Hamilelikte Alerji ve Belirtileri

Hamilelikte alerji kaşıntı yapar mı?

Hamilelikte alerji nedeniyle bazı anne adaylarında cilt kaşıntısı sorunu yaşanabilir. Bu kaşıntı karın bölgesinde ise, bu muhtemelen gerilen karın derisindeki çatlaklar nedeniyle oluşabilir. Ancak bazı kaşıntıların nedeni alerjik etkenler olabilir. Özellikle kaşıntı ile birlikte gaz sorunu, bulantı ve kusmada oluyorsa, mutlaka doktora gidilmelidir.

Hamilelikte Alerji ve Belirtileri

Hamilelikte alerji birazda anne adayının yapısal özelliklerinden kaynaklanır. Hamilelik döneminde kadının bağışıklık sistemi doğal olarak baskılanır. Anne karnındaki bebeğin bağışıklık sistemi tarafından bir yabancı olarak algılanmaması buna bağlıdır. Gebelik süresince bu etki devam eder. Bu durum aynı zamanda anne adayında başka alerjik etkilerin çıkmasına da engel olabilir. Buna rağmen hamilelikte alerji yine meydana gelebilir.

Daha önceden anne adayında alerjik reaksiyonlar bu dönemde etkisini yitirebilir. Fakat bazı hallerde değişik alerjenler yüzünden hamilelikte alerji sorunu da yaşanabilir. İnsanların değişik alerjik maddelere karşı tepki vermesi normaldir. Bunlar solunumla, ciltle temasla, besinlerle etkili olabilir. Evcil hayvanların tüylerine karşı, ev akarlarına karşı, bahçe çimlerine karşı ya da farklı bir maddeye karşı alerji meydana gelebilir. Deterjanlar, takılar, değişik yiyecekler, yünlü kıyafetler, tüyler gibi etkenlerde alerjiye yol açabilir.

Hamilelikte alerji belirtileri
Normalde hamilelikte alerji sorunu düşük oranda yaşanır. Görülen alerjilerde genellikle temas edilen bir maddeye karşı olur. Bunun nedeni hamilelikte plasentanın ürettiği bir maddenin, alerjiyle oluşan histamin maddesini parçalayarak yok etmesidir. Bu doğal işleyiş tamamen bebeğin korunması içindir. Özellikle alerjik bünyesi olan anne adayları hamileliği boyunca rahat eder. Hamilelikte alerji bu nedenle içerden gelen bir tepkiyle değil, dışarıdan temasla oluşan tepkiyle ortaya çıkar. Ciltte temas yüzünden bölgesel kızarıklık, kabarıklık, kaşınma, burun akıntısı, yanma, kızarıklık gibi belirtiler ortaya çıkar.

Hamilelikte alerji testi olur mu?

Hamilelikte alerji testinin yapılıp yapılmaması konusunda herhangi bir araştırma bulunmamaktadır. Cilde temas edecek alerjik etkenler yüzünden ve testin sonucuna göre uygulanacak alerjinin tedavisi de hamilelik döneminde uygun görülmemektedir. Hamilelik döneminde böyle testlerin yapılması uygun görülmediği için, hamilelik sonrasında yapılması daha doğrudur. Yine de anne adayının daha önceki alerji öyküsü dikkate alınarak, gereken önlemler alınır. Ancak alerji tedavisi hamilelik sonrasına ertelenir.

Hamilelikte alerji tedavisi

Hamilelikte ağır bir tabloyla seyreden alerjik bir durum bulunuyorsa ya da hamilelikten önce var olan ve tedavisi süren alerjik bir surum varsa, hastanın tedavisi doktor kontrolünde takibi yapılarak devam ettirilebilir. Tedavide ilaç dozları da hamileliğe uygun şekilde ayarlanır. Ciltte alerjik etkiler bulunuyorsa, bunun için uygun pomatlar kullanılarak tedavi sürdürülür. Bu süreçte gebe kadın yakından takip edilir.

Hamilelikte alerji belirtileri burun akıntısı, kızarma, gözlerde akıntı ve kızarıklık olarak görülüyorsa, tedavide damla kullanılabilir. Bu ilaçların dozları da hamileliğe uygun şekilde doktor tarafından belirlenir. Alerjik etkilere karşı hamile olanların kendi bildiğince ilaç kullanması son derece sakıncalıdır.

Hamilelikte alerji yapabilen yiyecekler nelerdir?

Hamilelikte alerjiye yol açan bazı yiyecekler olabilir. Bu besinlerin çoğu hamilelik dışında da alerjik etkiye neden olabilir. Bu yiyecekler arasında en etkili olanlar arasında inek sütü, çilek, yumurta, deniz ürünleri, mısır, portakal, çikolata, yer fıstığı sayılabilir. Yiyeceklerden kaynaklı alerjik belirtiler hemen etkisini gösterir ve dışarıdan da hemen fark edilir. Alerji yapan yiyeceğin tüketilmesinden sonra ya da sindirime geçtiği anda şiddetli olan belirtiler ortaya çıkabilir.

Hamilelik öncesinde alerji öyküsü olan kadınların bunu doktoruyla paylaşmalı ve gereken tedbirler alınmalıdır. Hamilelik sırasında da bu alerjik etkenlerden uzak kalınmalıdır.

Hamilelikte alerji bebeğe zararlı olur mu?

Hamilelikte ortaya çıkan alerji anne karnındaki bebeğe zararlı olmaz. Fakat alerji astım gibi ciddi sorunlara yol açarsa ve bu durum kontrol altın alınamazsa, bebek içinde riskli durumlar söz konusu olabilir. Bunun yanında alerjik cilt reaksiyonları, rinit gibi tepkilerde bebeğe zararlı değildir. Bu durumda solunum sorunları anne adayına zararlı olabilir. Hamilelik sürecinde kadın daha fazla zorluk çekebilir. Hamile kadınlarda erken doğum, düşük, bebeğin düşük kilolu doğması gibi sorunlar yaşanabilir. Bu yüzden astım sorunu bulunan anne adayların özel olarak izlenmesi daha doğrudur. Bu anne adayları evcil hayvanlardan, sigara içilen yerlerden, kirli havadan, tozlardan, ev akarlarından uzak durmalıdır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

#hamileykenben

Hamilelik fotoğraflarınızı İnstagram'da #hamileykenben hashtag’i ile paylaşın, anasayfamızda size ve bebeğinize yer verelim :) Fotoğraflarınız editör onayından sonra sitemizde yer almaktadır.

MAİL ABONELİĞİ
Bu site, sağlık hizmeti vermemektedir, sitedeki bilgiler tıbbi bir öneri yerine geçmez ve sadece bilgi amaçlıdır. Hastalıkların tanı ve tedavileri yalnızca uzman doktorlar tarafından gerçekleştirilebilir.