Adet Kanamasının Uzun Ve Fazla Sürmesi Neden Olur?
Yalanci Kabizlik Nedir?
Tıbben yalancı kabızlık diye bir hastalık bulunmamaktadır. Fakat halk dilinde yabancı kabızlık adı verilen bir sindirim sistemi rahatsızlığı vardır. Bu hastalığın en belirgin özelliği bebeğin dışkısının normalden çok daha sıvı olması ve sık sık dışkılama gerçekleşmesidir. Hatta dışkı hemen hemen sıvı boyutundadır.
Bu tip dışkıda sorun yaşayan bebekler, genelde anne sütüyle beslenen, henüz katı gıda ile tanışmamış gruptaki bebeklerdir. Bebek anne sütünden başka bir şey almıyorsa, kakasının sıvı olması olağandır.
Annelerin yaptığı en önemli hataların başında, bebeğe zeytinyağı verme yanlışı gelir. Sürekli yatış pozisyonunda olan bebek, doğal olarak kaka yapmakta zorlanacaktır. Buda kaka yapma mesafesinin uzamasına yol açacaktır. Birde henüz karın kasları da tam olarak gelişmediği için dışkılama sorunu yaşamaları oldukça doğaldır. Fakat anneler böyle durumlarda endişeye kapılarak, bebeğe zeytinyağı verebilmektedirler. Zaten yumuşak olan dışkı, zeytinyağı ile daha da çok yumuşar ve ağrılı, ishal durumlarına yol açabilir.
Bu tarz sindirim sorunları yaşayan ailelere tavsiyemiz sıvıyağ yerine, bağırsak düzenleyici bebekler için olan sıvılardan alıp içirmeleridir. Bunlar bağırsağın düzenli olarak çalışmasına yardımcı olacaktır.
Bebeğin Kakasının Rengi
Sindirimde sorun yaşayan ve çok sıvı şekilde dışkılama yapan bebeğin, kakasının rengi çok önemlidir. Kakanın rengi sarı ise yumuşak olması çok önemli değildir. 3 – 4 Gün hiç müdahalesiz bu şekilde bebek dışkılamasını yapabilir. Fakat kakanın rengi yeşil ve kokulu ise bekletilmeden doktora başvurulmalıdır. Bu bir mikrop kapmanın ya da başka bir rahatsızlığın habercisi olabilir. Genelde sarı renkli ishal durumları 3 – 4 gün içinde kendiliğinden yok olur. Yok olmaması durumunda, süreçte uzamışta yine bir doktora götürmenizde fayda olacaktır.
Bebeklerde Yalancı Kabızlık Tedavisi
Ek gıdaya geçilmiş bir bebeğin tedavisi çok daha çok olacaktır. Eğer kakanın rengi sarı ise korkulacak bir durum yoktur. Evde beslenme şekline dikkat ederek, katı ağırlıklı beslenme sağlayarak kısa sürede bu sorunu çözebilirsiniz. Fakat bebek katı gıdaya geçmediyse ve kakanın rengi yeşilimsiye dönüştüyse, hiç beklemeden doktora başvurmakta fayda olacaktır. Mikrobik sorun olabilir. Böyle durumlarda serum ve ilaç takviyeleri ile kısa sürede hastalık tedavi edilebilir.
Hamilelik fotoğraflarınızı İnstagram'da #hamileykenben hashtag’i ile paylaşın, anasayfamızda size ve bebeğinize yer verelim :) Fotoğraflarınız editör onayından sonra sitemizde yer almaktadır.