Doğum Sonrası Depresyon

Doğum Sonrası Depresyon Nasıl Tedavi Edilir?

Annelerin yaygın olarak kapıldığı ve utandığı bu durum hem size hem de ailenize sarsıcı etkileri bulunur bu nedenle mutlaka bir uzmana danışmalı ve derdinizi rahatlıkla dile getirmelisiniz.

Doğum Sonrası Depresyon

Bebek sürekli ağlıyor ve zamanımın çoğunu uyuyarak geçirmek istiyorum dayanamıyorum ne yapmalıyım? Bu nüktedanlar yeni anne olmuş ve belki de ilk bebeğin şokunu atlatamayan genç kadınların sıklıkla psikologlar ile paylaştığı sıkıntılarıdır. Elbette anne olmanın güzel yanı bin bir sayı ile ifade edilemez ancak işin ters boyutu daha bu duyguya tamamen hazır olamadan bebek ile baş başa kaldıktan sonra meydana gelen şok etkisi olarak tanımlanır. Çok uzun sürmeyen bu rahatsızlık anneleri olumsuz yönde etkilediği gibi bebeklere olan tavırlarını da değiştirebilir. O halde annelerin bu duygu bozukluğu ne anlama gelir ve kurtulmaları için hangi yöntemleri uygulamaları gerekir?

Nasıl Meydana Gelir?

Bu durum anne olan hemen her 10-15 kadında rastlanır. Hamile iken başlayan depresyon atakları doğumdan sonra iyice kendini belli ederek halsizlik ve isteksizlik olarak anneleri rahatsız eder.

Doğum sonrası depresyonu belirtileri başlıca;

  • Bunaltı ve sıkıntı
  • Sese karşı aşırı duyar
  • Anne olma duygusunu indirgeyememe
  • Sorumluluk bilincini kötü taraflara çekme
  • Suçluluk duygusu
  • Ağlama krizleri
  • Sürekli üzgün ve mutsuz olma
  • Sinirli ve panik hissetmek

Bu durumlar doğum sonrası depresyonun belirtisidir. Aslında normal depresyon ild aynı sayılabilecek belirtilere sahip olsa da doğum sonrası depresyonunun en farklı ve dikkat çekici noktası annelerin hissiyatlarının giderek kuvvetlenmesi ve bu durumun farkında olmalarıdır.

Nasıl Tedavi Edilir?

Çoğu anne bu durumu kabullenmek istemez ve ya acemilik ya da tekrar anne olmanın stresi olarak karşılarlar. Ancak bu düşünce yanlıştır çünkü depresyon kendi başına en tehlikeli ruh hastalıklardan sayılabilir. Sürekli yorgun olma ve mutsuz olma durumu haliyle bebeğe yansır, bunu hissedebilirler.

Annelerinin öfkeli anlarından olumsuz derece de etkilenen bebeğin ilerleyen yaşlarda ki kişilik bozukluğu, korkaklık, çekingenlik, sessizlik annelerin bu dönemlerde ve hatta çocuğun ilerleyen yaşlarında sinirli ve isteksiz davranmaları ile doğrudan bağlantılıdır. Annelerin yaygın olarak kapıldığı ve utandığı bu durum hem size hem de ailenize sarsıcı etkileri bulunur bu nedenle mutlaka bir uzmana danışmalı ve derdinizi rahatlıkla dile getirmelisiniz.

En Çok Kimler Etkilenir?

Doğum sonrası depresyondan en çok etkilenenler;

  • Depresyon geçirmiş olanlar
  • Evliliğinde ya da ilişkisinde mutsuz olanlar
  • Sorumluluk duygusunun yerleşememesi
  • Bebeğe karşı nasıl davranacağı konusunda veya bebeğin geleceği hakkında aşırı tedirgin olmak
  • Sosyal çevresinden izole olan veya anne ya da arkadaşların yanlarında olmamaları
  • Maddi manevi çöküntüler

Gibi durumlar doğum sonrası depresyonun habercisi olarak sayılabilir. Bebeğinize ve ailenize en iyi şekilde yaklaşmak ve bu anın tadını çıkarmak adına ruhunuzu rahatlatmalı, en önemlisi uzmana danışmalıdır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

#hamileykenben

Hamilelik fotoğraflarınızı İnstagram'da #hamileykenben hashtag’i ile paylaşın, anasayfamızda size ve bebeğinize yer verelim :) Fotoğraflarınız editör onayından sonra sitemizde yer almaktadır.

MAİL ABONELİĞİ
Bu site, sağlık hizmeti vermemektedir, sitedeki bilgiler tıbbi bir öneri yerine geçmez ve sadece bilgi amaçlıdır. Hastalıkların tanı ve tedavileri yalnızca uzman doktorlar tarafından gerçekleştirilebilir.