Hamilelik Döneminde Karın Kasılması

Anne adaylarının gebeliklerinin ilk zamanlarından son dönemlerine dek kasık ve karın bölgelerinde hissettikleri ağrılara karın kasılması denilmektedir.

Anne adayları gebeliklerinin ilk dönemlerinden son dönemlerine dek bazı farklı nedenlerden ötürü karın ve kasık ağrısı yaşayabilmektedirler. Elle dokunulduğunda karnın taş gibi sert hissedilmesi karın kasılması olarak adlandırılmaktadır.

Hamilelik Döneminde Karın Kasılması

Gebeliğin ilk zamanlarından ileri ki dönemlerine dek özellikle de doğuma yakın haftalarda bazı sebeplerden ötürü anne adayı zaman zaman kasık ve karın ağrısı ile karşılaşılabilmektedir. Söz konusu ağrıların farklı bazı sebepleri bulunabilir. Bu sebeplerin bir bölümü önemsizdir ve tedaviye gereksinim duyulmaz. Ancak bir bölümü aksine önemlidir ve mutlaka tedavi gerektirir.

Kasık ve karın ağrıları ne zaman hissedilir?
Gebeliğin ilk haftalarında ve hatta âdetin geciktiğinin fark edilmesi ile kasık ve karın bölgelerinde hafif rahatsızlık hissi anne adaylarının birçoğu tarafından hissedilmektedir.

Karın bölgesinde meydana gelen kasılma ve sertleşmeye benzer şikâyetler, hamilelik sürecinin son dönemlerinde çok daha fazla olarak hissedilir. Söz konusu ağrılara eş zamanlı olarak kasık ağrıları da eşlik edebilmektedir. Genellikle 6.aydan sonra, doğuma dek geçen süreç içerisinde, anne adayı karın bölgesinde sıklıkla sertleşme hisseder ve eliyle dokunduğunda karnının tıpkı bir tahta gibi sertleştiğini fark eder.

Karın ve kasık ağrılarının oluşma nedenleri nelerdir?
Hamileliğin özellikle 3 ve 4.aylarında kasık bölgesinde bıçak saplaması gibi sert bir ağrı hissedilebilmektedir. Hareket etmek ile özellikle de ani şekilde ayağa kalmak ile söz konusu ağrı bir anda şiddet kazanabilmektedir. Hissedilen ağrının sebebi, rahmin büyümesi ile ilgili rahim etrafında bulunan ligamentlerin ve bağların gerilmesidir. Tıpta bu duruma round ligament ağrısı adı verilmektedir. Rahmin büyümesi ile ilgili olarak ortaya çıkan round ligament ağrısı genellikle sağ tarafta hissedilir. Fakat bu ağrının her iki tarafta da meydana gelmesi mümkündür.

Ayrıca gaz, şişkinlik ve kabızlık da karında ağrı problemlerine sebebiyet verebilmektedir. Gebeliğin son zamanlarında, Braxton-Hicks kontraksiyonları olarak adlandırılan yalancı doğum sancıları da, anne adaylarının ağrı hissetmesine neden olabilmektedir. Söz konusu kasılmalar, hafif ve düzensiz şiddette görüldükleri ve dinlenildiği takdirde geçtiği için gerçek doğum sancılarından ayırt edilebilmektedir. Bu tarz kasılmaların çok şiddetli ve fazla olması durumunda ve geçmemesi halinde, mutlaka doktora başvurulması gereklidir. Çünkü sancı ve kasılmalar, gerek doğum sancıları ya da erken doğum eylemi belirtileri de olma ihtimali taşıyabilmektedir.

Gebelik sürecindeki bu ağrı ve kasılmalar tehlike teşkil eder mi?
Bu durumun çok az görülmesi herhangi bir tehlike teşkil etmemektedir. Fakat gün içerisinde çok fazla olarak tekrarlaması erken doğumun habercisi olabilmektedir. Bu nedenden dolayı, karında gün içerisinde aşırı sertleşme görüldüğü takdirde de mutlaka doktora başvurulmalıdır. Hissedilen bu kasılmalar çok az olsalar dahi, eş zamanlı olarak kanama, lekelenme, bulantı, su gelmesi, baş dönmesi, kusma, göz kararması, ateş, idrar yaparken yanma ve ishal gibi şikâyetlerin de olması halinde yine hiç zaman kaybetmeden doktora başvurulması gerekir.

