Hamilelikte Kabızlık Tehlikeli Midir?

Hamilelikte Kabız Problemi

Hamilelikte kabızlık problemi yaşamak pek çok anne adayının başına gelen bir durumdur. Pek çok etkenin neden olduğu hamilelikte kabızlık problemi kadınları olumsuz etkilemekte.

Hamilelikte Kabızlık Tehlikeli Midir?

Hamilelikte kabızlık problemi yaşamak pek çok anne adayının başına gelen bir durumdur. Bazı kadınlar bu problemi hamileliğin ilk zamanlarında yaşarken bazı kadınlar ise son aylarına doğru yaşayabiliyor. Pek çok etkenin neden olduğu hamilelikte kabızlık problemi kadınları olumsuz etkiliyor.

Kabızlık Nedir?

Kabızlık problemi, bir diğer adıyla konstipasyon, bağırsaktaki hareketlerin yavaşlaması nedeniyle haftada üç hatta daha az kez dışkılama durumudur. Dışkılama zorluğu, dışkının tam olarak boşalmaması, sancılı dışkılama ve karında şişkinlik benzeri negatif durumlara neden olan kabızlık, bağırsak bozuklukları hastalıkları olarak nitelendirilir. Kabızlık problemi beraberinde karın ağrısını da getirir.

hamilelikte kabizlik

Hamilelikte Kabızlık Nedenleri Nelerdir?

Hamilelikte yaşanan kabızlık probleminin nedeni hamileliğin hangi periyotta olduğuyla bağlantılıdır. Pek çok sebep yüzünden meydana gelebilen hamilelik sürecindeki kabızlığın nedeninin bilinmesi doğru teşhisin konulması ve tedavisinin doğru yapılması açısından önemlidir.

Hamilelikte görülen kabızlığın nedenleri ise şu şekilde sıralanabilir:

  • Doğum nedeniyle değişen hormonlar: Hamileliğin ilk aylarında yaşanan hormon düzeyleri değişimleri nedeni ile bağırsaklarda yavaşlama meydana gelebilir. Bu yavaşlama sonucu dışkının gecikmesine sebep olur. Yaşanan bu yavaşlama ve gecikme dışkı içerisindeki suyun daha çok emilmesi ile sonuçlanır. Bu durum dışkının daha katı ve geçişi zor hale gelmesine neden olur.
  • -Prenatal vitaminler: Prenatal vitaminler içerisinde demir vardır. Hamilelikte bazen bu vitaminler eksilir ve dışarıdan demir takviyesi gerekir. Demirin kendisi ise kabızlığa ve sert dışkılamaya sebep olur.
  • -Rahime uygulanan baskı: Hamileliğin son aylarında büyüyen rahim bağırsaklara baskıda bulunur. Bu durum dışkının bağırsaklardan geçişinin zorlanmasına neden olur.
  • Yetersiz beslenme ve sıvı alımı: Hamilelik sürecinde hamile kişi lifli gıdalar ile beslenmeli ve bol sıvı tüketmelidir. Aksi takdirde hamilelik nedeniyle hızla emilen lif ve sıvı, bağırsak düzensizliğine dolayısıyla kabızlığa neden olur.

Hamilelikte Kabızlık Tehlikeli Midir?

Hamilelikte görülen, özellikle 1 haftayı geçen kabızlık problemi hafife alınmamalıdır. Kabızlık yaşandığı fark edildiği zaman doktor ile iletişime geçmek ihmal edilmemelidir. Kabızlığın yaratabileceği komplikasyonlar nedeni ile hem anneye hem bebeğe zarar gelme ihtimali vardır. Hamilelik sürecinde doktora başvurulmadan herhangi bir ilaç kullanımı da risk içermektedir. Kabızlık durumunda zaman kaybetmeden doktor ile görüşmek yapılması gereken en doğru davranıştır. Her zaman tembihlendiği gibi doktor ile açık sözlü olmak ve yaşanan durumları saklamamak sağlıklı bir hamileliğin getirdiği sorumluluklar arasındadır.

hamilelikte kabizlik

Hamilikte Kabızlık Nedeni İle Oluşabilecek Komplikasyonlar

Uzun süren kabızlık problemi dışkının bağırsak içinde kalmasına sebep olabilir ve bu durumda dışkının doktor tarafından alınması gerekebilir. Laksatif ilaçların kullanımı sonucu bağırsakların dışkıyı nasıl dışarı itmeleri gerektiğini unutmalarına neden olabilir. Kullanılan bu tip ilaçlar bazı insanlarda elektrolit veya sıvı dengesizliklerinin görülmesine de sebebiyet verebilir. Laksatif türü ilaçların hamilelik süresince kullanılmaları vücutta başka problemlere de yol açabilir. Kabızlık nedeni ile kadının ıkınması bebeğin dengesini bozabilir, bebekte beklenmeyen davranışların meydana gelme riskini arttırabilir.

Hamilelikte Kabızlığa Karşı Alınması Gereken Önlemler

Hamilelikte kabızlık problemi yaşamamak için düzenli ve dengeli beslenmek, lifli besinler tüketmek gerekir. Bitki çaylarının bağırsak düzenini bozduğunu unutmamak gerekir. Doğal kuru veya taze meyveler tüketmek, kırmızı erik yemek, tahıllı besinlerden faydalanmak, günlük sıvı ihtiyacının karşılanması kabızlığı önler. Yemeklerde zeytinyağı kullanımı da etkili bir yöntemdir. Alkol veya gazlı içecek tüketmek olumsuz sonuç doğuracaktır. Ihlamur çayı veya kefir içmek ise kabızlığı engelleyecektir. Hamilelik dönemde egzersiz yapmak ve yürüyüşlere çıkmak metabolizmayı düzenler ve kabızlık ile mücadelede yardımcı olur.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

#hamileykenben

Hamilelik fotoğraflarınızı İnstagram'da #hamileykenben hashtag’i ile paylaşın, anasayfamızda size ve bebeğinize yer verelim :) Fotoğraflarınız editör onayından sonra sitemizde yer almaktadır.

MAİL ABONELİĞİ
Bu site, sağlık hizmeti vermemektedir, sitedeki bilgiler tıbbi bir öneri yerine geçmez ve sadece bilgi amaçlıdır. Hastalıkların tanı ve tedavileri yalnızca uzman doktorlar tarafından gerçekleştirilebilir.