Yumurta Takibi (Folikül Ölçümü)

Yumurta Takibi, Folikül Takibi, Folikülometri Nedir?

Tıbbi literatürde folikülometri olarak da geçmekte olan folikül takibi, yumurtalıkta büyümekte olan folikülün boyutlarının ölçülmesi amacıyla gerçekleştirilir.

Yumurta Takibi (Folikül Ölçümü)

Yumurtalıkta yer alan folikül, yumurta hücresini içermekte olan kesecikler olarak tanımlanabilmektedir.
Yumurtalıklarda yer almakta olan foliküllerden her ay bir tanesi büyür ve çatlar. Bu çatlamanın sonucunda yumurta hücresi dışarı atılmış olur. Yumurta hücresinin tüpte sperm ile birleşmesi durumunda ise gebelik görülür.
Folikül büyüme takibi sonucunda ideal boyuta gelen foliküle gerekli ilaç verilir veya çatlatma iğnesi yapılır. Bu yöntem, gebelik için oldukça önemlidir.

Yumurta Takibi (Folikül Ölçümü) Nasıl Gerçekleştirilir?
Yumurta takibi (folikül ölçümü), vajinal ultrason veya abdominal pelvik ultrason aracılığıyla gerçekleştirilebilmektedir. Vajinal ultrason, abdominal pelvik ultrasona oranla daha net sonuçların alınmasını sağlaması sebebiyle oldukça sık bir şekilde tercih edilmektedir. Vajinal veya abdominal pelvik ultrason sırasında kişi herhangi bir ağrı veya sancı hissetmez. Oldukça kısa sürede gerçekleştirilen ultrason ile yumurta takibi (folikül ölçümü) hastayı olumsuz bir şekilde etkilemeden tamamlanır.

Yumurta Takibi Neden Yapılır?
Düzenli ve korunmasız en az bir yıl boyunca gerçekleştirilen cinsel ilişkiye rağmen gebeliğin görülmediği durumlarda yumurtlama tedavisine (ovulasyon indüksiyonu) başvurulabilmektedir. Yumurtlama tedavisi ise belli ilaçlar veya iğne ile belli boyuta getirilen yumurtaya çatlatma iğnesinin uygulanması yoluyla gerçekleştirilir. Bu durum için ise ilk olarak yumurtanın ideal boyuta gelip gelmediğine dair takibin yapılması gerekmektedir.
Yumurta takibi, bazı hastalarda yalnızca yumurtlamanın gözlenmesi sebebiyle de gerçekleştirilebilmektedir. Tüm bunlarla birlikte yumurtlama takibine, tüp bebek tedavisine başvuran kişilerde bulunan folikül sayısı ile büyüklüğünü tespit etme amacıyla da başvurulabilmektedir.
Kadınların üreme döneminde oldukları süre boyunca sahip oldukları belli bir folikül miktarı vardır. Korunmasız ve düzenli bir şekilde en az bir yıl boyunca gerçekleştirilen cinsel ilişkiye rağmen gebeliğin elde edilememesi durumunda da kısırlık (infertilite) durumundan şüphelenilebilmektedir. Kısırlıktan şüphelenildiği takdirde ise ilk olarak kişilere ultrason aracılığıyla yumurta takibi işlemi gerçekleştirilir. Yumurta sayısının yetersiz olduğu durumlarda ise farklı yöntemlere başvurulabilir. Bu yöntemler ile gebe kalma ihtimali arttırılmaya çalışılır. Yumurtlama rezervinin olması gerekenden fazla düşük olduğu durumlarda tüp bebek tedavisine başvurulabilmektedir. Gebe kalmada folikül sayısının belirlenmesi ve bunun sonucunda uygun tedavi yönteminin belirlenmesi gebe kalma ihtimalini arttırma amacıyla oldukça önemlidir.

