Tüp Bebek ve Kısırlık Hakkında Yanlış Bilinenler
Rahim Kanseri Nedir?
Rahim kanseri, endometrium tabakasındaki hücrelerin dış etkenler dolayısıyla değişime uğraması ve kontrolsüz biçimde büyümesiyle meydana gelir. Kontrolsüz çoğalan hücreler zamanla tümör oluşturur. Tedavi edilmezse veya erken teşhis olmaması durumunda zaman içerisinde yaşanan bu hücresel değişiklik sonucu tümör dokuları rahim kanserine yol açar ve bu kanser hücreleri diğer kadın üreme organlarına yayılma gösterir.
Rahim hastalarını tam olarak tanımlamak için rahim tıp adıyla uterus organının tanımını bilmek önemlidir. Rahim (uterus) uç kısmında rahim ağzı (serviks) bulunan, yan taraflarında yumurtalıklara doğru kıvrılan fallop tüpleri bulunan kadın üreme organı olarak tanımlanabilir.
Kadın üreme organı yani rahimde sık görülen hastalıklar uterus prolapsusu (rahim sarkması), uterus tümörleri ve endometriozis (endometrium tabakasının büyümesi) olarak sıralanabilir. Uterus tümörleri iyi huylu ve kötü huylu olmak üzere ikiye ayrılırlar. Kötü huylu tümörler rahim (uterus) kanseri olarak adlandırılır.
Rahim, içerisini kaplayan, zamanı geldiğinde adet döneminde bir kısmı dökülerek her ay düzenli olarak gebelik için hazırlanan endometrium olarak adlandırılan hücrelerden oluşur.
Rahim kanseri, endometrium tabakasındaki hücrelerin dış etkenler dolayısıyla değişime uğraması ve kontrolsüz biçimde büyümesiyle meydana gelir. Kontrolsüz çoğalan hücreler zamanla tümör oluşturur. Tedavi edilmezse veya erken teşhis olmaması durumunda zaman içerisinde yaşanan bu hücresel değişiklik sonucu tümör dokuları rahim kanserine yol açar ve bu kanser hücreleri diğer kadın üreme organlarına yayılma gösterir.
Rahim kanserinin ilk belirtisi vajinal kanamalardır (anormal kanamalar). Adet gören kadınlarda adet dönemi dışındaki düzensiz kanamalar ve aşırı kanama meydana gelmesi durumu rahim kanseri belirtileri olabilir. Menopoz döneminde olan kadınlarda ise vajinal kanama yaşanması durumu da rahim kanseri olarak değerlendirilebilir.
Rahim kanserinin sebepleri tam olarak bilinmese de bu kansere zemin hazırlayan bazı risk faktörleri bilinmektedir.
Yaş ilerlediği sürece rahim kanseri riski artmaktadır. Araştırmalara göre 50 yaşın üzerindeki kadınlarda rahim kanseri riski daha fazladır. Ancak genç yaşlardaki kadınlarda da rahim kanseri riski görülebilir.
Vücuttaki östrojen ve progesteron seviyelerindeki değişiklikler kanserine neden olabilmektedir. Birçok kritik hastalığın arkasında yer alabilen hormonal bozukluklardan ötürü, hormon seviyelerinin takip edilmesi önemlidir.
Genç yaşlarda adet düzensizliği yaşayan kişilerde, östrojen hormonuna erken maruz kalmak rahim kanseri riskini artırmaktadır.
Geç menopoza girmek östrojen hormonuna daha fazla maruz kalmaya neden olduğu için rahim kanseri riskini artırmaktadır.
Hiç hamile kalınmaması rahim kanserine sebep olabilmektedir. Kesin olmamakla beraber gebeliğin rahim kanseri riskini düşürdüğüne dair araştırmalar bulunmaktadır. Östrojen hormonuna maruz kalmak risk oluştururken hamilelik döneminde progesteron üretimi, oluşan riski engelleme özelliğine sahiptir.
Yoğun yağ dokusu sebebiyle obezite hastalarında rahim kanseri riski çok fazladır. Çünkü yağ dokusu östrojen salgıladığı için vücudun östrojen hormonu seviyesini artırmaktadır.
Tip 2 diyabeti olan kadınlarda rahim kanseri riski yüksektir. Bu nedenle, tip-2 diyabete sahip olan kadınlarda, rahim kanseri riski takip edilmesi gereken bir konudur.
Polikistik over sendromunda östrojen salgılama oranı fazla
Rahim kanserini kesin olarak önlemek mümkün değildir. Ancak alınacak bazı tedbirler mevcuttur. Rahim kanseri riskine karşı belli konulara dikkat etmek, bu riski minimize edebilir. Rahim kanserini engelleme konusunda dikkate alınması gereken konular şu şekildedir:
Rahim kanserinin tedavisinde, uygulanacak tedavinin yan etkileri, hastanın yaşı, doğurganlık üzerindeki etkileri gibi birçok faktör göz önüne alınır. Bu doğrultuda, hastanın tıbbi hikayesi ve doktorun kararına göre, rahim kanserinde tedavi metotları şu şekildedir:
Rahim kanseri
Hamilelik fotoğraflarınızı İnstagram'da #hamileykenben hashtag’i ile paylaşın, anasayfamızda size ve bebeğinize yer verelim :) Fotoğraflarınız editör onayından sonra sitemizde yer almaktadır.