Hamilelikte Çalışma Ve İş Koşulları
Rahim Filmi (Histerosalpingografi, HSG) Nedir ve Kimlere Uygulanır?
Tıbbi literatürde histerosalpingografi olarak geçmekte olan rahim filmi, HSG dijital kollu röntgen cihazı aracılığıyla gerçekleştirilir. Rahim filmi, ilaç aracılığıyla ağrısız bir şekilde gerçekleştirilebilmektedir. Rahim filminin başlıca uygulanma amacı çocuk sahibi olmak isteyen hastalardaki tüplerin geçirgenlik düzeyinin incelenmesi olarak bilinmektedir.
İlaçlı rahim filmi işlemi kontrast sıvı verilmesi aracılığıyla gerçekleşmektedir. Histerosalpingografi adet döngüsünün tamamlanmasından birkaç gün sonra uygulanmaktadır. Adet kanamaları devam ettiği süre boyunca rahim filminin çekilmesi tehlikeli olabilmektedir. Rahim filminin hamileyken kesinlikle çekilmemesi gerekmektedir. Adet döngüsünün tamamlanmasından sonra 10-15 gün sonrasında hamileliğin görülmesi mümkündür. Hamilelik esnasında histerosalpingografi çektirmek fetusa zarar verebilmektedir. Bu nedenle adet döngüsü bittikten bir veya iki gün sonra histerosalpingografi çektirilmesi tavsiye edilmektedir.
İlaçlı Rahim ve Tüp Filmi (Histerosalpingografi) Öncesinde Neler Yapmak Gerekmektedir?
Histerosalpingografi için kişinin uygulamanın gerçekleşeceği gün aç olmasına gerek yoktur. Histerosalpingografi sırasında genel olarak anestezi uygulanması gerekmemektedir. Fakat doktor tarafından anestezi uygulanmasına karar verildiği takdirde kişinin işlem öncesi en az 6 saat boyunca aç kalması gerekmektedir.
Bunun yanı sıra kişinin işlem öncesi herhangi bir ilaç kullanması da gerekmemektedir. Doktor kararına bağlı olarak hastanın ağrı kesici kullanabilmesi mümkündür. Fakat mutlaka işlemi gerçekleştirecek doktorun bilgisinin olması gerekmektedir. Karar verildiği takdirde işlemden yarım saat öncesinde hasta ağrı kesici alabilmektedir.
Histerosalpingografi (İlaçlı Rahim Filmi) Nasıl Gerçekleştirilir?
Özellikle gebe kalmak isteyen kadınlarda tüplerin geçirgenliğini öğrenmek sebebiyle gerçekleştirilen histerosalpingografi uygulamasının aşamaları şu şekilde sıralanabilmektedir;
Histerosalpingografi (İlaçlı Rahim Filmi) Sonucu Ne Zaman Alınır?
Rahim filmi çekimi işlemi yaklaşık olarak on dakika sürmektedir. Rahim filmi çekildikten sonra sonuçların alınması ise yaklaşık olarak on beş dakika sürebilmektedir. Sonuçlar siyah röntgen kağıtlarına bastırılmaktadır. Rapor radyoloji uzmanı tarafından yazılmaktadır. Kadın doğum uzmanı tarafından herhangi bir rapor yazılmamaktadır. Radyoloji uzmanı tarafından yazılmakta olan rapor yaklaşık bir veya iki saat içerisinde kadın doğum uzmanına ulaştırılabilmektedir. Kadın doğum uzmanı tarafından histerosalpingografi işlemi sırasında elde edilen çekimler ve radyoloji uzmanının yazmış olduğu rapor değerlendirilip hastaya iletilmektedir. İşlem ve değerlendirmeler sonucunda gerekli olan tedavi yöntemlerine başvurulabilmektedir.
Histerosalpingografi (İlaçlı Rahim Filmi) Yan Etkileri Nelerdir?
Her işlemde bulunduğu gibi ilaçlı rahim filmi işleminde de birtakım yan etkiler bulunabilmektedir. Görülebilecek en sık yan etkilerin enfeksiyon ve alerjiler olduğu bilinmektedir. İşlem sonrasında her 100 hastadan 1’inde enfeksiyon durumunun görüldüğü bilinmektedir. Risklerin oldukça düşük olması sebebiyle antibiyotik tedavisi uygulanması doktor tarafından tercih edilmemektedir. İşlemin uygulanacağı kişide mitral kapak rahatsızlığının görülmesi durumunda, enfeksiyon riskini azaltmak için işlemden bir gün öncesinde hastanın antibiyotik kullanımına başlaması ve antibiyotik kullanımının dört gün boyunca sürmesi gerekmektedir. Bunun yanı sıra suda eriyen kontrast maddeler, işlem sırasında alerjilerin oluşmasını engelleyebilmektedir. Suda eriyen kontrast maddelerin kullanımına doktor tarafından karar verilebilmektedir.
Hamilelik fotoğraflarınızı İnstagram'da #hamileykenben hashtag’i ile paylaşın, anasayfamızda size ve bebeğinize yer verelim :) Fotoğraflarınız editör onayından sonra sitemizde yer almaktadır.