Adet kanı nereden gelir?
Menopozda Hamilelikten Korunmak Gerekir Mi?
Menopoz genellikle 40’lı yaşlarda adet düzensizliğinin meydana geldiği ve daha sonra tamamen adet görülmeyen dönemi ifade etmektedir. Adet döngüsünün başlamasıyla kadın vücudu doğurganlık için uygun hale gelir. Menopoz başlangıcıyla birlikte ilk yıl içerisinde adet döngüsünün tamamen bitmesi gerekmektedir. İlk yıl sonrasında kadın vücudu gebelik için uygun olmayacaktır ve bu nedenle herhangi bir gebelikten korunma yöntemine başvurmak gerekmemektedir.
Menopoz döneminin ilk yılında adet döngüsü tam olarak bitmeyeceği için gebelik planlaması yapmayan kadınların korunma yöntemlerine başvurmaları gerekebilmektedir. Bu ilk yılda yumurtalıklarda salgılanmakta olan hormonların azalması ve kanda 10-15 mIU/ml olması gereken FSH değerinin yükselmesi durumunda hamile kalma şansı yoktur. Hormonların ve FSH değerlerinin normal değerlerde olması durumunda menopozun ilk yılında hamile kalma ihtimali mevcuttur. Bu nedenle gebe kalma planı yapmayan kadınların menopozun ilk senesinde doğum kontrol yöntemlerini kullanmaları tavsiye edilmektedir. Gebelik istenmediği takdirde uzmanlar tarafından yumurtlama döneminin devam ettiği süreç boyunca doğum kontrol yöntemlerinin kullanılması tavsiye edilmektedir.
40 yaş üzeri kadınlarda menopozun hamile kalamama durumunda tek etken olduğu düşünülmemelidir. Hamile kalma durumunu doğrudan etkileyen en temel etken yumurtalık rezervlerinin varlığıdır. 40 yaş üzeri kadınların hamile kalamaması durumunda adet düzensizliği ve hormonlarla ilgili olan problemler varsa menopoz döneminin başlamak üzere olduğu ve bu nedenle gebe kalınamadığı düşünülebilir. Hormon değerlerinin normal olduğu durumlarda kadınlarda adet düzensizliği görülmese dahi kadının menopoz başlangıcında olduğu kesin bir şekilde söylenemez.
Tüp bebek yöntemi ile hamilelik düşünen kadınlarda hormon dengesinin bozulmamış olması gerekmektedir. Bunun yanı sıra kadınların kronik hastalıklara da sahip olmaması gerekmektedir.
Menopoz Öncesinde Hangi Yöntemlerle Gebelikten Korunma Sağlanabilir?
40’lı yaşlarla birlikte başlamakla birlikte menopozun başlama yaşı her kadında farklılık gösterebilmektedir. Bu durum yumurtalık rezervlerinin tükenmesi ile doğrudan bağlantılıdır. 40’lı yaşlarla birlikte adet düzensizliğinin görülmeye başlandığı ilk dönemde korunma yöntemlerinin bırakılmamış olması gerekmektedir. Bu yüzden gebelik istemeyen kadınların menopoz öncesinde uygulayabileceği birtakım korunma yöntemleri kullanmaları tavsiye edilmektedir. Başlıca önerilen doğum korunma yöntemleri ise şu şekilde sıralanabilmektedir;
Aynı zamanda menopoz döneminde doğum kontrol yöntemlerini kullanmak isteyen kadınlara da spiral ve tüp bağlama yöntemleri önerilmektedir. Doğum kontrol hapları 35 yaş üzerinde olan kadınlara önerilmemektedir. Aynı zamanda sigara kullanan kadınlara da doğum kontrol haplarının kullanımı tavsiye edilmemektedir. Kadınlarda yaş ilerledikçe yumurtlama takibinin güven oranı azalmaktadır. Bu nedenle 40 yaş sonrasında yumurtlama takibinin güvenilir olmadığı bilinmektedir.
Kimler Menopoz Döneminde Gebelikten Korunma Yöntemlerine Başvurmalıdır?
Menopoz döneminde gebe kalmak istemeyen özellikle 50 yaş altında olan kadınların doğum kontrol yöntemlerine başvurmaları tavsiye edilmektedir. Aynı zamanda kadınlara, özellikle menopozun başlangıcının üzerinden hiç adet görmeden 2 yıl geçtikten sonra doğum kontrol yöntemlerini tamamen bırakmaları tavsiye edilmektedir. 50 yaş üzerinde menopoz dönemi başlayan kadınların ise tamamen adet döngüsü bittikten 6 ay sonra herhangi bir doğum kontrol yöntemi kullanmaları tavsiye edilmez.
45 yaş üzeri olan her 100 kadından 5’inde gebe kalma ihtimalinin olduğu bilinmektedir. 50 yaş üzeri olan kadınlarda ise hamilelik ihtimalinin %1’e kadar düştüğü biliniyor. 50 yaş üzerinde hamile kalınsa dahi hem anne hem bebek için birtakım problemlerin meydana geldiği bilinmektedir.
Tüm bunlarla birlikte menopoz döneminde alınan hormon ilaçları kesinlikle doğum kontrol yöntemi olarak kullanılmamalıdır. Hormon ilaçları yalnızca menopoz dönemiyle birlikte görülen şikâyetlerin azaltılması için kullanılmalıdır.
Hamilelik fotoğraflarınızı İnstagram'da #hamileykenben hashtag’i ile paylaşın, anasayfamızda size ve bebeğinize yer verelim :) Fotoğraflarınız editör onayından sonra sitemizde yer almaktadır.