Hamilelikte Burun Kanaması Neden Olur? Tehlikeli Midir?
Kordon Nedir?
Bebek anne rahminde gelişmeye başladıktan sonra besinleri ve gerekli olan unsurları alması için göbek bağı olarak da bilinmekte olan kordon oluşur. Bu yapı sayesinde bebek ve annenin kanı birbirine karışmadan gerekli olan besin aktarımları yapılmış olur. Anne kanında oluşan hastalıklara karşı bebeği korumak için se kordon bağının yapmış olduğu işlevler oldukça büyük önem taşımaktadır.
Anne rahminde bebek oluştuktan sonra bebeğin ilk hücreleri bölünmeye ve büyümeye başlar. Bu evredeki hücrelere ise kök hücre adı verilmektedir. Kök hücreler sayesinde son zamanlarda birçok farklı alanda tedaviler yapılacağı tıp alanının en önemli araştırma konuları haline gelmiştir. Bebek ilk oluştuğu anda alınmakta olan bu kök hücreler gerekli şartlara sahip olan laboratuvar koşullarında saklanarak daha sonra hastalıkların tedavisinde kullanılıyor. Bebeğin kendi hücreleri olduğu için kök hücrelerin ilerde bedene uymaması gibi bir durum da söz konusu değildir. Kök hücre tedavisi bu kadarı yaygın hale gelmeden önce ülkemizde ve dış ülkelerde hücreleri saklamak için oldukça yüksek miktarda paralara sahip olmanız gerekiyordu. Fakat son zamanlarda tıp alanında yaşanan gelişmeler ile beraber günümüzde çok daha uygun fiyatlara kök hücreleri saklamak mümkün oluyor. Kök hücre tedavisi uygulamak için hamile kaldıktan kısa bir süre sonra bebeğin hücrelerinin ayrılması gerekiyor. Bu işlemleri kısa zaman için yapmazsanız hücreler zamanla farklılaşacak ve kök hücre özelliğini kaybedecektir.
Kordon Kanı Nedir?
Kordon kanı da aslında kök hücreler ile oldukça yakın özelliklere sahiptir. Anne ve bebek arasında bulunmakta olan bu kan sayesinde çeşitli hastalıklara tedaviler üretilmeye devam ediyor. Özellikle de ilik kanseri gibi tedavisi için dışarıdan destek alınması gereken durumlarda kordon kanı hastalıkların tedavisi için kullanılabilir. Kordon kanından faydalanmak için gerekli şartlarda bu hücreleri saklamak gerekiyor. Kordon kanı saklanırsa, ilerki yaşlarda meydana gelecek olan hastalıklar için %100 uyum sağlayacaktır. Bu oran ise kardeşler arasında, %75 civarına düşmektedir. Kordon kanı saklamak isterseniz de yaşam bankaları adı verilmekte olan bölgelerde kordon kanını saklayabilirsiniz. Tabi ki uygun şartlarda bu saklamaları yapabilmek için belirli bir ücret ödemeniz de gerekecektir.
Kordon Kanı Tedavisi Hangi Hastalıklarda Kullanılır?
Kordon kanı genel olarak çeşitli kanser türlerini tedavi etmek için kullanılıyor. Lösemi kanseri son zamanlarda sık sık ortaya çıkan ve tedavisi zor olan kanser türleri arasında yer alıyor. Fakat kordon kanı sayesinde lösemi kanseri için de kısa sürede tedaviler uygulamak mümkün oluyor. Kanser hastalığına karşı yapılmakta olan çalışmalar her ne kadar yoğun olarak devam etse de yine de tam olarak tedavisinin mümkün olduğunu söylemek mümkün değil. Bu yüzden de kendi hücrelerinizi saklamak, kanser tedavisi sırasında oluşacak olan başarı oranını kat kat arttıracak ve çok daha kısa süre içinde tedavi olmanıza sebep olacaktır. Eğer kendi hücreleriniz yoksa, uzun bir süre boyunca dışardan yapılacak olan yardımları beklemek zorunda kalabilirsiniz. Günümüzde ise kendinize uygun olan dokuyu bularak nakil yaptırmak veya tedavi yöntemlerini uygulamak ne yazık ki çok düşük bir ihtimal olarak karşımıza çıkıyor. Kordon kanını sakladıktan sonra ilerleyen yıllarda nakil bekleyen kişiler için aynı zamanda bir umut eli de olabilirsiniz.
