Hamilelikte Nefes Darlığı Yaşamak
Adet Düzensizliği Tedavisi
Adet gören kadınların birçoğunda adet düzensizliği de görülmektedir. Adet düzensizliği, normal adet sıklığının, kanamanın ve zamanlarının farklılık göstermesidir. Normalde bir adetle diğer adet arası en az 24, en fazla 35 gün sürmektedir. Bu sayılar farklılık gösterdiğinde, yani azaldığı ya da arttığı zaman normal değildir. Günümüzde her kadının adet görmeye başladığından an itibaren her ay adet günlerini, döngüsünü ve zamanlarını kaydetmesi sonradan çıkabilecek sorunlarda daha rahat tedavi sağlayabilmek için önemlidir.
Adet süresinin iki günden az veya yedi günden fazla sürmesi de normal bir durum değildir ve kişi böyle bir durumla karşı karşıya geldiğinde bir anormallik olduğunu anlaması gerekir. Yani kişinin aynı zamanda normale göre daha fazla ya da daha az kanaması olması da adet düzensizliği göstergesidir ve bunu anlamak çok da zor bir olay değildir. Adet kanamaları 10 ila 16 yaşları arasında ergenlik dönemlerinde başlar ve kişi 40-55 yaşına, menopoza girene kadar da her ay adet görmeye devam eder. Her ay adetin başlamasından öteki ay adetinin başlamasına kadar geçen zamana adet döngüsü denmektedir. Adet döngüsü, normal şartlarda 28 gündür. Fakat bazı durumlarda 24 güne inebilir ya da 35 güne çıkabilir. İlk adet olunan zamanlarda adet düzensizliği normaldir ve bunun düzene girmesi iki yılı bulabilir. Birçok adet gören yetişkin kadınlarda ise adet düzensizliği çok fazla görülmemektedir. Adet kanamaları, iki ila yedi gün arasında sürmektedir. Ortalama beş gün olan kanamalar, iki günün altına iner ya da yedi günün üzerine çıkarsa da normal değildir.
Kanamaların normalden daha uzun süren, daha seyrek olan, daha sık olan kanamalar veya ara kanamalar olması da adet düzensizliğinin olduğunun göstergesidir. Bunlar çok çeşitli olabilmektedir:
Oligomenore: Normale göre daha az adet görülmesi.
Polimenore: Normale göre daha sık adet görülmesi.
Menoraji: Adetlerin düzenli ancak miktarının fazla olması.
Metroraji: Adet döngüsünün eşit olmaması.
Gecikmeler: Aktif cinsel hayatı olan bir kadının etkin bir korunma yöntemi de kullanmaması sonucu gebelik oluşabileceğinden normal olarak gecikmeler görülebilir. Bunlardan ikinci olanak ise yumurtlama olmaması ve sonucunda kanamanın gecikmesidir. Düzenli adet gören bir kadının ise birden düzensizlik görmesi mevsimsel değişiklikler, stres ve yer değişikliği de neden olabilmektedir. Bazı durumlarda ise aylık ya da üç aylık korunma iğneleri veya uygulanan hormon çubuklarının içinde bulunan hormonların yan etkileri de adet kanamalarının gecikmesine sebep olabilir.
Ara Kanamalar: Doğurganlık zamanlarında sıklıkla görülebilen bir diğer adet düzensizliğidir. Genelde ara kanamaların en büyük nedeni servikste bulunan enfeksiyonlardır. Diğer olabilecek nedenlerden biri de miyomlar veya serviks poliplerdir. Doğum kontrol hapı, spiral kullanımı, aylık veya üç aylık iğneler ve vücuda uygulanan çubuklar da ara kanamalara neden olmaktadır.
Adetin Fazla Olması (Hipomenore): Genelde adetin normalden fazla görülmesinin en büyük nedeni yumurtlama olmadan gerçekleşen siklustur. Diğer olası nedenler de yine spiral kullanımı, doğum kontrol hapları, bazı iğneler ve vücuda uygulanan çubuklardır. Farkında olunmadan düşük yaşanması da adet kanaması sanılabilir.
