Dismenore Sancılı Adet Görme

Dismenore Sancılı Adet Görme Nedir ve Kimlerde Görülür?

Adet döngüsünün gerçekleştiği ilk iki gün kadınlarda sancı ve ağrı görülebilmektedir. Bu ağrıların gündelik yaşamı sekteye uğratacak kadar şiddetli olması durumuna ise dismenore adı verilmektedir.

Dismenore Sancılı Adet Görme

Adet döngüsü kadınlarda doğurganlık başlangıcının simgesi olarak bilinmektedir. Genellikle kızlarda 9 ile 16 yaş aralığında görülmekte olan adet döngüsü,  9 yaşından erken veya 16 yaşından geç başladığı takdirde bir uzmana danışmak gerekmektedir. Adet döngüsü genellikle 28 günde bir yenilenmektedir. Çoğu kadında adet döngüsünde ağrı ve sancı görülmektedir. Bu durumun görüldüğü kadınların çoğunda ağrı ve sancılar çeşitli yöntemler ile önlenebilmektedir. Yumurtalıklar tarafından üretilmekte olan hormonlar, rahim duvarında birtakım değişikliklere neden olmaktadır. Bu değişiklikler kişinin vücudunun gebeliğe hazırlığı sebebiyle gerçekleşmektedir. Kadınlarda genel olarak 14. günde yumurtanın yumurtalıktan atılması durumu gerçekleşir. Yumurtanın yumurtalıktan atılması durumuna ovulasyon adı verilmektedir. Atılan yumurta tüpte sperm tarafından döllendiği takdirde gebelik oluşur. Döllenmenin gerçekleşmemesi durumunda ise hormon seviyeleri azalır ve adet kanamaları başlar. Adet kanamaları esnasında görülen miktar, ağrı ve sancılar kişiden kişiye değişmektedir.

Adet Döneminde Gerçekleşen Ağrıların Nedeni Nedir?

Diğer tüm kaslar gibi kasılıp gevşemekte olan rahim, kanamaların gerçekleştiği dönemde her zamankinden daha şiddetli kasılmaktadır. Bu durum da rahimde birtakım ağrı ve sancıların görülmesine neden olmaktadır.

Rahim tarafından üretilen birtakım kimyasallar bulunmaktadır. Bunlardan biri olan prostaglandinler, rahim kaslarının kasılmasına neden olmaktadırlar. Regl döneminin başlangıcından önce bu prostaglandinlerin düzeylerinin yükselmesi nedeniyle rahimde ağrıların arttığı bilinmektedir. Aynı zamanda adet kanamasının devam etmesiyle birlikte prostaglandinlerin neden olduğu adet sancılarının azaldığı da bilinmektedir.

Dismenore Sancılı Adet Görmenin Tanı ve Tedavileri Nelerdir?

Dismenore belirtilerinin arasında baş ağrısı, baş dönmesi, mide bulantısı, kusma ve kasıkta ağrı, sancılar yer almaktadır. Bu belirtileri gören kişilerin bir uzmana danışmaları gerekmektedir. Dismenore durumu saptanırken şu yöntemler kullanılabilmektedir;

  1. Laboratuvar testleri
  2. Ultrason muayenesi
  3. Smear testi
  4. Hastanın adet döngüsüne dair yaşadıkları, hikayesi
  5. Pelvik muayene

Dismenore tedavisi, kişinin adet döngüsünde gündelik yaşantısını etkileyecek ölçüde yaşadığı şiddetli ağrının önlenmesine yönelik bir şekilde gerçekleştirilmektedir. Aynı zamanda kasların gevşemesi nedeniyle görülen ağrılarda hormonal tedavi veya ilaç tedavisi de uygulanabilmektedir. Doktor tarafından cerrahi bir işleme gerek duyulduğu takdirde cerrahi işlem uygulanılmalıdır. Çok şiddetli hastalarda, hasta tarafından da onay alındığı takdirde rahim alınması işlemi gerçekleştirilebilmektedir.

Dismenore tedavisinde bazı kişilerde tıbbi literatürde laparoskopi olarak geçmekte olan cerrahi yöntem uygulanabilmektedir. Göbekten ufak bir kesi alınması yoluyla gerçekleştirilen bu yöntem pelvik organların incelenmesini sağlamaktadır. Laparoskopi sıklıkla genel anestezi altında gerçekleştirilmektedir.  

İlaç tedavisi ise prostoglandin üretimini baskılayan bazı ilaçlar kullanılabilmektedir. Bu ilaçlar ağrının şiddetinin azalmasıyla birlikte bulantı ve kusma gibi etkileri de önleyebilmektedir. Reçetesiz satılan ilaçlar da bulunmaktadır fakat kişilere doktorlara danışarak ilaç tedavisine başlamaları tavsiye edilmektedir.

Dismenore tedavisinde uygulanan tedaviler medikal ve cerrahi olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Medikal tedaviler şu şekilde sıralanmaktadır:

  1. Kas gevşeticiler
  2. Psikoterapi yöntemi
  3. Doğum kontrol hapı
  4. Analjezikler
  5. Bölgesel sıcak uygulaması

Cerrahi tedaviler ise şu şekilde sıralanmaktadır:

  1. Pesser tedavisi
  2. Doyle operasyonu
  3. Ovaryumların denarvasyonları
  4. Presakral Nevrektomi

Tüm bu tedavilerin yanı sıra bisiklet sürmek, yürüyüş, yüzme gibi bazı egzersizler, akupuntur, meditasyon ve masaj gibi uygulamaların da adet döneminde ağrı ve sancıyı azalttığı bilinmektedir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

#hamileykenben

Hamilelik fotoğraflarınızı İnstagram'da #hamileykenben hashtag’i ile paylaşın, anasayfamızda size ve bebeğinize yer verelim :) Fotoğraflarınız editör onayından sonra sitemizde yer almaktadır.

MAİL ABONELİĞİ
Bu site, sağlık hizmeti vermemektedir, sitedeki bilgiler tıbbi bir öneri yerine geçmez ve sadece bilgi amaçlıdır. Hastalıkların tanı ve tedavileri yalnızca uzman doktorlar tarafından gerçekleştirilebilir.