1-2 Yaş Arası Bebekler Ne Gibi Davranışlar Sergiler

Bebeklerin Davranışları

1-2 yaş aralığında olan bebeklerin davranışları gelişim dönemleri içinde oldukları için bir hayli farklılıklar sergiler. Yeni yürümeye başlayan bebekler olmasından dolayı adeta keşif alanları başlamış gibi hisseder ve sürekli yeni şeyler keşif etmeye başlarlar.

1-2 Yaş Arası Bebekler Ne Gibi Davranışlar Sergiler

Yürüme İle Gelen Keşif Alanları

Normal sağlık düzeyinde olan bebekler bir ve iki yaşları arasına geldikleri zaman yürümeye başlarlar. Yürümeye başlayan bebekler adeta kendilerini özgürleşmiş gibi hissetmelerinden dolayı farklı keşif alanlarına sahip olurlar. Sürekli yeni şeyler keşif etmek ve farklı yaramazlıklar peşinde olacaktır. 1 yaşlarına girmiş olan bebekler yürümeye başlamalarının ardından adeta yeni bir başlangıç yaşayarak çocukluk dönemlerine de adım atarlar. Çocukların gerçekten hayatlarını bu kadar derinden etkileyen durumlar ile hareketlerinde de bir hayli değişimler meydana gelmesi gözlenmektedir. Bu kadar önemli noktaların içinde en büyük yardımcıları anne ve babaları olmaktadır. Anne ve babaların bir hayli dikkatli bir şekilde bebeklerine yardım etmeleri ve destek olmaları da gerekir.

Anne ve babaların bebeklere gösterecekleri destekler pedagoglar tarafından belirtilmiştir.

  • Çocukluk dönemlerinde olan bebeklerin yürümeleri ile merak duyguları bir hayli artış gösterecektir.

Çocuklar için en önemli etki yürümek olmaktadır. Yürümeye başladıkları an özgürlüklerine kavuşan çocuklar sürekli yeni şeyler keşif etmeye de başlarlar. Çocukların hayatlarında bu kadar önemli olan nokta da meraklarda davranışları üzerinde etki etmeye başlamıştır. Öğrenme isteklerinde kural tanımaz. Sınırları sürekli aşmak ister. Evlerin çekmecelerini karıştırır, eşyaları sürekli yerlere döker. Mutfaklarda ulaşılan tencereler ile oynanır. Bu noktalarda anne ve babalar çocuklara engel olmak yerine onlara en iyi şekilde rehber olacaklardır. Çünkü bu noktalarda çocuklara koyulan kurallar onların daha çok yönelmelerini sağlar. Merak dönemlerinde koyulan kurallar onların işine yaramayacak ve daha çok kuralları aşacaklardır.

  • Evlerde olan sınırlar her zaman daha çok genişletilecektir.

Çocuklar sürekli evlerde bir şeyler ile ilgilenmeyi ister. Ve yürümeye başlamalarından dolayı başlarına gelebilecek tehlikeli durumlar da artacaktır. Evde olan eşyaların zararlı yapıları çocukların bir yerlerini çarpmalarına ya da ayak ve kafalarına bir şeyler düşürmelerine neden olabilir. Anne ve babalar bu durumlarda daha çok çocukları kısıtlamayı tercih eder. Fakat her ne kadar tüm anne babalar bu yolları tercih ediyor olsa bile oldukça yanlış olan bir tutumdur. Bunun için daha çok çocukların alanlarını kısıtlamaktansa onların daha özgür hareket etmeleri için alanların genişletilmesi gerekir. Çocukların hareket alanlarına uygun olarak evde yer alan eşyaların yerleri değiştirilmeli ve zararlı yapıda olan tüm eşyalar çocuklardan uzak tutulmalıdır. Çocukların daha rahat yeni şeyler keşif edecekleri ortamların olması onların gelişimleri için de bir hayli önemli yapıda olmakta. Anne ve babaların dikkat etmesi gereken en önemli nokta çocukların ulaşabildikleri her alan onlar için keşif ve oyun alanı olduğunun bilinmesi olmaktadır. Çekmeceler ya da dolaplar bunların başında gelir. Anne ve babalar buraları kilitli tutmak yerine köşe kısımlarında olan sivri yerlerin çocuklara zarar vermeyecek hale getirilmesini sağlamak olmalıdır. Kenar kısımları halledilirken bir yandan o çekmece ve dolapların içinde çocuklara zarar verecek şeylerin de olmamasına özen gösterilmesine dikkat edilmelidir. O bölümler daha çok çocuklara zarar vermeyen şeyler ile düzenlenirse bu çocukların gelişimleri üzerinde de etkili olacaktır. Çocuklar her bilinmeyenleri keşif ederek, daha çabuk gelişimlerini ve meraklarını da tamamlayacaklardır. Bir yandan çocuklar kendilerini hem güçlü hissedecekler hem de yeni ve farklı deneyimleri elde edeceklerdir.