Adetin Az Olması (Polimenore): Adet dönemlerinde kadının yaşının ilerlemesi ile adet kanamalarında da azalma görülebilir. Doğum kontrol hapları her ne kadar adet düzensizliğine iyi gelse de adet kanamasının azalmasına da neden olabilir. Düşük ihtimallerden birisi olan kürtajlar da, kürtaj sonrasında rahim iç tabakasında oluşan yapışıklıklar nedeniyle az adet kanamasına neden olabilmektedir.
Sık Adet Görme (Polimenore): Sık adet görme olayında en büyük nedenlerden bir tanesi hormonsal dengesizliktir. Bu durumda normal adet kanaması ve ara adet kanamaları karıştırılabilir.
Bütün bunlara ek olarak vücutta oluşan fazla kanama sonucunda vücudun kanamayı durdurması ve kanı pıhtılaştırması gerekmektedir. Eğer vücut bunu gerçekleştiremiyorsa bu mekanizmalarda da bir bozukluk olabilir. Bu durum özellikle en fazla ergenlik dönemi ve sonrasında görülmektedir.
Adet düzensizliği çok geniş çaplı bir sorun olduğu için nedenleri de çok çeşitli olabilir. Bu nedenlerin en başında her şeyde olduğu gibi stres gelmektedir. Fakat bunun yanında ilaç kullanımı, aşırı egzersiz veya bazı çevresel faktörler de etki göstermektedir. Adet düzensizliği için de en çok görülen sebepler şöyledir:
Östrojen ve progesteron yetersizliği.
Adet Düzensizliği Tedavisi
Doğum Kontrol Yöntemi Değişikliği: Eğer kısa bir süre önce spiral takıldıysa ve birkaç ay sonucunda olumlu bir sonuca ulaşılmadı ise, başka bir doğum kontrol yöntemi kullanılabilir. Çünkü bazım doğum kontrol hapları kişi üzerinde bir etki göstermeyebilir ve hatta adet düzensizliğine yol açabilir.
Polikistik Over Sendromu Tedavisi: Polikistik over sendromu yaşayan bazı kilolu kadınların, kilo vererek bu rahatsızlıktan kurtulmuş olmaları bilinmektedir. Çünkü kilo verilen süreçte vücut çok fazla insülin üretmek zorunda kalmaz ve bu da testesteron düzeylerini düşürerek yumurtlama olasılığını arttırır. Ayrıca ek olarak bazı durumlarda hormon tedavileri de gerekli olabilir.
Tiroid Hastalıkları Tedavisi: Kişinin tiroid hormonlarının üretimini azaltan ilaçlar kullanması bir çözüm yoludur. Radyoaktif tedavisi de tiroid hastalığında kullanılabilir ve en son çözüm olarak tiroid bezlerinin bir kısmının ameliyatla alınması da kesin bir çözüm yoludur.
Danışma ve Stres Yönetimi: Ani bir şekilde gerçekleşen aşırı kilo kaybı veya kilo alınması stresle beraber adet düzensizliğine yol açabilir. Kişinin kendisi rahatlama teknikleri ya da stres yönetimi gibi yollara başvurması gerekmektedir. En son çözüm yolu olarak ise bir psikologla görüşmek doğru bir karar olacaktır.
Aşağıda yazılan belirtiler var ise kısa zamanda doktorunuzla konuşmanız gerekmektedir:
Hamilelik fotoğraflarınızı İnstagram'da #hamileykenben hashtag’i ile paylaşın, anasayfamızda size ve bebeğinize yer verelim :) Fotoğraflarınız editör onayından sonra sitemizde yer almaktadır.
1 Yorum
Merhaba Açelya hanim nisanlimla kanaldan ilişkiye girdik bosalma olmadı ama zevk suyu da degmedi diyor ben supelendim degmismidir acaba ilişkiden 3 gün snra adet oldum ilişkinin 3.gunu ella hapı aldım sizce hamile olasılığı nedir