Hamilelikte Egzersiz Nasıl Yapılır?
Oruç ve Hamilelik
Hamilelik sırasında annenin vücuduna giren besinlerin büyük bir bölümü kan yolu ile bebeğe de dışında için günlük hayatta alınan gıdaların besin değerleri büyük önem taşıyor. Birçok doktor tarafından söylenen durum şudur ki, eğer hamilelik sürecinde bir bayan oruç tutmak isterse bu duruma belli bir süre ara vermek gerekiyor. Oruç tutarken vücuda uzun süre boyunca besin maddesi girmediği için bebeğin sağlıklı bir şekilde beslenmesi kimi zaman zora girebiliyor.
Tüp Bebek Tedavisi ve Oruç
Tüp bebek tedavisi sırasında anne sürekli olarak doktor kontrollerinden geçecek olduğu için bu kontroller sırasında vücuda belli miktarlarda ilaç enjekte edilir. Kullanılmakta olan bu ilaçların bazıları direkt olarak enjeksiyon yöntemi ile derinin alt bölümlerine enjekte edilirken bazıları ise hap şeklinde vücuda alınmalıdır. Bahsetmiş olduğumuz bu ilaçlar tedavinin başarılı olabilmesi açısından oldukça büyük önem taşıdığı için oruç tutmak ne yazık ki tedavi süreci boyunca mümkün değildir. Aynı zamanda uzun süre boyunca aç kalmak da vücutta doğal olarak stres ve gerginlik gibi duygularını ortaya çıkmasına sebep olur. Bu gerginlik sonucu dolaylı yoldan psikolojik olarak kişileri bunalıma sokacağı için tedavinin gerçekleşmesi konusunda büyük önem taşıyan hormonları da olumsuz olarak etkileyebilir. Eğer anne adayı mutlaka oruç tutmak istiyorsa ve aynı zamanda tüp bebek tedavisi uyguluyorsa kullanılmakta olan iğneleri iftar yaptıktan sonra hemen alması gerekmektedir. Sonuç olarak kadınların tüp bebek tedavisi sırasında oruç tutması, başarıyı dolaylı yollardan etkileyebiliyor. Bahsetmiş olduğumuz bu durum baba adayları için geçerli değildir. Erkekler oruç tutsa bile vücutta gerçekleşmekte olan sperm üretimi her zaman olduğu gibi devam edecektir. Aynı zamanda tüp bebek tedavisi sırasında erkeklere herhangi bir ilaç tedavisi yapılmadığı için oruç tutmalarında herhangi bir sakınca yoktur.
Oruç ve Üreme Hücresi Kalitesi
Üreme hücrelerinin büyük bir bölümü proteinlerden oluştur ve proteini günlük olarak tüketmiş olduğumuz besinlerden alırız. Ramazan sırasında oruç tutarken gün boyunca vücuda herhangi bir besin gelmeyeceği için üreme hücrelerinin kalitesinde belirli miktarlarda düşüş yaşanabilir. Kalitede yaşanmakta olan bu düşüşten dolayı tüp bebek tedavisi uygulanıyor olsa bile başarı şansı ciddi anlamda azalabilir. Çünkü babadan alınmış olan sperm hücrelerinin yumurta içerisine girmesi ve başarılı bir şekilde zigot hücresi meydana getirmesi gerekiyor. Sperm ile yumurta hücresinin içerisinde bulunan besin maddelerinin yetersiz olması başarılı bir şekilde döllenme şansını ciddi anlamda azaltacaktır. Bununla beraber zigot gübresi anne rahmi içerisinde yerleştirildikten sonra belirli bir süre boyunca yumurta içerisinde hazır halde beklemekte olan besinlerden beslenir. Eğer yumurtanın içerisinde bulunmakta olan protein, oluşan bebeğin yeteri kadar gelişebilmesi için yeterli değilse buradaki besinler bittikten sonra vücut doğal olarak embriyo hücresini dışarı atmayı isteyecektir. Eğer vücut, içerisinde bulunmakta olan hücreleri kabul etmez ve dışarıya atmak isterse bu durum halk arasında düşük olarak bilinir.
Anne Adayı Hem Oruç Tutmak Hem De Tedaviye Devam Etmek İstiyorsa..
Eğer anne adayı tüp bebek tedavisi sırasında mutlaka oruç tutmak istiyorsa ve doktorlara bu şekilde isteklerini beyan ediyorsa, dikkat edilmesi gereken birkaç önemli unsur vardır. İlk olarak tüp bebek tedavisi uygulanırken vücuttaki hormonların yeteri kadar fazla olması başarının artması için gerekli olan şartlar arasında yer alıyor. Eğer oruç tutarken vücuda yeteri kadar protein, karbonhidrat ve yağ alımı yapılmaz ise yazık ki yumurta hücreleri olması gerekenden çok daha az gelişmiş bir şekilde meydana gelecektir. Eğer tüp bebek tedavisinin başarılı olmasını ve aynı zamanda oruç tutmayı istiyorsanız diyetisyen tarafından özel olarak hazırlamış olduğu programları uygulamak gerekiyor. Hazırlanmış olan bu programlar günlük olarak ihtiyacınız olan protein, karbonhidrat ve yağ oranını tam olarak verilebileceği için listede yer alan besinler ile beslenmek vücudun ihtiyaçları karşılamak için yeterli olacaktır. Fakat diyet programına uygularken eğer kendi bildikleriniz doğrultusunda hareket ederseniz ve tam olarak listeye uyumayı reddederseniz vücuttaki besin değerleri ciddi anlamda düşebileceği için tüp bebek tedavilerinde başarısızlık olması kuvvetle muhtemel olacaktır.
