Polip Kısırlık (İnfertilite) Yapar Mı?

Rahim İçerisindeki ve Rahim Ağzındaki Polipler Kısırlık Yapar Mı?

Rahim içerisinde veya rahim ağzında meydana gelmekte olan tümörler polip olarak tanımlanmaktadır. Bir veya birden fazla olacak şekilde görülebilen polipler, genellikle iyi huylu olabilmekle birlikte nadiren ciddi problemlerin doğmasına neden olabilmektedirler. Kısırlık ise bu nadiren meydana gelebilen problemler arasında yer almaktadır.

Polip Kısırlık (İnfertilite) Yapar Mı?

Poliplerin ölçülerinden birkaç milimetreden yirmi santimetreye kadar değişiklikler görülebilmektedir. Poliplerin boyutu büyüdükleri takdirde ciddi sağlık sorunları ortaya çıkabilmektedir. Bu durumlar arasında yer alan kısırlık ise, poliplerin boyutu büyük olduğu takdirde meydana gelebilmektedir.

Rahim içerisinde yer almakta olan polipler endometrial polip olarak tanımlanırlar. Servikal polip ise rahim ağzında meydana gelen polipleri tanımlamaktadır. Genellikle iyi huylu olan bu poliplerden sıklıkla endometrial poliplerin kısırlığa neden olduğu bilinmektedir. Bunun sebebi ise servikal poliplerin genellikle küçük boyutlarda olmasıdır. Servikal poliplerin servikal kanalda yer almaları durumu ise spermlerin geçişine engel olabilmektedir. Bu durum oldukça nadir bir şekilde meydana gelmektedir.

Polip Belirtileri Nelerdir?

Genellikle polipler hiçbir belirti vermemektedirler. Bu durum ise kötü huylu olduğu takdirde erken teşhis ve tedavi edilmesini engelleyecektir. Poliplerin nadiren ortaya çıkan belirtileri başlıca şu şekilde ortaya çıkabilmektedir;

  1. Şiddetli ağrı
  2. Anormal kanamalar
  3. Adet kanamalarının pıhtılı, koyu ve olağandan daha uzun sürede gerçekleşmesi
  4. Ara kanamaların meydana gelmesi

Genellikle belirtiler ile ortaya çıkmamaları sebebiyle polipler, jinekolojik muayene sonucunda tespit edilmektedirler. Bu nedenle kadınların herhangi bir problem yaşamayı beklemeden düzenli jinekolojik kontrole gitmeleri oldukça önemlidir.

Polip Kimlerde Daha Sık Görülür?

Tüm kadınlarda oluşabilen poliplerin, bazı faktörler söz konusu olduğu takdirde ortaya çıkma ihtimalinde artışların meydana geldiği bilinmektedir. Bu faktörler arasında;

  1. 40 yaşın üzerinde olmak
  2. Kalıtımsal faktörler
  3. Ailede polip görülen olan kişilerin bulunması
  4. Ailede meme, rahim ve yumurtalık kanseri görülen kişilerin bulunması
  5. Aşırı yağlı beslenmek
  6. Sigara ve alkol kullanmak
  7. Hareketsiz yaşam
  8. Aşırı kilolu olmak (obezite) gibi durumlar yer almaktadır.

Polip Kısırlığa Neden Olur Mu?

Poliplerin boyutuna göre neden açabileceği durumlarda değişiklikler meydana gelebilmektedir. Rahim içerisinde yer alan küçük poliplerin genellikle kısırlık sebepleri arasında yer almadıkları bilinmektedir. Büyük ölçülere sahip olan polipler ise kısırlığın sebepleri arasında yer almaktadırlar.

Her yüz interfilite hastasından onunda endometrial poliplerin bulunduğu bilinmektedir. Polipler genellikle herhangi bir belirtiyle ortaya çıkmadıkları için sıklıkla kısırlık probleminin nedenleri araştırılırken yapılan muayene ve testler sonucunda tespit edilebilmektedirler. Rahim içerisinde yer almakta olan poliplerin bazı durumlarda embriyonun tutunmasına engel olabildikleri bilinmektedir. Bu durum meydana geldiği takdirde polipler kısırlığa yol açabilmektedirler.

