Tüm Yönleri ile Hamilelikte Sigaranın Zararları

Hamilelikte sigaranın zararlarını hiç tartışmayalım

Sigara normal kişilerde bile çok tehlikeli sorunlara neden olmaktadır. Kaldı ki hamile kadınlar ve bebekleri açısından daha büyük bir risktir. Bebeğin beslenmesinden, solunumuna, gelişimine kadar her konuda sorunlara neden olur. Anne içinde sigara tamamen zararlıdır. Erken doğum, düşük kilolu bebekler, kanama riski, bebeğin kaybedilmesi gibi ciddi sorunlara engel olmak için hamilelikte sigara içilmemelidir.

Tüm Yönleri ile Hamilelikte Sigaranın Zararları

Sigara kullanımında dumandaki nikotin, karbonmonoksit, zift gibi zehirli maddeler kişinin üst solunum yollarını, bronşlarını, akciğerlerini ve kanı etkiler. Kan dolaşımından bütün vücuda yayılarak başta kalp ve damarlara olmak üzere vücudu olumsuz etkiler. Hamilelikte kadınların sigara içmesi, hatta sigara içilen ortamlarda bulunması bile olumsuz etkilere neden olur. Anneyle birlikte fetusu etkileyen bu olumsuzluklar, içilen sigara sayısıyla orantılıdır. Ancak hamilelikte sigaranın olumsuz etkisi tek bir sigarayla bile görülür. Bu nedenle uzmanlar gebe kadınlara sigara içmemesini tavsiye ederler.

Hamilelikte sigaranın zararları nelerdir?
Sigaranın hamilelikteki zararları konusunda yapılan araştırmalarda, düşüklere neden olduğu tespit edilmiştir. Kadının gebeliğinde sigara içmesi bebeğin sağlığını ciddi olarak riske attığını gösterir. Sigara içilen ortamlarda bile bulunmak hamilelikte zararlıdır. Düşük tehlikesi yanında hamilelikte sigara içmek, bebeğin su kesesinde açılmaya, yüksek tansiyon sorunu yaşanmasına, plasentanın yanlış yere yerleşmesine, dış gebelik sorunlarına, kanamaya, plasentanın zamansız ayrılmasına gibi çeşitli problemlere yol açabilir.

Hamileyken sigara içmiş kadınların bebekleri daha düşük kiloyla doğmaktadır. Ayrıca doğumdan sonra ani bebek ölümleri, beşik ölümleri gibi sorunlar bu bebeklerde daha fazla görülür. Annesi sigara içen bebeklerin yapı itibarıyla daha huzursuz oldukları da gözlenmiştir. Sigara içmek hamilelikte hem kadın açısından, hem de bebek açısından zararlı etkilere neden olmaktadır. Bebeğin anne karnında kaybedilmesi de bu etkiler arasındadır. Hamileliğinde sigara içen anneler, bebeklerinin gelişiminde olumsuz olarak kendilerinin de katkısı olduğunu bilmelidir.

Genel olarak hamilelikte sigaranın zararları aşağıdaki gibidir;

  • Hamilelikte düşük riski daha fazla olur
  • Erken doğum riskini arttırır
  • Anne karnında bebeğin gelişimini tam olarak tamamlamadan doğmasına yani düşük kilolu doğmasına neden olur
  • Hamilelikte kanama riskini arttırmakta ve bebeğin ölü doğmasına neden olur
  • Yeni doğan dönemindeki bebek kayıplarını arttırır
  • Hamilelikte bebeğin beslenmesini olumsuz şekilde etkiler
  • Lohusalıkta bebeğin emzirilmesi sırasında anne sütünü azaltır
  • Sigara içen annelerin bebekleri çeşitli hastalıklara karşı daha riskli olur, özellikle bronşit ve pnömoni riskini yükseltir.

Hamilelikte sigara içenlerin bebeklerindeki görülebilen anormallikler nelerdir?
Hamilelikte sigaranın etkisiyle erken doğum, ölü bebek ve doğumsal anomaliler ortaya çıkabilir. Sigara hamilelikte anne ve bebek açısından risk faktörüdür. Bebeklerin akciğerlerinin az gelişmesine, daha sonradan astım gibi akciğerlerle alakalı sorunların yaşanmasına neden olur. Bunun yanında sigara içen kadınların bebeklerinde düşük zeka seviyesi, öğrenme güçlüğü, davranış bozuklukları daha fazla görülebilir. Bir kadın hamileliğinde sigara içmeyi göze alıyorsa, bebeğine yaşamı boyunca zarar vermeyi de göze almalıdır.

Hamilelikte sigaranın azaltılması faydalı olur mu?
Sigaranın hamilelikteki zararları içilen sigara miktarıyla doğru orantılıdır. Bu yapılan araştırmalarda belirlemiştir. Buna rağmen sigaranın azaltılması, bunun neden olduğu zararları ortadan kaldırmaz. Çünkü sigaranın miktarına göre sigara zararlıdır denemez. Bu yüzden hamile kalmayı planlayan kadınlar kendilerine hedef belirleyerek, daha önceden sigarayı bırakmalıdır. Sigara zaten gebe kalmayı belirli oranlarda engelleyen etkenlerden biridir. Bu nedenle uzmanlar sigaranın hamile kalma isteğinden en az 3 ay önce bırakılması gerekir.

Hamilelikte sigara bebeğin eşine (Plasenta) nasıl etki eder?

  • Anne karnındaki bebeği çevreleyen zarın erken zamanda yırtılmasına neden olabilir. Buna erken membran rüptürü denir.
  • Hamilelikte vajinal kanamaların olmasına yol açar.
  • Plasentanın doğru yerine yerleşmesine engel olur, aynı zamanda erken dönemde plasentanın ayrılmasına yol açar.

Hamilelikte sigarayı bırakamayanlar ne yapmalı?
Bazı kadınlar sigaranın bebekleri için çok zararlı olduğunu bilmesine rağmen, hamileliklerinde sigarayı bırakmakta zorlanır. Böyle bir durumda kadının çevresinden destek alması önemlidir. Doktorunun, eşinin, ailesinin desteğiyle, sigarayı bırakmak için önemli adımlar atabilir. Bunun için sigara bırakma merkezlerine başvurabilir, bebeğinin sağlıklı bir şekilde doğmasını sağlayabilir. Aile olmak her zaman fedakârlık ister, bu nedenle anne adayına en büyük destek eşinden gelmelidir. Sigaranın içeriğinde bulunan zehirli maddelerin bebeğe zarar vermesi önlenmelidir.

2 yorum

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

#hamileykenben

Hamilelik fotoğraflarınızı İnstagram'da #hamileykenben hashtag’i ile paylaşın, anasayfamızda size ve bebeğinize yer verelim :) Fotoğraflarınız editör onayından sonra sitemizde yer almaktadır.

MAİL ABONELİĞİ
Bu site, sağlık hizmeti vermemektedir, sitedeki bilgiler tıbbi bir öneri yerine geçmez ve sadece bilgi amaçlıdır. Hastalıkların tanı ve tedavileri yalnızca uzman doktorlar tarafından gerçekleştirilebilir.