Kordon Kanı Nakli
Kordon kanı nakli yapılabilen unsurlar arasında yer alıyor fakat ne yazık ki ülkemizde ve dünya genelinde tüm hastaları tedavi edecek kadar fazla kordon kanı bulunmuyor. Oldukça zor şartlar altında saklanan kordon kanını elde etmek için de aylar öncesinden randevu alarak sıraya girmek gerekiyor. Eğer sıraya girdiyseniz ve sıra size geldiyse sizin dokunuz ile uyumlu olan bir kordon kanı bulunduğu zaman nakil işlemleri hızlı bir şekilde başlayacaktır. Kordon kanı için sıraya girmek için de bazı özel hastanelere gitmeniz gerekiyor. Her hastanede ne yazık ki sıraya girmek mümkün olmuyor. Özellikle tıp alanında çalışmalar yapan üniversiteler tarafından son zamanlarda kordon kanı bulmak ile ilgili olarak yapılan araştırmalar hız kazanmış durumda. Bankalardan sürekli olarak kordon kanı beklemek ne yazık ki hem maddi olarak hem de psikolojik olarak oldukça zordur. Bu yüzden de yeni doğmuş bebekler için kordon kanının saklanması gerekliliği sonra zamanlarda birçok kişiye söylenir oldu. Eğer siz de dünyaya bir bebek getirecekseniz ve ileri yaşlarda onun hayatını güven altına almak istiyorsanız mutlaka kordon kanını saklamanızı tavsiye ediyoruz. Böylece başına gelecek olan herhangi bir hastalık sonucunda nakil beklemek yerine saklanmakta olan kordon kanını kullanabilir ve yaşamış olduğu hastalığı kısa süre içinde %100 uyumla tedavi edebilir. Bunun yanı sıra ise kordon nakli beklemekte olan kişilere de yardımcı olmak isterseniz yapabileceğiniz birçok şey var. Bunlardan en önemlisi kordon kanı arayan kişiler için kendi bebeğinizin doku uyumunu kontrol ettirebilir ve uyması halinde sizin de izninizle bağış yapabilirsiniz. Unutmayın ki organ nakline benzer olarak işlemekte olan bu sistem sayesinde siz de hayata tutunmaya çalışan bireyler için yaşam kaynağı olabilirsiniz.
Türkiye’de Kordon Kanı
Ülkemizde son zamanlarda tıp alanında yapılan gelişmeler sayesinde kordon kanı ile ilgili olarak da çeşitli ilerlemeler kayıt edildi. Kordon kanını saklamak için gerekli olan teknolojiler her hastanede bulunmadığı için bu işlemleri yapmak istiyorsanız genellikle Ankara ve İstanbul gibi şehirlere giderek bu şekilde işlemleri tamamlamanız gerekiyor. Eğer yurt dışına çıkmak gibi bir imkânınız varsa da mutlaka bu avantajları da göz önünde bulundurmanızı tavsiye ediyoruz. Çünkü yurt dışında yapılan çalışmalar ülkemize göre biraz daha ilerde olduğu için işlemleri çok daha profesyonel bir şekilde yaptırabilirsiniz.
Hamilelik fotoğraflarınızı İnstagram'da #hamileykenben hashtag’i ile paylaşın, anasayfamızda size ve bebeğinize yer verelim :) Fotoğraflarınız editör onayından sonra sitemizde yer almaktadır.