  • Çocuklara uygulanan kurallar ile baskıcı olunmamalıdır.

Çocukların bu kadar önemli olan anlarında böylesine kuralların olması onların daha hırslanmalarını sağlar. Fakat bu anlarda çocukların üzerilerinde olan baskıcı davranışlar tamamen kaldırılmalıdır. Çocuklar bu yaş aralıklarında eşyaları dağıtabilir, etrafa fırlatabilir. Tabi ki burada dikkat edilmesi gereken en önemli nokta onların çocuklara zarar vermeyecek şekilde olmasıdır. Tehlikeli olmayacak şekilde çocukların bunları denemesine izin vermek de gerekir. Bu dönemlerde çocuklara anne ve babalar hem doğruyu hem de yanlışı öğreteceklerdir. İlk olarak anne ve baba çocukların temel güvenliklerini sağladıktan sonra onlara fırsat vermek gerekir. Bundan  sonra denemelerin olması ve anne babaların rehber olması gerekir. Mesela çocuklar bir yere tırmanacak oldukları zaman anne baba buna dur demek yerine onların arkalarında destek olarak buna fırsat vermeleri gerekir. Güvenliklerini sağlayarak çocukların bunları denemesine izin vermek de fayda var. Etrafın çocuklar tarafından dağıtılmasına izin verildikten sonra tekrar onları toplamasına da özendirilmesi gerekir.

  • Çocuklara aile tarafından ben yapabilirim duygusunun da aşılanması gerekir.

Çocuklar bu dönemlere geldikleri zaman ben yapabilirim diyerek denemeler başlar. Çocukların bu dönemlerde kendilerine ait öz güvenlerin oturmaya başladıkları andır. Tek başlarına yemek yerken, oyun oynarken, aile tarafından koyulan kurallara çıkılan itirazlar, aileler tarafından söylenilenler yerine çocukların kendi istediklerini yapmaları ön planda olmaktadır. Bu anlarda sadece kendi isteklerine göre yönlendirmeleri tercih ederler. Bu anlar çocuklarda hem algısal olarak hem de fiziksel noktada olarak gelişimlerin önemli adımlarından bir tanesi olmaktadır. Bu yeterlilik dönemlerinin en önemli tespit anları olmaktadır. Anne ve babalar bu anlarda çocuklarına ne kadar çok fırsat verirlerse çocuklarda o kadar çok motivasyon artmasını sağlar. Böylece hem keşif etmeler, yeni olanları deneme gibi durumların da gerçekleşmesi sağlanmış olur. Kısaca çocuklar için bu dönemler en büyük gelişim noktaları olarak da bilinmektedir.

  • Endişeli ve korkarak yerini alan aileler yerine daha cesur ailelerin olması gerekir.

Aileler her zaman çocukların itirazlarından dirençlerine karşı dik durmasını bilmelidir. Aile ne kadar dirençli ve dik durursa çocukların karşısında o kadar etkili rollerde olacaklardır. Çocuklar üstlerini kirletmesi, bir şeyler kırması, etrafta bir şeyleri yıkmak ya da dökmek, kuralların tanınmıyor olması gibi noktalarda ailenin kural tanımaz davranışlar karşısında endişelenmesine gerek yoktur. Çocukların bu kadar farklı davranışları onların her zaman kendi davranışları ve gelişimleri için önemli olan adımlardan bir tanesi olmakta. Anne ve babalarda oluşan kaygılar çocukların daha geri olmasını ve istedikleri şekilde gelişimlerinin tamamlayamamasına neden olur. Anne ve babaların yaptıkları bu endişeli davranışlar karşısında çocuklar aslında her şeyin tehlikeli olması ve kendilerine her an zarar gelebileceğini düşünür. Bu da çocukların bu anlarda kendilerini geri planlarda tutmasını sağlar.

