Gebelikte Ayrıntılı Ultrason Şart Mı? Neden İstenir?
Myomektomi operasyonu myom çıkarılması anlamına gelen tıbbi bir terimdir.
Myomektomi işlemi rahmin dokusunu bozmadan tedavi edilmesine olanak tanıyan cerrahi bir operasyondur. Özellikle genç yaştaki kadın hastalara uygulanan bu yöntem rahim alınması (histerektomi) operasyonunu engellemek amacıyla da uygulanmaktadır. Bu operasyona dair detayları içeriğin devamında bulabilirsiniz.
Myomektomi Nedir?
Rahim içerisine yerleşmiş olan myomların rahmin dokusunu bozmaya fırsat vermeden alınması işlemine myomektomi adı verilmektedir. Bu işlem rahmin alınması (histerektomi) işlemini ortadan kaldırma ihtimaline sahip olduğu için genç hastalara uygulanan bir tedavi yöntemidir. Myomlar iyi huylu kitleler olarak adlandırılırlar. Ancak bazıları kısırlığa, aşırı kanamalara sebep olabilir. Bu durumda cerrahi operasyonla alınmaları gerekmektedir. Myomektomi operasyonu laparotomi (açık ameliyat) ya da laparoskopi (kapalı ameliyat) yöntemiyle uygulanabilir. Hastaya hangi yöntemin uygulanması gerektiğine hastanın tahlil sonuçları ve myomlara dair bulgular yön vermektedir.
Mymomektomi işlemi esnasında rahim duvarına kesi atılır. Bu kesilerin sayısı her operasyona göre farklılıklar gösterebilir. Daha sonra myomlar çıkarılarak alınır. Myomların geride bırakmış olduğu boşluklar ise dikilerek operasyon tamamlanır. Rahmin dokusu herhangi bir zarar görmezken rahim duvarındaki bütünlük sekteye uğrayabilir.
Myomektomi işleminden sonra hastaların gebe kalmaları mümkün olabilmektedir. Bu işlemi yaptıran her iki kadından biri tekrar hamile kalabilmektedir. Özellikle 20 ila 35 yaş aralığındaki kadınların myomektomi operasyonu sonrasında hamile kalma olasılıkları daha yüksektir. myomektomi operasyonu geçirmiş olan her 10 kadından 8’i tedavi gerekmeksizin hamile kalabilmektedir. Myomektomi operasyonu, öncesine göre daha az düşük yapma ihtimali de taşımaktadır. Myomektomi operasyonu sonrası hastaların doğum şeklinin çoğunlukla sezaryen olarak belirlenmesi tavsiye edilmektedir. Bunun nedeni ise myomektomi operasyonu sebebiyle rahim duvarındaki bozulmadır. Rahmin yırtılma ihtimali göz önünde bulundurulduğu için böyle bir risk göze alınmaz. Bu nedenle myomektomi operasyonu sonrası çoğunlukla sezaryen doğum şekli tercih edilir.
Myomektomi Ameliyatının Riskleri Nelerdir?
Myomektomi operasyonu da diğer tüm operasyonlarda olduğu gibi birtakım riskler barındırır. Bu risklerin ihtimalini düşük tutmak için tecrübeli ve teknik donanıma sahip bir cerrah tercihi yapmaya özen göstermek gerekir.
Hamilelik fotoğraflarınızı İnstagram'da #hamileykenben hashtag’i ile paylaşın, anasayfamızda size ve bebeğinize yer verelim :) Fotoğraflarınız editör onayından sonra sitemizde yer almaktadır.
1 Yorum
genc kızlarımız daha evlenmemiş kızlarımızın histerektomi ameliyatı ile rahminin alınması hayatının kararmasına sebep oluyor myonmektomi ameliyatı ile tamir edilmesi gayet iyi birsey dogruganlıgımız devam ediyor hiç olmassa