yeniden canlanmasını bazen engelleyememektedir.

Gözlem: Bu tedavi uygulaması, herhangi bir yakınması olmayan hastalarda gerçekleştirilmektedir. İlk evrelerde meydana gelen çikolata kistlerinde fazla şikâyet oluşmadığından dolayı kist daha sonra cerrahi müdahalelerle yok edilebilir.

Hormon Tedavisi: Kadınlarda oluşan ve dışarıdan verilen hormonlar aracılığıyla kist etkilerinin azaltılmasında kullanılan bir tedavi yöntemidir. Hormon seviyelerindeki artış ve azalışların adet döngülerinde görülmesi daha sonra bu dokularda kalınlaşma, kanama ve dökülmelere neden olabilmektedir. Dışarıdan takviye edilen hormon ilaçlarıyla bu durum yavaşlatılabilmektedir.

Rahim ve Yumurtalıkların Alınması: Çikolata kistinin hastada şiddetli etkiler bırakmasında kullanılan yöntemlerden biridir. Hastanın çocuk yapma isteği yok ise uygulanabilmektedir. Ayrıca bu tedavinin ardından çikolata kistleri yeniden oluşamaz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

#hamileykenben

Hamilelik fotoğraflarınızı İnstagram'da #hamileykenben hashtag’i ile paylaşın, anasayfamızda size ve bebeğinize yer verelim :) Fotoğraflarınız editör onayından sonra sitemizde yer almaktadır.

MAİL ABONELİĞİ
Bu site, sağlık hizmeti vermemektedir, sitedeki bilgiler tıbbi bir öneri yerine geçmez ve sadece bilgi amaçlıdır. Hastalıkların tanı ve tedavileri yalnızca uzman doktorlar tarafından gerçekleştirilebilir.