Baba Adayları ve Oruç
Anne adaylarının vücudunda bulunması gereken besin değerlerinin oruç sırasında da ciddi anlamda önemli olduğundan bahsetmiştik. Aynı durum tüp bebek tedavisi uygulamak de olan babalar için geçerli olmuyor. Eğer tüp bebek tedavisi uygulanırken baba adaylar oruç tutmak isterse bunda herhangi bir sakınca yoktur. Çünkü tedavi süreci boyunca babalardan sadece bir defa sperm hücresi alınacaktır ve vücuttan alınmış olan bu hücreler sayısal olarak milyonlara ulaşabilmektedir. Yumurta hücresi gibi sadece bir adet sperm hücresi alınmadığı için doğal olarak babadan elde edilebilecek olan sağlıklı üreme hücrelerinin başarılı olma ihtimalleri çok daha yüksektir. Fakat babadan sperm alınması gereken bazı önemli günler olabilir. Bahsetmiş olduğumuz bu günlerde vücuttan sperm çıkacağı için tedavinin gerçekleşeceği günlerde oruç tutulamaz. Fakat sperm alındıktan sonra ertesi gün bile tekrar oruç tutmaya başlamakta herhangi bir olumsuz etki olmayacaktır.
Oruç Tutarken Mikroenjeksiyon Tedavisi Yapılır Mı?
Mikro enjeksiyon tedavisi bildiğiniz gibi daha önce de bahsettiğimiz şekilde sperm hücreleri arasında en sağlıklı olanın özel bir şekilde seçilmesine dayanır. Bu seçilme sırasında yapılmakta olan tüm işlemler laboratuvar koşullarında ve insan vücudu dışında gerçekleştiği için herhangi bir problem meydana gelmeyecektir. Bununla beraber mikroenjeksiyon yöntemi, alınmış olan sperm hücreleri üzerinde uygulanmakta olan bir yöntem olduğu için az önce bahsetmiş olduğumuz gibi annelerin vücudunda bulunmakta olan besin değerleri, bu tedavi sırasında önem taşımıyor. Sadece babadan sperm alınacağı gün oruç tutamayacak ve bunun dışında kalan bütün günlerde sağlıklı bir şekilde orucunu tutmaya devam edebileceksiniz. Ayrıca annelerin vücudunda bulunmakta olan besin değerlerinin önemi, yumurta hücresi vücuttan alınana kadar geçerliliğini korumaktadır. Eğer yumurta hücresi vücuttan çıktıysa artık oruç tutmaya başlayabilirsiniz. Tabi ki ramazan süreci boyunca vücuda oluşturulmuş olan zigot hücresinin yerleştirilmemesi gerekiyor.
Oruç Tutmak Kısırlığa Sebep Olur Mu?
Halk arasında oruç tutmanın evli çiftler arasındaki sağlık problemlerine sebep olabileceği gibi yanlış bilgiler yer almaktadır. Oruç tutmak hiçbir şekilde üreme hücrelerinin oluşup oluşmaması üzerinde bir etki göstermemektedir. Bu yüzden de oruç tutarken kısır olabilme ihtimali tamamen yanlış bilinmekte olan bilgiler arasında yer alıyor. Oruç tutmak sadece tüp bebek tedavisi uygulanmakta olan anne adayları üzerinde problem çıkarabilmektedir. Bahsetmiş olduğumuz bu problem sadece sağlık şartlarının kötüye gitmesine sebep olacağı için değil, vücuda dışarıdan ilaç gireceği için sakıncalıdır. Uygulanmakta olan ilaçlar düzenli olarak vücut içerisinde gireceği için oruç tutmak mümkün olmayabilir. Eğer mutlaka oruç tutmak istiyorsanız tüp bebek tedavisinde biraz erteleyebilir veya aynı şekilde mutlaka tüp bebek tedavisini yaptırmayı düşünüyorsanız oruç tutma ihtimalini düşünmemeniz gerekmektedir. Konu ile ilgili kesin olarak bilgi almak için aynı zamanda doktorunuza danışabilir ve bu şekilde kesin karar verebilirsiniz. Aynı zamanda doktorunuzdan oruç süreci boyunca ilaç alınıp alınmamasının zorunlu olup olmadığı hakkında detaylı bir şekilde bilgi almanız mümkün olacaktır.
Hamilelik fotoğraflarınızı İnstagram'da #hamileykenben hashtag’i ile paylaşın, anasayfamızda size ve bebeğinize yer verelim :) Fotoğraflarınız editör onayından sonra sitemizde yer almaktadır.