Polipler, genellikle histeroskopi ve sulu utrason gibi uygulamalar sonucunda tespit edilmektedir. Rahim içerisinde yer alan polipler ile kısırlık arasındaki ilişkiye dair görüşler şu şekilde sıralanabilmektedir;

  1. Poliplerin çıkartılması tüp bebek sahibi olma ihtimalini arttırmaktadır.
  2. 2 santimetreden küçük polipler kısırlığa neden olmamaktadır.
  3. 2 santimetreden küçük polipler düşük doğum yapmaya sebep olmamaktadır.
  4. 4-5 santimetre boyutunda olan ve rahim içerisinde yer alan polipler kısırlığa neden olabilmektedirler. Bu poliplerin ameliyatla çıkarılmaları tavsiye edilmektedir.
  5. Kısırlık durumu görülen kişide aşılama ve tüp bebek gibi yöntemlere başvurulacaksa, bu kişilerde polip bulunup bulunmadığı tespit edilmeli ve varsa çıkarılmalıdır.

Yukarıda bulunmakta olan bilgiler sıkça rastlandığı için genel yargı olarak kabul edilmektedir fakat herhangi bir bilimsel dayanağı bulunmamaktadır. Bu nedenle bu durumlarla karşılaştığınız takdirde kadın hastalıkları ve doğum uzmanına danışmanız tavsiye edilmektedir.

Polipler Kansere Dönüşür mü?

Bir çeşit tümör olarak görüldüğü bilinen polipler rahmin içerisinde veya rahim ağzında meydana gelebilmektedirler. Rahim ağzında meydana gelen poliplerin belli bir boyutta olmaları ile büyüme ihtimallerinin olmaması, kısırlık gibi ciddi sorunların görülmemesini sağlamaktadır. Rahim içerisinde yer alan polipler ise belli bir büyüklükte iseler kısırlığa neden olabilmektedirler. Her yüz polipten yalnızca ikisinin kansere dönüştüğü bilinmektedir. Bu oran oldukça düşük olmakla birlikte bazı faktörler sonucunda kişilerde poliplerin kansere dönüşme oranında artışın görülebildiği söylenebilir. Bu faktörler arasında yaşın ilerlemesi, poliplerin büyük boyutta olmaları ve tamoksifen kullanımı gibi unsurlar yer almaktadır. Genel olarak iyi huylu olan poliplerin, kansere dönüşme ihtimallerini değerlendirmek amacıyla patoloji gerçekleştirilebilir. Histeroskopi aracılığıyla polipler alınır ve gerekli incelemeler yapılır. Bu doğrultuda hastaya en uygun tedavi yöntemi belirlenir.

Polip Tanısı Nasıl Konulur?

Genel olarak herhangi bir belirtinin ortaya çıkmasına neden olmayan bu durumun tanısı genellikle kısırlık gibi bir probleme sahip olan kişilere kadın hastalıkları ve doğum uzmanı tarafından yapılan muayene ve tetkikler sonucunda ortaya çıkar. Poliplerin varlığı genellikle histeroskopi ve sulu ultrason aracılığıyla gerçekleştirilmektedir. Bununla birlikte poliplerin rutin jinekolojik muayeneler sonucunda da tanısının konulabilmesi mümkündür.

Polip Tedavisi Nasıl Gerçekleştirilir?

Boyutları küçük olan poliplere yalnızca progesteron verilebilmesi yeterlidir. Poliplerin boyutunun büyük olması ise kadın hastalıkları ve doğum uzmanı tarafından cerrahi işlem yapılmasını gerektirebilir. Cerrahi operasyon aracılığıyla poliplerin çıkarılması mümkündür. Kısırlık gibi problemlere yol açan poliplerin çıkarılması gerekmektedir. Bunun dışında herhangi bir probleme neden olmayan iyi huylu poliplerin vücutta kalmasında herhangi bir sakınca bulunmamaktadır. Histeroskopi yöntemiyle polipleri çıkarma esnasında hasta herhangi bir ağrı hissetmez ve kısa sürede gündelik yaşantısına geri döner.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

#hamileykenben

Hamilelik fotoğraflarınızı İnstagram'da #hamileykenben hashtag’i ile paylaşın, anasayfamızda size ve bebeğinize yer verelim :) Fotoğraflarınız editör onayından sonra sitemizde yer almaktadır.

MAİL ABONELİĞİ
Bu site, sağlık hizmeti vermemektedir, sitedeki bilgiler tıbbi bir öneri yerine geçmez ve sadece bilgi amaçlıdır. Hastalıkların tanı ve tedavileri yalnızca uzman doktorlar tarafından gerçekleştirilebilir.