Yeni Doğan Bebeklerde Sarılık Nedir
Aşırı Adet Kanaması
Aşırı adet kanaması günümüzde birçok kadının başına gelmektedir. Bu olayın tıp dilindeki adı menoraji olarak bilinmektedir. Aşırı adet kanaması yaşayan her kadında kaybedilen kan miktarı farklı olduğu için her kadına konan tanı da farklılık göstermektedir. Aşırı adet kanaması yaşayan kadınlar 60 ila 80 arası ml veya daha fazla kan kaybetmektedir. Fakat genellikle kadınların %90’ı 80 ml’den fazla kan kaybetmez.
Aşırı Adet Kanaması Nedir?
Normal şartlarda her kadının adet döneminde kaybettiği kan farklılık göstermektedir. Adet kanamaları ortalama 28 günde bir gerçekleşmektedir. Ancak bu durum da 24 ile 35 gün arası gibi farklılık da gösterebilir. Kişinin adet döneminde aşırı kan kaybetmesinin yanında normale göre daha fazla adet sancısı da görmesi olasıdır. Normalde her kadın kendi adet dönemi hakkında bilgiye sahiptir. Bu nedenle aşırı adet kanaması, kişinin fark edebileceği bir durumdur. Aşırı adet kanaması gören kadınların %50’sinde belirli bir neden yoktur. Rahim ağzı, rahim içi polipleri, endometriozis, myomlar, spiral, pıhtılaşma bozuklukları, kronik pelvik enflamatuar gibi rahatsızlıklar aşırı adet kanaması görülmesinin nedenleri arasında bulunmaktadır. Bunun dışında kişiye uygulanan tüpleri bağlatma, antikoagülan ilaçlar veya kemoterapi gibi tedaviler de buna etki etmektedir. Kişilerin cinsel açısından da beden açısından da sağlıklarını etkileyen bir durum olmasından dolayı bunlara bir hayli dikkatli bir şekilde yaklaşmak gerekir. Eğer bu durum tekrarlamaya başlarsa tedbirlerin alınması gerekir.
Normal Adet Kanaması Nasıl Olmalıdır?
Adet kanaması, rahimden gelen kanın vajina yoluyla dışarı atılmasıdır. Kanamalar genelde 28 günde bir gerçekleşse de bu durum 35 güne kadar da çıkabilmektedir. Adet kanaması, kadınların adet döngülerinin bir parçasıdır ve gayet doğal bir olaydır. Normal ortalama yaşı 12 olsa da, 8 ila 16 yaş arasında da görülebilmektedir ve 50-55 yaşları arasında oluşan menopoza kadar her ay düzenli bir şekilde gerçekleşmektedir.
Aşırı Adet Kanaması Nedenleri
Bu durum genelde birçok kadında görünse de, aşırı adet kanaması yaşayan kadınların %50’sinde belirli bir neden yoktur. Belirli bir nedenleri olmayan kadınlarda rahim kanamaları olduğu düşünülmektedir. Aşırı adet kanamalarının nedenlerinden bazıları şunlardır:
Aşırı Adet Kanamasına Neden Olan Tedaviler
Aşırı Adet Kanaması Tanısı Nasıl Konulur?
Kadınların geneli adet zamanlarını ve kanamalarını bilmektedirler. Bu nedenle anormal bir şekilde adet kanaması olduğunu düşünen kadınlar doktora giderek bu durumu rahatlıkla anlayabilirler. Bu tanıyı kişinin kendi kendine koyması olanaksızdır bu nedenle doktora verilen bazı bilgilerden sonra konulabilecek bir tanıdır.
Bazı İleri Testler
Aşırı adet kanaması yaşayan kadınlarda muayene ve tıbbi özgeçmişleri sonuçlarına göre uzun araştırmalar gerekebilir. Aşırı adet kanaması gören kadınlarda, adet aralarında veya ilişki sonrası kanama var ise bazen altta yatan nedenler arasında kanser olabilir. Bu durumda kanser olanağı çok nadir görülmektedir. Ama yinede bu tarz hastalıkları da göz önünde bulundurarak daha ileri testler yapılmalıdır.
Pelvik Muayenenin İçerdikleri;
Bazı durumlarda testler işe yaramaz ve asıl neden bulunabilmesi için biyopsi yapılması gerekebilir. Bunun için de mikroskopla incelenmesi için rahminizin içinden küçük bir doku parçası alınmaktadır.
Aşırı Adet Kanaması Nasıl Durdurulur?
Her kadının adet döneminde kaybettiği kan miktarı farklılık gösterdiği için, her zaman aşırı adet kanaması tanısı konamaz. Bu nedenle önce doktorunuzla konuşmalı ve ondan sonra doktorunuzun söylediği seçeneklere göre ilerlemeniz gerekmektedir. Böyle bir durumda doktorunuzun sizi bilgilendirmesi gereken bazı konular şöyledir:
Aşırı adet görme tedavilerinin amaçları ise şöyledir:
Aşırı Adet Kanamasına İlaç Tedavisi
Eğer altta yatan ciddi bir bulgu yok ise ilaç tedavisi ilk önerilen tedaviler arasındadır. Bazen belirli ilaçlar her insanda etki göstermeyebilir. Bu nedenle kişinin doktoruyla konuşur ve farklı bir ilaç tedavisine başlanır. Her ilacın tedavisi farklıdır. Bazı ilaçlar kanamanızı azaltırken bazıları tamamen kesebilir. Bazı ilaçlar ise gebeliğe karşı koruyucu da olabilmektedir. İlaçlarınızı kullanmadan önce doktorunuz size nasıl kullanacağınızı, oluşabilecek yan etkilerini size anlatarak hangi ilacın size daha iyi geleceğine karşı yardımcı olur.
Aşırı Adet Kanamasında Hormonlu Spiral Tedavisi
Hormonlu spiral rahminize yerleştirilerek yavaşça progesteron hormonu salgılayan plastik, tıbbi bir araçtır. Bu tedavi hem rahim içi döşemesinin büyümesini azaltır hem de gebeliğe karşı bir korunma yöntemidir. Hormonlu spiral rahim içerisinden çıkartıldıktan sonra tekrar hamile kalma olasılığınız eskisiyle aynıdır. Genellikle hormonlu spiralın yan etkileri şöyledir:
Bu tedavi yöntemi, kan kaybını %70 ile %90 oranlarında azalttığı görülmektedir ve aynı zamanda uzun dönem korunma da sağlamaktadır. Bu tedavi, aşırı adet kanamalarında tercih edilen ilk tedavidir ve yaklaşık en az 12 ay kullanılmaktadır.
Aşırı Adet Kanamasında Traneksamik Asit Tedavisi
Kişide hormonlu spiral uygun değil ise (korunmak istemediği durumlarda) bu tedavi yöntemi kullanılmaktadır. Traneksamik asit tedavisinin yan etkileri ise şöyledir:
Aşırı Adet Kanamasında Steroid Olmayan Antienflamatuar İlaç Tedavisi
Bu tedavi yöntemi de hormonal spiral olmadığı zamanlarda uygulanmaktadır. Fakat bu ilaç tedavisi yalnızca üç ay sürer ve üç ay sonunda işe yaramadıysa kullanımı bırakılmalıdır. Yan etkileri arasında ise hazımsızlık ve ishal vardır.
Hamilelik fotoğraflarınızı İnstagram'da #hamileykenben hashtag’i ile paylaşın, anasayfamızda size ve bebeğinize yer verelim :) Fotoğraflarınız editör onayından sonra sitemizde yer almaktadır.