Hamilelikte Kepek Problemi

Hamilelikte Kepek Problemi Neden Artar?

Gerek sağlık bakımından gerek dış görünüş olarak olumsuz etki bırakan kepeklenme problemi kadınlar açısından hoş karşılanmayan bir durumdur. Psikolojik olarak da kadınları etkileyen bu sorunun tedavisi aslında oldukça basittir.

Hamilelikte Kepek Problemi

Hamilelik boyunca kadınlar hormon düzensizliği, vitamin ve mineral eksikliği problemleri ile karşılaşırlar. Değişen hormonların, eksilen vitamin ve mineral seviyesinin yarattığı sonuçlardan biri olan saç kepeklenmesi pek çok hamile kadının başına bela olan sorunlardan biridir. Gerek sağlık bakımından gerek dış görünüş olarak olumsuz etki bırakan kepeklenme problemi kadınlar açısından hoş karşılanmayan bir durumdur. Psikolojik olarak da kadınları etkileyen bu sorunun tedavisi aslında oldukça basittir.

Kepek Problemi Nedir?

Kepek saç derisinde görülen, kaşıntıya ve deri dökülmelerine neden olan bir saç derisi sorunudur. İnsan vücudunun doğal bir sonucu olan kepeklenme aslında ölü hücrelerin vücuttan atılıp yeni hücrelerin oluşması olayıdır. Bu her insanda gerçekleşmesi gereken ve devamlı meydana gelen doğal bir olaydır. Saç derisinde biriken ölü hücreler bir süre sonra kepeklenmeye başlar. Bu süreç kaşınma, derinin soyulması ve kabuklanma olarak ilerler. Bu kabuklanma ise saç dökülmesinin artmasına kadar varabilir. Saç kepeklenmesi durumu her insanda yaş, cinsiyet fark etmeksizin gerçekleşebilir.

Kepek Problemi Neden Hamilelikte Artar?

Kepek, saç derisindeki hücrelerinin fazla büyümesi nedeniyle ortaya çıkar. Bu durum, kimileri için hamileliğe bağlı olarak görülmezken çoğunlukla kepek sorununu meydana getiren vücuttaki hormonal değişimlerdir. Ayrıca hamilelik sürecinde cilt, normalde olmasından daha hassas bir hal alır ve kepek probleminin nedeni aslında bir cilt hassasiyetidir. Sonuç olarak hamilelikte cildin daha da hassaslaşması ile kepek probleminin artması normal sayılabilir.

Hamilelikte Kepeğe Neden Olan Etmenler

Hormon değişikliğinin ve cilt hassaslaşmasının yanı sıra bazı diğer etmenler de kepeklenmeye yol açabilir.

Bu etmenler ise şu şekildedir:

  • Bedensel reaksiyonlar: Hamilelik sürecinde bağırsak sisteminde gerçekleşme ihtimali yüksek olan fonksiyonel bir azalma, cildin toksinlerini hafifletmek amacıyla kendini çalışmaya zorlanmasına neden olur ve bunun sonucunda saçlı deride kepeklenmeye neden olabilir. Kepek, hamilelik sürecindeki beslenme düzeni ve stresle ilişkili olarak da görülebilir.
  • -Saç bakım ürünlerine karşı aşırı hassasiyet: Hamilelik sürecinde vücut normal zamana göre kimyasallara ve katkı maddelerine olması gerektiğinden daha fazla hassaslaşır ve cilt hücrelerinde dökülmeler, cildin koruyucu bir tepkisi olarak meydana gelebilir. Hamilelik sürecinde karşılaşılan kepek problemine neden olan maddeler; saç bakım bakım yağları, katkı maddesi içeren şampuanlar ve saç kremleri ürünleridir.
  • Hamilelikte vücutta oluşan fazla yağ miktarı: Hamilelik sürecinde oluşan hormonal dengesizlikler cildi pek çok farklı şekilde etkiler. Cilt hamilelik nedeniyle normalde olması gerektiğinden daha fazla üretir. Bu durum ise hücrelerin de çoğalmasına, kendini yenilemesine yol açar. Kepek oluşumunun da yenilenen hücre sonucunda gerçekleştiğini hatırlarsak kepeklenme sorunun fazla yağlanmadan kaynaklanabileceğini görüyoruz.

Önlem almak açısından bu etmenleri olabildiğince engelleyecek şekilde yaşam biçimi oluşturmak bir bakıma kişiye bağlıdır. Kepek problemi tedavisi olmayan bir sorun değildir. Bu nedenle kepeklenme sorunu için endişe duymaya gerek yoktur. Unutmamak gerekir ki stres bu yoldaki en büyük düşmanlardan biridir.

Hamilelikte Kepek Probleminin Tedavisi

Hamilelikte yaşanan kepek problemini çözmek zor olmasa da uğraştırıcıdır. Birkaç kez ürün değişimi yapmak, doğru tedavini yöntemini bulmak biraz zaman alsa da pratik bir şekilde üstesinden gelinebilir. Kepek problemi ile karşı karşıya kalındığında en doğru tedavi seçeneğini doktor tespit edecektir.

Hamilelik sürecini takip eden doktora görünmek, doktorun kişiye en uygun ürünü ve ürünün kullanım dozajını belirlemesine yardımcı olacaktır. Doktor tavsiyesine uyulduğu takdirde yaklaşık 1-2 hafta içerisinde bu sorundan kurtulmak mümkündür. Kepek problemi için geliştirilen ve genellikle eczanelerden temin edilebilen pek çok çeşit saç kremi, jelleri, şampuanları ve spreyleri bulunuyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

#hamileykenben

Hamilelik fotoğraflarınızı İnstagram'da #hamileykenben hashtag’i ile paylaşın, anasayfamızda size ve bebeğinize yer verelim :) Fotoğraflarınız editör onayından sonra sitemizde yer almaktadır.

MAİL ABONELİĞİ
Bu site, sağlık hizmeti vermemektedir, sitedeki bilgiler tıbbi bir öneri yerine geçmez ve sadece bilgi amaçlıdır. Hastalıkların tanı ve tedavileri yalnızca uzman doktorlar tarafından gerçekleştirilebilir.