Menopoz Ağrıları ve Atakları Nelerdir?

Menopoz Döneminde Doktor Kontrolü Gerekir Mi?

Sürecin en iyi şekilde atlatılması adına ise uzman kadın hastalıkları hekimlerine başvurmak önem arz ediyor. Ayrıca bu dönemde uygulanan hormon tedavisi için de doktor kontrollerine gitmek gerekli oluyor.

Menopoz Ağrıları ve Atakları Nelerdir?

Kadınlar için doğurganlığın bittiği dönem olarak belirtilen menopoz, adet döngüsünün son bulduğu süreçtir. Sabit olmayan bir süreçte beliren menopozun en net belirti gösteren ataklar, adet kanamalarının son bulması, ani sıcak basma, terleme, birden üşüme ve titreme ibareleridir.

Her kadın için farklılık gösterebileceği gibi ortalama 45-50 yaş aralığı menopozun görüldüğü dönemlerdir. Bu süreçten önce 35 yaş üstü kadınlarda da menopoz belirtileri görülebiliyor. Menopoz kişilerin hormonal dengelerine göre farklı anlarda ortaya çıkabiliyor.

Menopoz döneminde eklem ağrıları kendisini gösteriyor. Omuz, sırt, dirsek, diz, kalça eklemlerinde ağrılar görülebiliyor. Bu ağrıların etkilerini azaltmak adına düzenli egzersiz yapmak öneriler arasında yer alıyor.

Menopoz Döneminin Daha Rahat Geçmesi İçin Neler Yapılabilir?

Menopoz dönemi kadınlar için hormonların en çok kendisini belli ettiği anlardan biridir. Düzensiz duygu değişimleri ile bu dönemde sıklıkla karşılaşılır. Ve bu anlık duygu değişimleri de kişiler üzerinden olumsuz hisler meydana getirebilir. Bu gibi durumlarda yapılacak önemli adımlar şu şekilde;

  • Öncelikli durumun kabul edilmesi gerekiyor. Menopoz bedenin verdiği reaksiyonlardan biridir ve bunun olağan olarak karşılanılması sürecin daha sancısız atlatılması açısından önemlidir.
  • Gerekli durumlarda aile, arkadaş gibi yakın çevreden destek almaktan çekinilmemeli
  • Rutin doktor kontrollerine gitmek ve doktoların yönlendirmelerine uymak
  • Beden esnekliği ve zindeliği için yoga, egzersiz, plates gibi çalışmalar gerçekleştirmek
  • Dengeli beslenme düzeni oluşturmak

Menopoz Dönemi Ne Kadar Sürer?

Menopoz dönemi hormonlara ve vücut raeaksiyonlarına bağlı olarak farklı zaman dilimlerinde tamamlanabiliyor. Genel olarak bakıldığında ise ortalama bir menopoz süresi 4 yıllık bir süreci kapsar. Tabi ki bu en sık rastlanılan süredir. Buna ek nadir olarak 12 yıl kadar süren menopoz durumları da gözlemlenebilir.

Menopoz döneminde uygulanan tedavi sürecinde hormon tedavisi en sık kullanılan yöntemlerdir. Günümüze oranla geçmişte menopoz tedavisinde ömür boyu süren hormon tedavisi artık o kadar uygulanmıyor. En güncel hali ile menopoz tedavisinde mümkün olacak en düşük doz ile en kısa sürede tedavi sonlandırılması amaçlanıyor. Bunun için en uygun süre ise yaklaşık 4 yıl hormon ilaçları kullanımı yeterli olarak kabul ediliyor. 

Menopoz Döneminde Doktor Kontrolü Gerekir Mi?

Menopoz dönemi bir süreç olarak gelişiyor. Bu süreçte kadınların bedenleri farklı reaksiyonlar gösterebiliyor. Kimisi için bu durum ani ateş basması olarak görülüyor iken kimisinde üşüme ve titreme nöbetleri şeklinde kendini gösteriyor. Bazen ise bu iki karşıt durumu kısa aralıklı sürelerde yaşayanlar da olabiliyor. Bir anda sıcak basarken hemen ardında şiddetli bir üşüme hissi yaşanabiliyor. Bu şekilde ani değişimler insan psikolojisi üzerindeki olumsuz duyguları beraberinde getirebilir.

Sürecin en iyi şekilde atlatılması adına ise uzman kadın hastalıkları hekimlerine başvurmak önem arz ediyor. Ayrıca bu dönemde uygulanan hormon tedavisi için de doktor kontrollerine gitmek gerekli oluyor. Elbette bu süreçte tercih edilen doktorun da önemi büyük oluyor. Kısa periyotlarla yapılan tedavi yöntemleri ile bu uzun yolculuk daha kontrollü bir şekilde sonuçlanabilir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

#hamileykenben

Hamilelik fotoğraflarınızı İnstagram'da #hamileykenben hashtag’i ile paylaşın, anasayfamızda size ve bebeğinize yer verelim :) Fotoğraflarınız editör onayından sonra sitemizde yer almaktadır.

MAİL ABONELİĞİ
Bu site, sağlık hizmeti vermemektedir, sitedeki bilgiler tıbbi bir öneri yerine geçmez ve sadece bilgi amaçlıdır. Hastalıkların tanı ve tedavileri yalnızca uzman doktorlar tarafından gerçekleştirilebilir.