Yumurtlama Belirtileri Nelerdir?
Yumurtlama döneminde her kadında farklılıklar meydana gelebilmektedir. Döngünün uzunluğu ve dönemin belirtilerinde kişiden kişiye farklılıklar görülebilmesi olasıdır. Yumurtlama belirtileri başlıca şu şekilde sıralanabilmektedir;
a. Memede hassasiyet
b. Memenin dolgunlaşması
c. Memede gerginlik hissi
d. Vücut ısısında artışların görülmesi
e. Şiddetli kasık ağrısı
f. Hafif vajinal kanama
g. Karında şişkinlik hissi
h. Libido artışı

Yumurta Takibi Hakkında Merak Edilenler;

Yumurtalık takibi ile bebeğin kız veya erkek olması belirlenebilir mi?
Yumurtalık takibi ile bebeğin cinsiyetinin belirlenmesi mümkün değildir. Bebeğin cinsiyetini belirlemek için kişilerin başvurduğu birtakım yöntemler bulunmaktadır fakat bilimsel geçerliliği olmayan bir yöntemi uygulamak kesinlikle tavsiye edilmemektedir. Bilimsel geçerliliği olmayan yöntemler, kişilerin genellikle maddi ve manevi kayıplar yaşamalarına neden olmaktadır.

Yumurta takibi hamile kalmayı kolaylaştırır mı?
Yumurtalık takibi, ultrason aracılığıyla yumurtanın yeterli bir şekilde büyüyüp büyümediğine dair bilgi edinmeyi sağlaması amacıyla oldukça önemlidir. Hamile kalma oranında ise ilaç tedavisi, aşılamanın uygulanıp uygulanmadığı ve kısırlığa neden olan faktörlere bağlı olarak değişikliklerin görülebilmesi olasıdır. Bu nedenle yumurta takibinin hamile kalmayı kolaylaştırıp kolaylaştırmadığı kesin bir şekilde söylenemez. Bu doğrultuda diğer faktörler de dikkate alınmalıdır.

Yumurtlama zamanının belirlenmesinde ultrasonun önemi nedir?
Folikül, yumurtalıklar içerisinde gelişmektedir. Her ay bir folikülün geliştiği bilinmektedir. Folikülün büyüme ve gelişme süreci ise ultrason aracılığıyla izlenebilmektedir. 7-8mm boyutunun altındaki folikülün ultrason aracılığı ile görülebilmesi mümkün değildir. 7-8mm sonrasında görülebilen folikül, 18-25mm ölçülerindeyken ise yumurtlama için hazır hale gelir.

Evde uygulanan yumurtlama takibi kiti
Eczaneden alınabilecek bazı testler aracılığıyla kişinin adet dönemindeyken yumurtlama takibi yapabilmesi mümkündür. Bu test sonucunda kişi yumurtlamanın gerçekleşeceği günü öğrenir ve bu günlerde korunmasız cinsel ilişki gerçekleştirilerek gebe kalma ihtimali arttırılır.

Anormal yumurtlama nedir?
Bebek sahibi olmayı engelleyen durumlar arasında yer alan anormal yumurtlama şu şekillerde meydana gelebilmektedir;
a. 21 günden kısa 35 günden uzun adet döngüsüne sahip olma
b. Seyrek adet döngüsüne sahip olma (oligomenore)
c. Hiç adet görememe (amenore)
d. Hormonlarda meydana gelen bozukluklar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

#hamileykenben

Hamilelik fotoğraflarınızı İnstagram'da #hamileykenben hashtag’i ile paylaşın, anasayfamızda size ve bebeğinize yer verelim :) Fotoğraflarınız editör onayından sonra sitemizde yer almaktadır.

MAİL ABONELİĞİ
Bu site, sağlık hizmeti vermemektedir, sitedeki bilgiler tıbbi bir öneri yerine geçmez ve sadece bilgi amaçlıdır. Hastalıkların tanı ve tedavileri yalnızca uzman doktorlar tarafından gerçekleştirilebilir.