Rahim Ağzı Kanseri Belirtileri Nelerdir?

Rahim ağzı kanseri belirtilerini öğrenerek rahim ağzı kanseri tedavisini geciktirmeyin!

Rahim ağzı kanseri belirtileri oldukça az sayıda olduğu için en ufak belirtiler dahi göz ardı edilmemelidir. Bu belirtilerin başında cinsel ilişki sonrası meydana gelen kanamalar vardır. Bu durum birkaç defa tekrarlandığı takdirde vakit kaybetmeden bir kadın hastalıkları ve doğum uzmanına görünmekte fayda vardır. Bu sayede rahim ağzı kanseri için erken tanı koyarak tedavi sağlamak mümkün olabilir.

Rahim Ağzı Kanseri Belirtileri Nelerdir?

Kadın üreme organlarından biri olan rahim ağzı diğer adıyla ‘serviks’, rahim ile vajinanın birleştiği bölgedir. Vajinadan bakıldığında yarım bir küre şeklinde görülmektedir. Merkezinde bulunan servikal kanal aracılığıyla rahim içi boşluk açılır ve bu boşluktan adet kanaması dışarı atılmaktadır.

Rahim Ağzı Kanseri Nedir?

Rahim ağzında gerçekleşen kanserlere serviks kanseri adı verilmektedir. Bu kanser kadın üreme sistemi kanserleri arasında ikinci sırada yer alır. Genel olarak 35 ve 55 yaş arası kadınlarda görüldüğü tespit edilmektedir. Dünyada ise her yıl yaklaşık 500 bin kişi rahim ağzı kanserine yakalanmakta ve ölümlerle sonuçlanabilen sonuçlar göstermektedir.

Rahim Ağzı Kanserleri Nasıl Gelişir?

Serviks kanserinin en önemli nedenlerinden biri HPV virüsleridir. Cinsel yol ile bulaşan HPV virüsü kanser hücreleri, vücudun iç ve dış kısmındaki hücrelerde gelişim göstermektedir. Bu hücreler deriye benzer bir görünümdedir.

Bu kanser türü 3 şekilde ortaya çıkabilmektedir. Rahim ağzı kanserlerinin yaklaşık %85’i çok katlı yassı epitelinden gelişen ve squamoz adı verilen kanser türleridir. Buna benzer bir tür olan adeno türü kanserlerde görülebilmektedir.

Rahim Ağzı Kanseri Nasıl Yayılır?

Bu kanser türü, rahim ağzına yerleştikten sonra daha derin bölgelere ilerlemekte ve dokulara temas ederek yayılabilmektedir. Rahim ağzı çevresinde geniş bir kan ve lenf damarları bulunuyor. Böbreklerden idrar torbasına ilerleyen idrar yolları da rahim ağzı çevresine çok yakın bir bölgeden geçmektedir. Zaten ilerlemiş durumda olan bu dokular, damarlarda tıkanıklığa yol açar ve böbreklerde anormal değişimlere sebep olur.

Rahim Ağzı Kanseri Nasıl Gelişir?

Rahim ağzı, rahimin dış dünya ile olan tek bağlantısı şeklinde yorumlanmaktadır. Vajina ile birlikte rahimin iç kısmında bulunan kanal bölgesinde mukoza ad verilen bir cilt dokusu bulunmaktadır. Mukoza genel olarak beş katlı bir mikroskobik tabakadan meydana gelmektedir. Bu tabakada hücreler yenilenmekte ve dış tabakadaki hücreye doğru dökülerek yükselmektedir. Yaşanan bu büyüme ve dökülme esnasında hücrelerde değişimler görülmektedir. Hücrelerde yaşanan bu gelişmeler rahim ağzı ve çevresinde etkin bir şekilde kendini gösterir ve rahim ağzı kanserinin oluşmasına neden olur.

Rahim Ağzı Kanserini Başlatan Ana Sebep Nedir?

Serviks kanserinin başlamasında en önemli sebebin HPV virüsü olduğunu belirtmiştik. Dünyada arttığı bilinen ve ülkemizde de artık görülen HPV virüslerindeki artış birçok ölüme neden olmaktadır. HPV virüsünün yapılan araştırmalara göre 200’den fazla çeşidi bulunuyor. Kansere neden olan tipleri ise 16.18.45.31 ve 33 olan tipleridir. Bu virüslerin enfeksiyonlarının cinsel yolla bulaşan tipleri ise 6 ve 11 olanladır. Bu tiplerin görülmesi sonucunda genital siğiller de ortaya çıkmaktadır.

Rahim Ağzı Kanserinin Belirtileri

Kanserin ilk dönemlerinde fazla şikâyet olmayabilir. Birçok kadın hastalık daha fazla ilerledikten ve organların çalışmasını engelledikten sonra durumu fark eder ve aşırı ağrılarından dolayı doktora başvuru. Hastalığın ilk şikâyetleri ise cinsel bir ilişki sonrasında ortaya çıkan küçük kanamalardır.

Kanser hücreleri rahim ağzı bölgesinde meydana geldikten sonra uzun bir süre ilerler ve çevresinde bulunan hücre ve dokuları kansere çevirecek şekilde büyür. Belirli bir büyüklüğe ulaştıktan sonra ise ağrılar artar ve kanser kanısı koyulur.

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

#hamileykenben

Hamilelik fotoğraflarınızı İnstagram'da #hamileykenben hashtag’i ile paylaşın, anasayfamızda size ve bebeğinize yer verelim :) Fotoğraflarınız editör onayından sonra sitemizde yer almaktadır.

MAİL ABONELİĞİ
Bu site, sağlık hizmeti vermemektedir, sitedeki bilgiler tıbbi bir öneri yerine geçmez ve sadece bilgi amaçlıdır. Hastalıkların tanı ve tedavileri yalnızca uzman doktorlar tarafından gerçekleştirilebilir.