Yeni Doğan Bebek Hıçkırık Tutunca Ne Yapılır?

Yeni Doğan Bebeklerde Hıçkırık Ne Kadar Sürer?

Ebeveynler bu durumdan bebeklerin canı yandığını düşünse de aksine rahatsız edici durum olmadığını, süre olarak ise 6-7 dakikada geçeceği bilmelidirler.

Yeni Doğan Bebek Hıçkırık Tutunca Ne Yapılır?

Çocuk sahibi olan her ebeveynin karşılaştığı istinasız bir durumdur. Yeni doğan bebeklerde sık karşılaşıldığı gibi ileri yaştaki çocuklarda bu durumun tekrarlaması daha çoktur. Bu durumun en temel nedeni ise karın boşluğunun ve göğüste yer alan boşluğun kasılmalarından dolayıdır. Yaşanılan olumsuzluk gibi görünse de aslında bebeğin sindirim sisteminin çalıştığının ve sağlığının yerinde olduğunun göstergesidir. Hıçkırık tuttuğunda birtakım işlemler yapılarak bebek rahatlatılabilir.

Yeni Doğan Bebekte Hıçkırık Nasıl Oluşur?

Bebek temel ihtiyacı olan beslenme faaliyetini giderirken o esnada fazla miktarda havayı yutar. Karnı doyan bebeklerde gaz oluşumu beraberinde hıçkırıkta ortaya çıkar. Çocuklarda belli bir yaştan sonra telaş edilmese de ilk çocuk sahibi olan ebeveynler bu durumla karşılaştıklarında bir hayli telaşlı olabiliyorlar. Fakat atlanılan bir nokta var ki hıçkırık reflekse dayalı olarak meydana gelir. Bu yüzden geçmesi için kesin ve net bir işlem yoktur.

Hıçkırığın Geçmesi İçin Ne Yapılır?

Sadece o anın yatışması için biraz süre ve birtakım manevra gerekebilir. Kesin çözüm olmamakla birlikte şu aşamalar yapılabilir.

  • Örneğin yatar pozisyonda olan ya da anne sütü alırken hıçkırık tutan bebek kaldırılmalıdır.
  • Sonrasında yavaş yavaş sırtı sıvazlanmalıdır.
  • Hıçkırık oluşmasına neden olmamak için ise emzirme işlevini tek seferde yapmak yerine aralıklarla emzirilebilir.

Bu gibi hususlara dikkat edildiğinde daha az rastlanılabilir.

Hıçkırık Tuttuğunda Su Verme Konusu

Toplum arasında birçok kişi hıçkırığa yakalanan kişiye su uzatır. Fakat bu durum yeni doğan bebeklerde geçerli değildir. Yeni doğmuş bebeğe su verilmediği kesinlikle atlanılmayacak bir detaydır. Tam olarak su verilebilecek durum ise ilerleyen dönemlerdedir. İlk aylar su yerine anne sütü veya mama gibi alternatif yollar ile hıçkırık kesilebilir. Uzman doktorların ön gördüğü süre ise ilk 6 ay sonrasında gerçekleşebileceğidir. Tıbben bu durumun gerçekleşmesine izin verilmemenin yanı sıra bebek suya alışırsa anne sütüne karşı ilgisinin de azabileceği düşünülür.

Hıçkırık Anında Bebeklerde ve Çocuklarda Verilen Su Miktarı

Bebeklerde verilecek su miktarının standart bir ölçüsü olmayıp değişkenlik gösteren etmenler vardır. Şu şekilde dikkat edilmesi gereken hususlardır.

  • Su ihtiyacı bebeklerde ve çocuklar boy kilo durumuna göre değişkenlik gösterir.
  • Vücuda alınan besinlerdeki su miktarı oranı, içilen anne sütü oranına göre değişkenlik gösterir.
  • Vücuttan atılan idrar oranına alınacak suyun oranını belirleme de oldukça önemlidir.

Sadece su alımı deyip geçmemek lazım bebeklerde dikkatli alım gerçekleştirilirken çocuklarda da bu oranın eksikliği yaşanmadan alınması önemlidir.

Yeni Doğan Bebeklerde Hıçkırık Ne Kadar Sürer?

Ebeveynler bu durumdan bebeklerin canı yandığını düşünse de aksine rahatsız edici durum olmadığını, süre olarak ise 6-7 dakikada geçeceği bilmelidirler. Bebekler genelde emzirme saatinden sonra hıçkırığa tutulur bunun nedeni ise artık karınları doymuştur ve sindirim zamanı gelmiş demektir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

#hamileykenben

Hamilelik fotoğraflarınızı İnstagram'da #hamileykenben hashtag’i ile paylaşın, anasayfamızda size ve bebeğinize yer verelim :) Fotoğraflarınız editör onayından sonra sitemizde yer almaktadır.

MAİL ABONELİĞİ
Bu site, sağlık hizmeti vermemektedir, sitedeki bilgiler tıbbi bir öneri yerine geçmez ve sadece bilgi amaçlıdır. Hastalıkların tanı ve tedavileri yalnızca uzman doktorlar tarafından gerçekleştirilebilir.