Vajinanın Üstüne Boşalınca Hamile Kalınır mı?
Bebekler doğduğu andan itibaren ışığı görebilir
Bebeklerin ne zaman tam olarak gördüğü aileler için merak konusudur. Bebekler anne karnındayken ışığı görebilir, doğdukları andan itibaren bu yetenekleri hareketlerine bağlı olarak hızla gelişmeye başlar. Çevreden gelen uyarılar görmenin hızlı gelişimini tetikler. Tam olarak görmeleri ise, 5 yaşlarında gerçekleşir.
Bebekler ilk doğdukları zaman, ışığı görmeleriyle onlarda görmeye başlar. Görme olayı iki gözle birlikte belirli ayrı mesafelerden, belirli boyutlardaki bir cismi görme, renklerini ayırt etme, derinlik algısının bulunmasıyla gerçekleşir. Buna aydınlık ortamdaki belli oranda silik cisimleri, karanlıkta ise belirli boyuttaki cisimleri görme de dahildir. Bebekler henüz anne karnında olduklarında bile ışığı ayırt etmeye başlar. Fakat bu bildiğimiz normal görme olarak kabul edilmez. Bebekler bulundukları ortamda aydınlığı ve karanlığı birbirinden ayırt edebilir. Yeni doğdukları zaman ilk ay içinde buna adapte olmayı beceremezler. Bu yüzden bebeklerde ilk ayda uyku düzensizliği sorunu yaşanır. Yetişkinlerde gece ve gündüzü ayırma aydınlıkla karanlığı ayıran hücreler sayesinde olur. Bebeklerde ise, gözle beyin arasındaki iletişim henüz tam olarak gelişmemiştir. Bu yüzden bebekler gece olduğunda sıkça uyanır, gece ve gündüz kavramını bilmezler. İlerleyen zamanda gece ve gündüz kavramı göz ve beyin iletişiminin gelişmesiyle birlikte düzene girer. Yani bebeğiniz büyüdükçe bu sorunda azalmaya başlar. 1 aylık olan bebeklerde görme tam olarak sağlanamaz. Fakat kendilerine en fazla 100 cm uzaklıkta bulunan nesneleri, cisimleri, kişileri ayırt etmeye başlarlar. Bu süreçte etrafı merkezi yerlerden daha iyi görebilirler.
Bebeklerin sinir sistemi doğduklarından sonra gelişimini tamamlar. Bebeklerde bu süreçte büyür. Bu yüzden dolayı bebekler büyüme sürecinde henüz konuşamaz. Sinir sisteminin gerektiği gibi çalışması için, belirli bir süreye gereksinim vardır. Bu yüzden bebeklerde konuşma, yürüme gibi görme de belirli bir süre sonra tam olarak gerçekleşir. Bebekler takip edilirse, verdikleri tepkilerden ne derece görebildikleri hakkında bir değerlendirme yapılabilir. Cisimlere ve kişilere verdikleri tepkiler her geçen gün daha farklı olmaya başlar.
Bebeklerin görme yeteneğinin gelişmesi hareket yeteneğiyle birlikte aynı orantıda olur. İlk doğduklarında sadece karşılarındaki yakın görüntüleri görürken, zaman içinde baş hareketleriyle birlikte yan taraftaki görüntüleri de görmeye başlarlar. 6 aylık oldukların ise, yakındaki hareketli nesneleri daha net görmeye, birbirinden ayırmaya başlarlar. Bebekler 5 yaşında olduklarında ise, aynı yetişkinler gibi görmeye başlar. Fakat görme yetisi 7-9 yaşlarına gelinceye kadar gelişmeye devam eder.
Görme duyusunun gelişimi uyarılarla gerçekleşir. Yani karanlık bir ortamda büyüyen bebeklerdeki görme gelişimi diğer bebekler gibi olmaz. Beyin görme merkezindeki hücrelerin gelişmesi hareketli, ışıklı, renkli, şekilli uyaranlarla olur. Bu yüzden görme duyusu diğer duyularımızdan daha farklı gelişir. Yani tat alma, duyma, dokunma gibi duyularda uyarı olmadan da gelişim olur. Bunlarda da değişik deneyimler etkili olsa da, görmede sadece uyarılar dahilinde gelişme olur.
Bebeklerde 0-2 ayda görme: Bu süreçte bebekler 25-50 cm mesafedeki ışığı, mavi renk dışındaki tek rengi, büyük ve parlak cisimleri ve ışığı ayırt ederler. Ancak annesini ayırt etme yetileri vardır. Çevreyi merkezden daha iyi görebilirler.
Bebeklerde 2-3 ayda görme: Bebekler kendilerine yakın kişileri bu dönemde görebilir. Yatay eksendeki hareketli kişileri, nesneleri, parlak, renkli cisimleri görebilir. Dönen cisimleri görmeleri de bu dönemde başlar.
Bebeklerde 3-6 ayda görme: Bu süreçte bebekler büyük, canlı, renkli ve büyük cisimlerin yerlerini hemen fark edebilir. Kişileri daha iyi görmeye başlarlar.
Bebeklerde 6-10 ayda görme: Bu dönemde bebeklerin küçük nesneleri bile görmesi mümkün olur. Görüş mesafeleri 1-3 metreye kadar çıkar. Tanıdıkları kişileri birbirinden ayırt etmeye başlarlar.
Bebeklerde 10-18 ayda görme: Bebekler artık uzak mesafedeki kişileri ve cisimleri rahat görmeye başlarlar. Artık kişileri gördüklerinde hemen tanıyabilirler.
Bebeklerde 18 ayda görme: Bebekler artık kendilerine ait oyuncakları bile görür, cisimlerin ne olduğunu tanırlar. Artık her şey daha nettir.
Bebeklerde 3 yaşta görme: Bebekler bu yaşlarında erişkinlerin % 80 i kadar görme yetisine sahip olurlar. Bundan sonra görme yeteneği yine gelişmeye devam eder.
Hamilelik fotoğraflarınızı İnstagram'da #hamileykenben hashtag’i ile paylaşın, anasayfamızda size ve bebeğinize yer verelim :) Fotoğraflarınız editör onayından sonra sitemizde yer almaktadır.