  • Oyunlarda aileler çocuklara rehber olması gerekir.

Bir ve iki yaş aralığı içinde olan çocuklar her şeyi tam olarak bilemezler. Bu yüzden onlar için her konuda farklı rehberlerin olması gerekir. Çocuklar adına böylesine özel olan anlarda en önemli etki oyunlarda ve oyuncaklarda olmaktadır. Çocukların kendilerine ait olan şeyler olmasından dolayı onların gözünde en önemli şeyler olmaktadır. Aileler çocuklarına oyuncaklar alırken onların fiziksel ve kişisel gelişimlerine katkı sağlayan oyuncaklar olmasına dikkat edilmelidir. Çocuklar oyun dönemleri içinde bazen tek bazen de ebeveynleri ile oyunlar içine girerler. Oyuncakları düzenli ya da dağınık olarak oynayabilir, etrafa da zarar verebilirler. Çocukların dikkat sürelerinin bir hayli sınırlı olması çocukların kendilerine olan alanlarını da arttırmalarını sağlar. Çocuklarda bu anlarda en iyi rehber olarak ailenin yerini alması gerekir. Oyuncaklar ile nasıl oynamaları ve onlara nasıl davranmaları gerektiklerini aşılamak konusunda fayda var. Çocuklara ailelerin birlikte oynayalım duygularını aşılaması çocukların hem oyuncaklara nasıl davranması hem de nasıl oynamaları gerektiklerini tam olarak öğrenmelerini sağlar.

  • Çocukların hayatlarına düzen koyulmalıdır.

Çocuklar her dönem içinde oldukları gibi bu yaş aralıklarında da belirli düzenleri olması gerekir. Yemelerinde uykularına, uykularından oyun saatlerine kadar her şeyin belirli saatler ve düzen içinde olması gerekir. Koyulan saatler çok zorda kalınmadığı sürece değişmemeli ve çocukların düzenleri oturtularak bunların değişmemesi gerekir. Çocukların kendilerine ait olan bir temel düzenleri olması onlar için bilinmezlikler ile dolu olan dünya içinde kendilerine ait düzenle beraber tatmin edilen bir yerin var olduğu bilincinin aşılanmasına katkı sağlar.

  • Çocuklara sıklık ile görevlerin verilmesi gerekecektir.

Çocukların kendi düzeylerine uygun ve yapabilecekleri düzeylerde görevlerin verilmesi gerekir. Aile bireyleri bir şeyler yaparken onlara yardım amaçlı bir şeyler götürüp getirebilir. Kendi dağıttıkları eşyaları toplamak konusunda görevlendirilerek bilinçlenmesi sağlanabilir. Tüm çocuklar bunları yaparken bir yandan bir hayli merak ettikleri şeyleri yapmaya başlar. Bir yandan da kendilerinin her alanda gelişimleri tam anlamı ile desteklenmiş de olur.

  • Keşifleri için fırsatların sunulması gerekir.

Çocukların gelişim süreçleri içinde sadece bir şeyleri keşif edecekleri alanlar asla evler değildir. Doğadan parklara ya da bahçelere kadar her yerde farklı şeyleri keşif edecekleri için buralarda yer alması sağlanmalıdır. Anne ve babaların bir araya gelerek çocukları ile dışarıda vakit geçirmesi de gerekir. Bu çocuklara dışarıda hem bir şeyler öğretmek için gerekli fırsatların sunulmasını hem de onların bu kadar bilinmezler ile dolu dünya içinde bilinmezleri çözmesine katkı sağlar. Bunun için her anne ve baba çocukların 1-2 yaş aralığında onlara en iyi rehber olarak birçok şeyi keşif etmelerinde ve gelişimlerinde yanlarında olmaya dikkat etmesi gerekir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

#hamileykenben

Hamilelik fotoğraflarınızı İnstagram'da #hamileykenben hashtag’i ile paylaşın, anasayfamızda size ve bebeğinize yer verelim :) Fotoğraflarınız editör onayından sonra sitemizde yer almaktadır.

MAİL ABONELİĞİ
Bu site, sağlık hizmeti vermemektedir, sitedeki bilgiler tıbbi bir öneri yerine geçmez ve sadece bilgi amaçlıdır. Hastalıkların tanı ve tedavileri yalnızca uzman doktorlar tarafından gerçekleştirilebilir.