Doktor muayenesi esnasında, elle muayene ve gerek görülmesi halinde NST ile gerçekleştirilen kontraksiyon yani kasılma ölçümünde, bu kasılmaların yalancı doğum sancıları mı yoksa gerçek bir erken doğum kasılması mı olduğu net olarak anlaşılmaktadır.

Doğru tedavi nasıl olmalıdır?
Bunlar tehlike içermeyen her gebeliğin son dönemlerinde karşılaşılabilen ve düzensiz olarak gelen kasılmalardır. Bu sebeple herhangi bir tedaviye gereksinim duyulmaz. Şayet kasılmaların gerçek kontraksiyonlar olduğu yani erken doğum riskine bağlı olarak ortaya çıktığı düşünülürse, buna yönelik uygun tedavi şekli belirlenebilir.

Gebelikte hissedilen karın ve kasık ağrısının ‘’gebelik ile ilgisi olmayan’’ bir nedeni de olabilir. Örneğin kolesistit yani safra kesesi iltihabı, apandisit, mide ülseri ya da divertikülüt gibi farklı pek çok neden karın ağrısının nedeni olabilir. Bu nedenden ötürü, gebelik sürecinde yaşanan karın ağrısının sebebi çok dikkatli bir şekilde araştırılmalıdır. Gebelik ile ilgili olarak, normal bir kasık ağrısı mı, hamilelik ile herhangi bir ilgisi bulunmayan bir hastalığa bağlı bir ağrı mı yoksa hamilelik nedeni ile ortaya çıkan bir sorundan kaynaklanan bir ağrı mı ayırt edilmesi gerekir. Tedavi süreci de ağrının sebebine göre planlanır.

Doktora ne zaman başvurmak gerekir?
Gebelik sürecinin hangi döneminde karşılaşılırsa karşılaşılsın, ağrının eşlik ettiği ya da etmediği tüm vajinal kanamalar ile karşılaşılması halinde, mutlaka hiç zaman yitirmeden doktora başvurmanız gereklidir.

Karın ya da böğür ağrısı ile birlikte gelen kusma, bulantı, ağrı, idrarda kan veya idrar yaparken yanma gibi sorunlar, idrar yolları enfeksiyonu nedeni ile görülmüyor da olabilir. Karnın üst bölgesinde sıklıkla da sağ üstte karaciğer civarında ağrı ve söz konusu ağrıların beraberinde gelen kusma, baş ağrısı, bulantı, bulanık görme ve benzeri problemler preeklampsi yani tansiyon yükselmesi işareti olabilir.

Gebelik sırasında, çok az da olsa leğen kemiği eklemleri yani pelvislerde çok şiddetli ağrı hissi görülebilmektedir. Genellikle de simfizis pubis olarak adlandırılan önde orta ve hatta pubis tüylerinin bulunduğu bölgeye denk gelen eklem yerinde hormonlar ile ilgili olarak aşırı gevşemeye bağlı pubik ağrı olarak isimlendirilen çatı kemiği ağrıları çok şiddetli olarak görülebilmektedir. Söz konusu hormonlar bebeğin doğumuna hazırlık amacı ile doğum kanalını gevşetmektedir.

Gebelik esnasında rastladığınız tüm karın kasılmaları ve ağrılarının nedeni yukarıdaki yazımızdan da anlayacağınız gibi ciddi nedenlere dayanmayabilir. Ancak burada dikkat etmeniz gereken nokta kasılma ve ağrıların şiddetleri, yoğunlukları ve sıklıklarıdır. Şayet gittikçe artan ve sıklaşan ağrılar ve kasılmalar yaşıyorsanız mutlaka doktorunuz ile irtibata geçmeniz gerekir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

#hamileykenben

Hamilelik fotoğraflarınızı İnstagram'da #hamileykenben hashtag’i ile paylaşın, anasayfamızda size ve bebeğinize yer verelim :) Fotoğraflarınız editör onayından sonra sitemizde yer almaktadır.

MAİL ABONELİĞİ
Bu site, sağlık hizmeti vermemektedir, sitedeki bilgiler tıbbi bir öneri yerine geçmez ve sadece bilgi amaçlıdır. Hastalıkların tanı ve tedavileri yalnızca uzman doktorlar tarafından gerçekleştirilebilir.