Doğum Şekli Gebeliğin Kaçıncı Haftasında Belli Olur
Meditasyon Nedir?
Meditasyon, kişinin iç huzuruna ve dinginliğe ulaşması için bilinçli bir odaklanma tekniğidir. Peki gebelikte meditasyonun önemi nedir?
Meditasyon, bilimsel bir zihin dinlendirme tekniğidir. Bu zihin temizleme işleminde dikkatinizi ne geçmişe ne de geleceğe vermeden, yani beyninizde dolaşan fikirlere, gündelik işlere ve kurgulara takılmadan şu anda kalabilmek ve bu anı yaşamaktır. Anne adayı meditasyonu deneyimlerken transa girmez, çünkü çevresinde olan biten her şeyin farkındadır. Kısacası meditasyon, kişinin iç huzuruna ve dinginliğe ulaşması için bilinçli bir odaklanma tekniğidir.
Gebelikte meditasyon ile birlikte vücudunuzda, bedeninizde ve zihninizde neler olacak bunlara bakalım;
Düzenli meditasyonun bebek için sağladığı faydalar nelerdir;
Anne karnında hissetmiş ve yaşamış olduğu güven, huzur ve sevgi duygularından ötürü;
Tüm Anneler Meditasyon Yapabilir mi?
Tabi ki tüm anne adayları meditasyon yapabilir. Hatta gebelik başladığı andan itibaren kendilerini rahatlatmak ve dinlendirmek için bir alışkanlıkları başlamıştır bile bu nedenle meditasyonu her yerde yapabilirsiniz, fakat bulunduğunuz yerin sessiz olması işinizi kolaylaştıracaktır. Eğer anne adayları meditasyona yeni başlıyor ise en kolayı nefese odaklanarak yapılacak nefes çalışmaları olacaktır.
MEDİTASYON NASIL YAPILIR?
Nefes ve hatta doğru nefes almak çok önemli
Gebelikte meditasyon yapmak için doğru nefes almak çok önemli. Yavaş ve sakin bir şekilde derin olarak almış olduğunuz nefeslerin sizi psikolojik ve bedensel olarak rahatlattığını göreceksiniz. Nefesinizi kesik kesik almanız ise kalp atışınızı hızlandıracağından kötü hissetmenize neden olur. Bu nedenle uzun alınan nefes ve yavaşça diyaframınızdan bırakarak vermeniz rahatlatıcı ve sakinleştirici etkisini hissedeceksiniz. Özellikle gebelik döneminde hisleriniz oldukça önemlidir. Bu sebepten ötürü kendinizi iyi hissetmek için meditasyon yolunu tercih etmelisiniz.
Meditasyon genellikle dik bir şekilde otururken yapılır. Ancak hamileliğin son üç ayında olduğunuzda bu şekilde oturmanız mümkün olmayabilir. Sizin için en rahat pozisyonda yatarak, uzanarak ya da en iyi hissettiğiniz alanda yapabilirsiniz. Karnınızın altına ve bacaklarınızın arasına uzun bir yastık koyarak destek alıp vücudunuzu rahatsız etmeyecek şekilde sağ ya da sol yanınıza doğru uzanarak da deneyebilirsiniz.
Gözler kapalı burundan alıp, ağzınızdan verdiğiniz bir nefes düzeni ile teknik bir başlangıç yapılmalıdır. Göğüs kafesiniz genişleyene kadar uzun derin nefeslerle devam edip.
Kendinizi rahatlatan ve size iyi hissettiren bir yer hayal edip kulağınıza ve ruhunuza iyi gelen bir cümle bulup içinizden tekrar ederek devam edin. Meditasyon sırasında tekrarladığınız bu cümle, bilincinize nüfuz eder ve kelimelerin gücü ile ruhunuz ve bedeniniz iyileşir. Hamilelik sırasında bedeniniz de en sevdiğiniz ya da dokunduğunuzda size iyi gelen vücut noktalarınıza dokunun.
ANNE ADAYINA YARARI AÇISINDAN NE KADAR SIKLIKLA MEDİTASYON YAPILMALI?
Gebe olmayan insanlara da sabah yarım saat ve akşam yarım saat meditasyon yapılması öneriliyor, fakat hamileler için bu süre daha yüksek olabilir. Eğer daha iyi hissediyorlarsa günde bir ya da iki saate meditasyon yapabilirler.
Hamilelik fotoğraflarınızı İnstagram'da #hamileykenben hashtag’i ile paylaşın, anasayfamızda size ve bebeğinize yer verelim :) Fotoğraflarınız editör onayından sonra sitemizde yer almaktadır.