Takvim Yöntemi ve Vajinal Duş

Oldukça Yaygın Olan Vajinal Duş ve Takvim Yöntemi Uygulamaları Gebelikten Korur

Takvim yöntemi ve vajinal duş kadınların gebelikten korunma için kullandıkları yöntemler arasındadır. Bu yöntemler halk arasında eskiden beri bilinir. Bu yöntemlerin gebelikten koruyuculuğu yüksek olmasa da kullanılması yaygındır.

Takvim Yöntemi ve Vajinal Duş

Kadınların gebe kalabileceği en riskli günlerin hesaplanmasında kullanılan takvim yöntemi, çok eski zamanlardan beri bilinmekte ve kullanılmaktadır. Gebe kalınacak riskli günler hesaplandığında, bu günlerde cinsel ilişkiye girilmeyerek gebelikten korunmak için çalışılır. Ancak takvim yönteminin gebelikten koruyuculuğu çok yüksek değildir. Sadece riski azaltır. Bu yöntemi kullanan çiftlerde bir yılda gebe kalma riski % 30 oranındadır. Tıbbi açıdan takvim yöntemi doğum kontrol yöntemi olarak kabul görmez. Bu gebelikten korunmada geleneksel bir uygulamadır. Kadınların adet döneminde ve adetten birkaç gün önce gebe kalma olasılığı daha azdır. Fakat gebe kalma riski ayın her günü vardır.

Takvim yöntemi uygulaması basit, oldukça ekonomik olan bir yöntem olduğundan ve çiftleri zorlamadan kullanıldığından tercih edilir. Fakat gebelikten koruması spiral, doğum kontrol hapı, aylık iğne gibi yöntemlere göre çok daha düşüktür.

Takvim yöntemi nasıl uygulanır?
Üreme çağındaki bir kadının en doğurgan olduğu dönem, gebe kalması için en uygun olan günler yumurtalamanın olduğu günlerle, yumurtlamadan öncesindeki üç gündür. Kadın gebe kalmayı istiyorsa, genellikle bu günlerde cinsel ilişkide bulunmalıdır. Spermler kanalda 3 gün süreyle canlı kalabilir. Yumurtlamanın ardından 24 saat içinde sperm yumurtaya ulaşabilir ve döllenme olabilir.

Vajinal duş nedir?

Geçmişten beri kadınların gebe kalmaktan korunmak amacıyla cinsel ilişkiden hemen sonra vajinalarını yıkadıkları bilinir. Bunu yapmakla kadınlar gebelikten korunabileceklerini düşünür. Bu yöntem vajinal duş olarak tanımlanır. Eski zamanlarda yaygın olarak halk arasında kullanılan bu yöntem daha az olsa da, günümüzde de kullanılmaktadır. Tıbbi olarak bu yöntemin gebelikten koruma etkisi olmadığı gibi, vajina içinin yıkanması vajina hijyeni açısından çok zararlıdır. Cinsel ilişkide boşalma sonrasında spermler rahim ağzında olur. Vajina içinin yıkanması sırasında sperm hücreleri daha önceden rahim ağzını geçer ve fallop tüplerine doğru ilerler. Bu yüzden vajinal duş yönteminin koruyucu etkisi olmaz. Hem gebe kalma riskini arttırmakta, hem de vajinal duş nedeniyle kadında tekrarlayan enfeksiyon riskini de arttırmış olur.

Vajinanın yıkanması sırasında su ve sabun dışında başka ürünler kullanılmamalıdır. Çünkü vajinanın iç yüzeyini koruyan salgılar ve özel florası vardır. Vajinal duş yapılması nedeniyle bölgenin doğal örtüsü yok olur. Bu etkenle birlikte vajina enfeksiyona açık duruma gelir. Kadında enfeksiyon ve kötü kokulu akıntı gibi önemli sorunlar ortaya çıkabilir.

Vajinanın su dışında sirke, oksijenli su, özel solüsyon, parfümlü şampuanlar gibi maddelerle yıkanması çok sakıncalıdır. Normalde vajina kendi kendini temizler. Bu yüzden vajinanın doğal ortamının bozulmaması gerekir. Gebelikten korunma için vajinal duş yönteminin kullanılması da oldukça sakıncalıdır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

#hamileykenben

Hamilelik fotoğraflarınızı İnstagram'da #hamileykenben hashtag’i ile paylaşın, anasayfamızda size ve bebeğinize yer verelim :) Fotoğraflarınız editör onayından sonra sitemizde yer almaktadır.

MAİL ABONELİĞİ
Bu site, sağlık hizmeti vermemektedir, sitedeki bilgiler tıbbi bir öneri yerine geçmez ve sadece bilgi amaçlıdır. Hastalıkların tanı ve tedavileri yalnızca uzman doktorlar tarafından gerçekleştirilebilir.